El PSC alerta del risc que la conselleria d'Interior es «radicalitzi»

Els socialistes consideren que s'han dinamitat els "pocs ponts de diàleg" que quedaven amb el govern de Rajoy

El secretari d'Organització del PSC, Salvador Illa, aquest dilluns
El secretari d'Organització del PSC, Salvador Illa, aquest dilluns | @socialistes_cat
17 de juliol del 2017
Actualitzat a les 14:51h
Després que el president de la Generalitat hagi substituït Jordi Jané al capdavant de la conselleria d'Interior i que Albert Batlle hagi dimitit com a director dels Mossos, el PSC alerta de la "deriva de radicalitat" que, al seu judici, pot patir aquest departament.

El secretari d'Organització dels socialistes, Salvador Illa, ha lamentat que la conselleria estigui ara "a la deriva" i ha titllat d'"injust" que Jané hagi estat cessat després d'haver aconseguit desbloquejar la junta de seguretat, que feia nou anys que no es reunia. "S'han dinamitat els pocs ponts de diàleg que quedaven amb el govern de Mariano Rajoy", ha lamentat. 

Illa ha insistit que la tasca de Jané ha estat "positiva" i espera que el seu cessament i la dimissió de Batlle no sigui "l'avantsala d'una radicalitat de la conselleria".

El PP lamenta que es valori la "radicalitat" dels nous consellers

El president del Partit Popular Català, Xavier Garcia Albiol, considera que el Govern ha seguit criteris de "radicalitat independentista" enlloc d'"aptituds" a l'hora d'escollir els nous consellers. En roda de premsa, Albiol ha posat com a exemple el cas de la nova titular d'Ensenyament, l'economista Clara Ponsatí, membre del secretariat nacional de l'ANC. Considera que la seva prioritat serà aconseguir "que les escoles puguin obrir per l'1-O" enlloc d'assolir que centenars d'escolars catalans deixin de fer classe en barracots.

També ha tingut paraules pel nou conseller d'Interior, Joaquim Forn, de qui creu que estarà disposat a ordenar als Mossos d'Esquadra a què "actuïn d'esquena a la legalitat" en la celebració del referèndum. El grup del PPC al Parlament ja ha demanat la compareixença dels nous consellers perquè expliquin els reptes fixats en la seva nova tasca al Govern.

El PDECat resta rellevància al canvi

En canvi, la coordinadora general del PDECat, Marta Pascal, ha restat importància a la dimissió i, després de destacar que Batlle va entrar al Govern amb Artur Mas i no amb Carles Puigdemont, ha subratllat la seva "feina extraordinària". Tot i això, també ha apuntat que és normal que, quan hi ha un canvi de conseller, canviïn alts càrrecs del departament i, en aquest cas, veu la dimissió "amb normalitat i neutralitat".