Santi Vila pren possessió i jura fidelitat a Puigdemont en la recta final del procés

El nou titular d'Empresa assegura que en aquests moments Puigdemont només pot estar envoltat de persones "que li vulguin el bé" | El president agraeix els serveis prestats de Baiget i en destaca la "lleialtat", tot i el cessament

Santi Vila i Carles Puigdemont, aquest dimarts
Santi Vila i Carles Puigdemont, aquest dimarts | Govern
04 de juliol del 2017
Actualitzat a les 12:47h
Santi Vila ja és conseller d'Empresa i Coneixement. El dirigent del PDECat ha pres possessió del càrrec aquest dimarts al matí en una cerimònia solemne al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat. Abans de l'acte, Vila ha promès fidelitat a Carles Puigdemont i ha insistit que ara el president només pot estar envoltat de persones que li "facin el bé". Durant la cerimònia s'ha llegit el decret segons el qual se'l cessa com a conseller de Cultura, càrrec que queda vacant fins que se li trobi un relleu. Segons fonts governamentals, la qüestió estarà resolta "abans de dimarts que ve". 

A l'acte hi han assistit tots els consellers, que després s'han fet la foto de família, però cap membre de la direcció executiva del PDECat. Els nacionalistes es van prendre malament el relleu de Jordi Baiget, cessat de manera fulminant pels seus dubtes sobre la convocatòria de l'1 d'octubre. Les cares llargues dels membres del Govern han estat la tònica general de la presa de possessió, a la qual ha assistit Baiget, consolat després per bona part dels membres de l'executiu.

Puigdemont ha fet un discurs breu per agrair els "serveis prestats" a l'exconseller i per agrair-li la "lleialtat", tot i el cessament. "Avui no és un dia de felicitat ni d'alegria", ha considerat el president de la Generalitat, que ha indicat que la decisió de prescindir de Baiget "no ha estat fàcil". "Vull que quedi constància del meu reconeixement", ha assenyalat el dirigent nacionalista.
 
Fidel al president

Abans de prendre possessió, Vila ha atès els micròfons de RAC1, on ha considerat que ara toca que Puigdemont estigui envoltat de persones que "només li vulguin el bé". "Ara ha de prevaldre la disciplina i les ganes d'ajudar el president", ha apuntat el conseller, que ha indicat que els tuits de Francesc Homs i Joana Ortega lamentant l'adeu de Baiget "no ajuden". "El moment és molt greu i molt difícil i per una raó ètica només podem estar a les ordres del president i atendre el que ens demanin", ha destacat el dirigent.

"Espero que la crisi de govern no sigui més ampla. Això és molt desagradable tant des del punt de vista personal per la persona que està obligada a dimitir i també pel procés perquè el govern traspuarà més confiança i seguretat", ha apuntat sobre la possibilitat que hi hagi més consellers que deixin la cadira. Al llarg de les últimes setmanes hi ha hagut membres del Govern que han expressat dubtes sobre la possibilitat de signar col·legiadament la compra de les urnes del referèndum i que han indicat que qui havia de rubricar passos així eren Puigdemont, Oriol Junqueras i Raül Romeva.

Adeu fulminant

La presa de possessió arriba només unes hores després que Puigdemont decidís cessar Jordi Baiget pels seus dubtes sobre el referèndum de l'1 d'octubre. El president el va citar a Palau a mitja tarda i li va comunicar la "pèrdua de confiança". Després es va reunir amb la direcció executiva del PDECat i amb el seu líder, Artur Mas, en una trobada a la seu de la formació nacionalista. Des de les sigles nacionalistes es parlava ahir a última hora de "cop d'estat" i també de decisió "brutal" i "desproporcionada".

Baiget era una figura amb una àmplia trajectòria dins de Convergència i, posteriorment, al PDECat. Artur Mas el va triar com a secretari del Govern l'any 2012 després d'haver treballat junts en el seu primer mandat, en el qual el ja exconseller va ser director general de coordinació interdepartamental.