Els socialistes es presenten com la «casa» dels moderats

El PSC llança una opa als votants del PDECat que discrepen del full de ruta del Govern i als "comuns" que no volen ser "comparsa del procés" | Miquel Iceta assegura que vol ser el president que resolgui el conflicte entre Catalunya i Espanya | Pedro Sánchez proclama la fi del "centralisme" i es compromet a arromangar-se per l'Espanya "nació de nacions"

Miquel Iceta i Pedro Sánchez, aquest dissabte a Barcelona
Miquel Iceta i Pedro Sánchez, aquest dissabte a Barcelona | Flickr PSOE
15 de juliol del 2017
Actualitzat el 16 de juliol a les 17:27h
El PSC s'entrega de nou a Miquel Iceta per encarar unes eleccions que es dona per segur que es celebraran en un clima complex de xoc entre Catalunya i Espanya. Quan? Segons el full de ruta del Govern, com a molt tard la primavera del 2018. Ho fa, però, amb una comunió amb la cúpula del PSOE que afavoreix la seva estratègia d'encarnar una via política que transiti combatent la unilateralitat independentista però també l'immobilisme i la judicialització del conflicte per part del PP. És per això que els socialistes s'han erigit aquest dissabte com la "casa" dels moderats que no volen perdre més temps en "enganys", el refugi del "catalanisme de tota la vida".

De nou, hem vist un Iceta deixant-se la veu davant del micròfon davant de 2.000 militants: "Vull ser el president que resolgui el problema!". Just després de ser proclamat candidat a la presidència de la Generalitat, ha promès treballar per fer sortir Catalunya "del laberint" independentista. El seu compromís és remoure cel i terra per retornar l'escenari polític català a un clima de diàleg i negociació amb el govern espanyol. Per fer-ho, ha llançat una opa tant als "moderats que sobren" dins de l'independentisme després de veure la remodelació que s'ha fet al Govern i a la gent dels "comuns" que no volen ser "comparsa del procés".

Segons Iceta, l'"engany" al qual els independentistes han portat el país és prou gran com per dir prou, convocar eleccions i trobar una altra majoria política per governar que no situï Catalunya entre la "falsa disjuntiva" de ruptura o paràlisi. "No espero res d'un referèndum que el Govern no està en condicions de celebrar. Deixe'm-ho estar i els que vulguin entretenir-se amb simulacres, allà ells", ha etzibat. Com a exemple a seguir ha assenyalat el PNB, que amb tan sols cinc diputats al Congrés ha arrencat grans compromisos d'inversions per part del govern de Mariano Rajoy. En definitiva, el clàssic peix al cove.
 

«Selfie» de Pedro Sánchez amb uns militants. Foto: Flickr PSOE


El suport incondicional de Pedro Sánchez

Per intentar bastir aquest projecte d'una tercera via que per ara no ha estat capaç de reeixir, Iceta compta amb el suport incondicional del secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, a qui li ha demanat que lideri el canvi a Espanya. El secretari general està totalment alineat amb l'estratègia del PSC -peça clau en el seu retorn al lideratge del partit- i ha promès passar molt temps a Catalunya en els pròxims mesos per fer quallar l'Espanya "nació de nacions". El primer pas per fer-ho, ha precisat, és deixar molt clar que "el centralisme" forma ja part del passat. Però també les "barricades" d'un conflicte que considera que ha de ser desactivat. A falta d'una oferta política per part de Mariano Rajoy s'ofereix ell per intentar-ho abanderant la reforma federal de la Constitució.

Sánchez ha explicat que a partir d'ara s'arromangarà per fer quallar que el federalisme és la "garantia d'un futur en comú". Ha insistit que no vol de cap manera una "votació que divideixi" els catalans i per això ha reiterat que "acompanyaran" el govern espanyol a l'hora de combatre la "il·legalitat" impulsada pel Govern de Puigdemont. Amb tot, ha subratllat que la solució no és "amagar-se" darrere de les lleis. Per això caldrà, ha dit, crear una "gran avinguda" d'acord i diàleg que fugi d'una via "il·legal, estreta i unilateral" i d'un PP que no afronta els problemes.

El precursor de la proposta federal

Els socialistes catalans confien en la llarga experiència d'Iceta per sortejar un clima polaritzat que encara pesarà molt en els pròxims comicis. Des de que van patir una escissió del sector sobiranista l'any 2014, just quan Iceta va agafar les regnes d'un partit que estava obert en canal, l'objectiu dels socialistes era cohesionar-se internament, aturar la davallada electoral i resistir. Ara, consideren que aquesta feina està feta i que compten amb els elements suficients com per encarar una remuntada.

De mare catalana i pare basc, Iceta (Barcelona, 1960) sempre explica que va conèixer el federalisme abans que el socialisme. Tenia 17 anys i va quedar enlluernat pel discurs d'un dirigent a Londres en un speech corner. Fins a tal punt, que ell ha estat l'artífex de la proposta de reforma federal de la Constitució que ara defensa el PSOE, una via que considera que ha de ser prou atractiva i agosarada com per actuar de dic de contenció de l'independentisme. Pere Navarro va ser la cara visible que la va batallar, però Iceta va ser qui la va cuinar a foc lent des de la Campalans. Concessions al dret a decidir cap ni una.

Iceta, que ja fa 20 anys que ocupa un escó al Parlament i que va treballar a la Moncloa i ser diputat al Congrés, va fer els seus primers passos al Partit Socialista Popular, que liderava Enrique Tierno Galván, i va ingressar a les Joventuts Socialistes l’any 1978. De la seva trajectòria interna al partit destaca que ha sigut membre de la direcció durant gairebé tres dècades i viceprimer secretari i portaveu en l'època del triumvirat amb José Montilla i José Zaragoza.
Arxivat a