Carta oberta de la CUP al Govern: ambició en les garanties per l'1-O i fora partidismes

Els deu diputats "cupaires", en un article a NacióDigital, insten l'executiu de Puigdemont a actuar de forma "col·legiada" i "sense fissures ni dobles estratègies" | Proposen que es blindi la neutralitat de les meses, que hi hagi cens oficial i targetes de votació i que els agents electorals siguin treballadors públics voluntaris

Albert Botran, Mireia Vehí i Benet Salellas
Albert Botran, Mireia Vehí i Benet Salellas | Adrià Costa
02 de juliol del 2017
Actualitzat el 04 de juliol a les 12:01h
La CUP no vol que ningú utilitzi el pretext que el referèndum de l'1-O és una segona versió del 9-N per desmobilitzar el votant o deslegitimar el resultat que en surti. En una article conjunt dels seus deu diputats al Parlament i que publica NacióDigital, la formació anticapitalista desgrana una per una les garanties que considera necessàries per poder dur a terme la votació i dotar-la de caràcter vinculant, en un missatge clarament dirigit al Govern perquè vetlli pel procés.

Així mateix, reclama a l'executiu de Carles Puigdemont, integrat pel PDECat i ERC, que relegui a un segon terme el partidisme i "actuï de forma col·legiada, sense fissures ni dobles estratègies", en una clara referència a les tensions pel vot exterior o la compra d'urnes

A poques hores de l'acte Garanties.cat

El missatge de la CUP arriba quan falten poques hores perquè el Govern faci públic els detalls tècnics i legals per blindar la votació prevista per a l'1 d'octubre. Un acte que acollirà el Teatre Nacional de Catalunya, on Carles Puigdemont, Oriol Junqueras, Jordi Turull i Marta Rovira exposaran les principals línies de la logística. Abans els anticapitalistes i Junts pel Sí hauran respost preguntes dels diputats en una sessió oberta sobre les lleis de desconnexió.

En la carta oberta, els anticapitalistes exposen set propostes al Govern amb vistes al referèndum i l'insten a buscar els mecanismes necessaris per garantir el procediment ordinari de qualsevol convocatòria i, en cas que l'Estat bloquegi alguns dels passos, a fer una "demostració de força".

En aquest sentit, apunten que per a l'1-O hi ha d'haver un cens tot i la negativa del govern espanyol a cedir les dades de l'INE, i que s'haurà de poder enviar la targeta censal als domicilis dels votants com en les altres convocatòries. Amb relació al vot exterior, la formació insta el Govern a "dur a terme accions clares i explícites per a fer augmentar les inscripcions en el registre de catalans a l’exterior de tal manera que ens permeti assolir una xifra similar a les convocatòries ordinàries", on solen votar uns 20.000 catalans dels 200.000 residents a l'exterior. Al registre ara només hi ha inscrites unes 5.000 persones. 

«Cal que el Govern actuï de forma col·legiada, sense fissures ni dobles estratègies, relegant a un darrer pla els interessos personals vinculats amb carreres polítiques», a la carta oberta de la CUP

La pressió exercida per l'Estat en el procés de compra d'urnes -investigat per la Fiscalia- tampoc pot ser un obstacle, segons els anticapitalistes, que apunten que l'1-O no podrà faltar cap dels "elements que en l’imaginari electoral formen part d'una contesa". I afegeixen: "Hem de saber quins són els ajuntaments que mantindran els col·legis tancats per tal que el govern obri punts de votació en locals propis o de la Diputació corresponent".

Pel que fa a la composició de les meses, la formació apunta que ha de garantir-se la neutralitat mitjançant un sorteig entre la ciutadania. Amb relació als agents electorals, els anticapitalistes consideren que han de ser treballadors públics que actuïn de forma voluntària. "A les administracions catalanes hi ha milers de persones que volen ser partícips del referèndum i és només la mobilització massiva d’aquests efectius el que els protegirà a ells i a la resta d’actors de qualsevol atac de l’Estat", afirmen. 

La publicitat institucional

La CUP recorda al Govern l'acord que es va prendre en el ple de política general per constituir una comissió d'experts internacionals que expliqui arreu com s'ha gestat i amb quines garanties el referèndum, i que alhora doni "pautes de solució" als obstacles que puguin aparèixer. I, finalment, demana a l'executiu català que faci difusió de la convocatòria per mitjà de publicitat institucional per tal de garantir que els ciutadans disposin de tota la informació necessària per participar en la comtessa. Una acció contra la qual l'Estat actuarà previsiblement tenint en compte el precedent del 9-N, en què el Govern es va veure forçat a paral·litzar la campanya i fer publicitat denunciant la censura. 

La carta conclou amb un missatge cap a la ciutadania: "El poble va obrir aquest procés i serà el poble qui el tancarà". I afegeixen: "Haurem de ser als col·legis el proper 1-O per garantir que s’obren passi el que passi i que la gent hi vota amb normalitat, fent ús probablement de les eines que ens ha donat l’escola de la desobediència civil". 

Diputats de la CUP abans de la reunió del secretariat nacional Foto: ACN

Arxivat a