​La PAH ocupa set pisos d'un bloc de Barcelona amb els veïns «amenaçats d'expulsió»

En els habitatges ocupats viuen 12 persones en situació vulnerable, la meitat menors | Alerten que hi ha empreses "que volen colonitzar i envair" la ciutat

Veïns de l'edifici que ha ocupat la PAH al número 477 del carrer Aragó
Veïns de l'edifici que ha ocupat la PAH al número 477 del carrer Aragó | @PAH_BCN
Redacció
03 de juliol del 2017
Actualitzat a les 14:01h
La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) ha ocupat set habitatges a l'edifici del número 477 del carrer Aragó, en el districte de l'Eixample de Barcelona, en els quals ha allotjat 12 persones –sis adults i sis menors- en situació vulnerable i que van ser desnonades d'altres zones de Barcelona, segons ha explicat la plataforma aquest dilluns.

El portaveu de la PAH, Carlos Macías, ha explicat que han començat a assessorar els veïns que queden a la finca, "amenaçats d'expulsió" –en 18 pisos, dels 28 que té en total, i tots en lloguer- per informar-los dels seus drets, donar-los suport i evitar que acabin deixant els pisos com va ocórrer amb els que vivien en els pisos ara ocupats.

Segons l'entitat i alguns veïns, després que el propietari de la finca morís, la va comprar l'empresa immobiliària internacional Norvet, a la qual Macías ha acusat de comprar edificis habitats per especular i "utilitzar pràctiques de mòbing" perquè els veïns deixin el pis, reformar-lo i vendre'l a estrangers.

El portaveu ha assegurat que en altres edificis de Barcelona s'han contractat "empreses il·legals" per desnonar els inquilins, mentre que en el bloc d'Aragó 477 l'empresa ha amenaçat els veïns amb obres que s'allarguen i tallant l'ascensor, la qual cosa suposa la impossibilitat de sortir al carrer per a ancians que viuen a l'edifici.

Ha alertat que hi ha "fons d'inversió i empreses que volen colonitzar i envair" Barcelona, per la qual cosa ha demanat que aquest i els altres blocs en la mateixa situació passin a formar part del parc públic d'habitatge, davant les prop de deu llars que es desallotgen diàriament a la ciutat, el 90% de lloguer.

Ha sostingut que ocupen els pisos per "recuperar la funció social" de l'habitatge, i ha demanat a les administracions que sancionin tots els pisos buits amb finalitats especulatives i ampliïn el parc públic, així com que es realitzi un cens de l'estat de la ciutat en els propers mesos.

Compradors estrangers en minibusos

En aquesta finca han arribat a portar minibusos amb estrangers perquè vegin els pisos i fer-los una ruta turística, ha mantingut, i ha assegurat que els veïns "tenien por i pensaven a anar-se'n", però els han explicat mecanismes com que si l'empresa deixa de cobrar el lloguer, es pot seguir pagant en un jutjat.

En Gabriel, un veí que viu des del 1992 a l'immoble, ha explicat que els van comunicar que no acceptaran renovacions dels contractes i que senten "completa indefensió". La Carmen –una altra veïna- ha afegit que va realitzar una inversió en el pis perquè li van dir que podrien renovar, però ara li demanen que l'abandoni.

La PAH ha alertat que queden fora de la Taula d'Emergència Social de l'Ajuntament de Barcelona i la Generalitat persones que vivien en un local, com és el cas d'Antonio, que ha remarcat que el seu immoble estava reconegut com a habitatge perquè ell estava empadronat aquí i el 2015 li van donar ajudes per pagar el lloguer.

Va perdre el fill després de ser desnonada

Entre les persones que han anat a viure als pisos ocupats, la Karima –amb dos nens- ha explicat que feia 17 anys que vivia en el seu anterior pis, un local que va rehabilitar i del qual la van desnonar, per la qual cosa tampoc ha pogut accedir a la Taula d'Emergència, així com l'Eva, que ha explicat que va ser desnonada quan estava en avançat estat de gestació –i va acabar perdent el fill- i els serveis socials no li donen solucions.
Arxivat a