L'Ajuntament de Barcelona reprova Mercedes Vidal per la vaga de metro

El president de la comissió ha amenaçat amb suspendre la sessió per les interrupcions i algun insult proferit per representants dels treballadors

La comissió de Mobilitat de l'Ajuntament durant el debat de la reprovació de Mercedes Vidal
La comissió de Mobilitat de l'Ajuntament durant el debat de la reprovació de Mercedes Vidal | ACN
Redacció
12 de juliol del 2017
Actualitzat el 19 de juliol a les 12:20h
La comissió d'Urbanisme, Ecologia i Mobilitat de l'Ajuntament de Barcelona ha reprovat aquest dimecres la gestió de Mercedes Vidal com a presidenta de TMB per la seva gestió en la vaga de metro. Han votat a favor el Grup Demòcrata, Cs, ERC, PPC, CUP i el regidor no adscrit, Gerard Ardanuy. Només BComú i PSC, els partits del govern, hi han votat en contra.

La sessió ha estat realment tensa i el seu president, el socialista Dani Mòdol, ha amenaçat amb suspendre-la per les interrupcions i fins i tot algun insult proferit per representants dels treballadors, que han assistit com a públic. Mercedes Vidal no ha intervingut i ha estat la tinenta d'alcaldia Janet Sanz qui ha defensat la posició del grup majoritari.

Sense intervenir-hi, Vidal ha assistit a un tens debat que ha acabat amb la seva reprovació, amanida amb diferents intervencions d'alguns representants dels treballadors, que l'han increpada acusant-la de "mentidera". "I d'esquerres sous vosaltres? Si sou més feixistes... Doneu vergonya", ha exclamat un d'ells. "No vull diners, els calers te'ls regalo. Te'ls poses en un sac i te'ls endús", ha dit un altre.

El president de la comissió ha hagut d'aturar la sessió en diverses ocasions i ha amenaçat amb suspendre-la. El socialista Dani Mòdol ha considerat "intolerable" que s'estigués insultant representants polítics, impedint, a més, la seva intervenció.

En el pla polític, les propostes de reprovació han estat presentades pel Grup Demòcrata i per Cs, tot i que el PPC també n'ha registrat una fora de termini.

El regidor del Grup Demòcrata Jordi Martí ha constatat que a Vidal "se li ha acabat el crèdit polític" per continuar amb la negociació, i que està "amortitzada" com a presidenta de TMB. "Ha fracassat i ha de donar pas a altres persones que puguin negociar", ha conclòs Martí, que ha ironitzat que Mercedes Vidal va arribar "procedent de l'activisme i s'ha trobat amb què el món real és molt complicat".

El regidor de Cs Koldo Blanco ha criticat que el govern municipal hagi acabat "criminalitzant" els treballadors i hagi malgastat la carta de l'arbitratge, "llençant després la tovallola i renunciant a negociar".

Des d'ERC, Jordi Coronas ha considerat que retirar un complement de 32 euros al mes a partir de l'agost és "declarar la guerra" en lloc de solucionar el conflicte. "Vostè està fent de fusible d'Ada Colau amb el conflicte de metro, i potser ja va sent hora que li toqui a ella mullar-se d'una vegada", ha opinat.

"Ja és hora que l'alcaldessa deixi de fer tuits i es posi a treballar, que comenci a treballar per solucionar els problemes que de veritat tenen els barcelonins i els treballadors de TMB", ha reclamat el regidor del PPC Javier Mulleras, que ha instat Colau a agafar el metro el proper dilluns a les 8 del matí. "Que vagi amb les càmeres i vegi com pateixen els barcelonins", ha etzibat.

La regidora de la CUP María José Lecha ha defensat la vaga com un "dret de la classe treballadora" i ha apostat per reprovar Vidal "per la incapacitat d'aplicar el seu propi discurs abans de les eleccions". Al seu parer, "l'enrocament" de la regidora de Mobilitat és "antològica" i l'ha acusada d'utilitzar arguments de la "dreta més rància i neoliberal".

En nom del govern municipal i també de l'Àrea Metropolitana, la tinenta d'alcaldia Janet Sanz ha expressat el seu suport a la presidenta de TMB. "Confiem en tot el treball que s'està fent, en el que s'ha fet i en el que es farà", ha assegurat. Sanz ha apuntat que a l'executiu no només li preocupa el que està passant al metro cada dilluns, sinó que li "obsessiona poder aconseguir un acord el més aviat possible". "I ho hem demostrat i hem posat tots els esforços", ha assegurat.

Sanz ha defensat que s'han fet diverses propostes, però també ha recordat que hi ha límits legals. "El que s'ha fet en altres moments de fer pagaments il·legals no es pot fer perquè això no genera seguretat jurídica a ningú", ha etzibat. També ha preguntat a l'oposició quina és la seva proposta per desencallar el conflicte en lloc de dedicar-se només a reprovar, i ha subratllat que la Generalitat també té el seu paper en aquesta qüestió.

Igualment, el socialista Dani Mòdol ha preguntat als grups de l'oposició "què estan aconseguint amb les seves iniciatives". "Algú sortirà més content d'aquesta sala? Hauran ajudat en alguna cosa? Jo veig més crispació que mai", s'ha queixat.

 
Arxivat a