​El Govern proposa un arbitratge voluntari per desencallar el conflicte del metro

El "laude" resultant hauria de ser assumit pels treballadors i la direcció, que han de respondre aquesta setmana a l'oferta | TMB ja ha acceptat i els sindicats la valoraran en una reunió aquest dimecres

Redacció
04 de juliol del 2017
Actualitzat a les 17:27h

Una de les darreres vagues del metro de Barcelona. Foto: ACN


La Generalitat ha proposat als sindicats i a la direcció del metro de Barcelona que se sotmetin a un arbitratge voluntari que decideixi finalment sobre el conveni col·lectiu de l'empresa. El secretari general del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, Josep Ginesta, ha avançat en unes declaracions als mitjans de comunicació aquest dimarts que el Govern ha aclarit que el laude que sortís d'aquest arbitratge hauria de ser assumit per les dues parts, i ha demanat a sindicats i direcció que responguin l'oferta durant aquesta setmana.

Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ha acceptat, mentre que els sindicats encara han de valorar-ho. "Els arbitratges només s'utilitzen en situacions especials, quan ja queda poc recorregut per aproximar les parts", ha afegit Ginesta. El Govern també s'ha ofert a dirimir en els noms dels àrbitres si les dues parts tampoc no es posen d'acord en això. La proposta arriba després que aquest dilluns els treballadors hagin fet la novena jornada d'aturades des del 24 d'abril sense que es perfili un horitzó per a la solució del conflicte.

"Ningú ha quedat orfe de feina fent propostes de sortida del conflicte, però cal un esforç més després de dos anys de negociacions i més de 400 hores de reunions de la mediació del Govern", ha afirmat Ginesta, que ha reconegut que "s'ha avançat" durant aquesta mediació. Tanmateix, Ginesta ha lamentat que "vam fer una proposta de conveni col·lectiu des de la mediació i no vam aconseguir que aquest document fos portat ni a l'assemblea de treballadors", ha lamentat Ginesta.

El Govern ha fet aquesta proposta d'arbitratge a la direcció i als sindicats del metro de TMB aquest matí, durant una reunió de la mediació de Treball. Les dues parts no han donat una resposta durant la trobada. "No hauríem fet aquesta proposta si no tinguéssim en compte el context del qual venim, ja que és un conflicte que afecta la ciutadania i en el que no s'ha trobat sortida i actualment està encallat", ha afegit Ginesta. El secretari de Treball ha insistit que la suma al procés d'arbitratge és voluntària per les parts, però a canvi s'ha d'assumir el resultat del procés.

El responsable de Treball ha admès que "no és habitual" que en l'àmbit públic es facin aquest tipus d'arbitratges, tot i que sí que hi ha molts precedents en el sector privat. "Si s'accepta la proposta, caldrà asseure les parts a negociar en quins termes es produeix aquest arbitratge perquè el que interessa a tothom és trobar una sortida satisfactòria a la negociació del conveni col·lectiu", ha conclòs Ginesta.

TMB accepta i emplaça els treballadors a fer el mateix

La direcció de TMB ha acceptat la proposta de Treball per desencallar el nou conveni de Metro. L'empresa ha justificat que la seva resposta afirmativa és "en coherència amb l'actitud constructiva, flexible i responsable desenvolupada al llarg de la negociació del conveni", i considera que l'arbitratge pot ser una sortida efectiva perquè la plantilla aconsegueixi millores en els aspectes econòmics i socials "i posar fi d'aquesta manera al conflicte laboral i a les parades indefinides de cada dilluns".

La presidenta de TMB i regidora de Mobilitat, Mercedes Vidal, ha demanat als treballadors i al comitè d'empresa que acceptin la proposta de recórrer a l'arbitratge. Sosté que, si els treballadors accepten l'arbitratge, el conseqüent seria desconvocar les vagues indefinides dels dilluns, segons Vidal, que ha advertit: "La resposta a les millores que hem estat proposant no pot continuar sent més vagues".

Des dels sindicats, han assegurat que l'arbitratge demostra la "incapacitat de negociar" de la direcció de TMB i l'Ajuntament. Fonts sindicals han assenyalat a Europa Press que encara no han decidit si acceptar la proposta, cosa que els representants sindicals preveuen abordar en una reunió aquest dimecres, sense descartar que l'assumpte pugui sotmetre's a votació de la plantilla.

La CGT rebutja optar per aquesta via

No obstant això, la CGT ja ha anunciat amb una piulada que rebutja aquesta via perquè és "deixar de negociar i deixar les necessitats i drets dels treballadors en mans de tercers que no tenen coneixements de les reivindicacions".
 
Arxivat a