La desena jornada de vaga al metro obliga a fer regulacions de passatge a la Sagrera

El nombre d'usuaris ha disminuït un 26% a primera hora del matí | Colau expressa el seu suport a la regidora de Mobilitat davant les demandes de dimissió

Redacció
10 de juliol del 2017
Actualitzat a les 17:40h

Un vagó del metro ple per la vaga d'aquest dilluns. Foto: Adrià Costa


El torn de matí del desè dilluns de vaga al metro de Barcelona ha finalitzat a les nou d'aquest matí sense incidències destacables. No obstant això, Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ha indicat que des de les 7.40 h s'han hagut de fer regulacions de passatge a l'estació de la Sagrera a l'enllaç de la línia 1 amb la línia 5 per motius de seguretat i evitar aglomeracions a les andanes.

D'altra banda, al voltant de les set del matí la venda de bitllets a l'estació de Vallcarca de la línia 3 ha quedat fora de servei per actes vandàlics, segons la companyia. TMB ha puntualitzat que al llarg del dia es repararan les màquines de venda de bitllets que han quedat malmeses.

La companyia també ha apuntat que s'han complert els serveis mínims del 40% durant les dues hores d'aturada i a partir de les nou els combois s'han anat incorporant de forma progressiva al servei. Segons els sindicats, la vaga ha tornat a tenir un seguiment d'entre el 90 i el 95%. Durant les dues hores de vaga, el nombre d'usuaris al metro s'ha reduït un 26% respecte a la mateixa franja en un dia normal.

Per a la resta del dia, es reprodueixen els serveis mínims de totes les convocatòries: circulen el 40% dels trens de 16.00 h a 18.00 h, i el 20% de 20.30 h a 22.30 h, segons TMB. L'empresa adverteix cada setmana que els serveis essencials són "insuficients" per absorbir tota la demanda, motiu pel qual recomana utilitzar mitjans de transport alternatius, i recorda que les alteracions comencen abans i s'allarguen fins després de l'horari de les aturades.
 

Serveis mínims per a la vaga del metro d'aquest dilluns. Font: TMB


Mercedes Vidal centra les crítiques

La d'aquest dilluns és la desena jornada de vaga des que van iniciar la nova ronda d'aturades el 24 d'abril per pressionar en el marc del conveni. I coincideix en un moment en el qual l'oposició ha incrementat la pressió davant la manca de solucions. El president d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona, Alfred Bosch, ha demanat aquest diumenge la dimissió de la regidora de Mobilitat i presidenta de TMB, Mercedes Vidal, per la gestió de la vaga.

I no és l'únic que fa aquesta petició. La CUP ja ho havia demanat i Ciutadans s'hi ha afegit aquest dilluns, mentre que el grup Demòcrata reclamarà reprovar Vidal en la Comissió d'Urbanisme, Ecologia i Mobilitat, que tindrà lloc dimecres a la tarda, per la seva "incapacitat" de gestionar el conflicte. També el PP ha demanat a l'alcaldessa, Ada Colau, que "assumeixi responsabilitats" i "aparti" Vidal de les negociacions.

Colau ratifica la regidora

Colau ha afirmat que segueix "de prop" les negociacions del metro però ha expressat la seva "plena confiança" en l'equip que duu les converses, i en concret en Vidal, deixant clar que no li passa pel cap que hagi de dimitir com s'ha reclamat en diverses ocasions des del comitè d'empresa, i ara també l'oposició.

L'alcaldessa ha traslladat el seu "ple suport" a les demandes de millores laborals, però s'ha mostrat "perplexa" i ha afirmat que ni ella ni la ciutadania entenen l'actuació del comitè d'empresa, i més quan "el que hi ha sobre la taula és cap retallada i tot millores". Com ja va fer TMB, ha reclamat al comitè que traslladi als treballadors l'oferta de l'empresa.

El dia que hi ha vaga no es produeixen negociacions, però aquesta setmana serà clau per veure cap a on s'encamina el conflicte. Mentre TMB preveu que ja no farà més propostes als treballadors i que plantejarà "nous escenaris", el Departament de Treball no dona per morta la via de la mediació i ha sondejat les parts per saber si estan disposades a perllongar-la.

Els "nous escenaris" de TMB

El comitè d'empresa va acudir el divendres a Treball per explicar els motius del seu rebuig a la darrera via que havia plantejat el Govern per solucionar el conflicte, sotmetre's a un arbitratge voluntari, cosa que TMB veia amb bons ulls. L'empresa també es va reunir amb Treball, que va plantejar a les parts si estarien disposades a acceptar que el departament perllongui la seva tasca de mediació, ara interrompuda, amb una negociació acotada en el temps, segons fonts coneixedores, i va donar fins a aquest dimarts perquè comuniquin la seva decisió.

Aquesta via semblaria topar amb l'anunci que va fer el dijous Vidal. Va afirmar que reunirà aquesta setmana el seu consell d'administració per abordar "nous escenaris" per posar fi a la situació de "bloqueig" que viu la negociació del conveni, però no va concretar quines serien les possibilitats d'actuació. TMB ha evitat revelar quines opcions sospesa l'empresa, més enllà de concretar que el consell d'administració se celebrarà aquest dimecres. Aquest dimarts, però, els escenaris ja s'abordaran en el comitè executiu de l'Àrea Metropolitana (AMB).
Arxivat a