La Model obre les portes dilluns reconvertida en una exposició que repassa la vida dels seus presos

La cel·la de Lluís Companys o Puig Antich, són alguns dels espais que podran conèixer els visitants

Redacció
02 de juliol del 2017
Actualitzat el 03 de juliol a les 7:33h

Una de les galeries de la Model. Foto: Adrià Costa


La Model obre les portes al públic perquè pugui conèixer la presó per dins. A partir dilluns, dia 3 de juliol, i fins al 26 de novembre, els ciutadans podran veure els racons del centre penitenciari de Barcelona, que va tancar el passat 8 de juny, a través de l'exposició "La Model ens parla. 113 anys, 13 històries", comissariada per Agustí Alcoberro.

Alguns dels espais que es podran veure són la cel·la on va ser empresonat Salvador Seguí, el Noi del Sucre, i Lluís Companys, abans de ser afusellat. També el lloc on va ser ajusticiat Puig Antich.

I pel que fa als protagonistes, alguns dels personatges que s'hi recorden són Lluís Companys i Salvador Seguí, engarjolats a la Model (1920) com a presos governatius durant l'època de la Llei de foguers; Jaume Compte i Marcel·lí Perelló, militants independentistes condemnats a presó (1925) pel complot del Garraf; Mossèn Salvador Balletbó, rector de Sant Fost de Campsentelles, empresonat durant la repressió religiosa de la Guerra Civil (1936), Lluís M. Xirinacs, filòsof, escriptor i polític, que reivindicà l'amnistia (1975) dels presos polítics amb una plantada diària de 12 hores a les portes de la Model des de la mort de Franco fins al 1977, i el Vaquilla, instigador de diversos motins (1977) a l'època de la Coordinadora de Presos en Lluita (COPEL), entre altres.

L'exposició ha estat inaugurada aquest dissabte en un acte solemne al pati del centre penitenciari que ha comptat amb autoritats del Govern i de l'Ajuntament. A més de Puigdemont, Colau i Mundó, també ha intervingut l’historiador i comissari de l’exposició, Agustí Alcoberro, que ha explicat que l'objectiu de la mostra és "potenciar els missatges explícits que comunica l'edifici" i també que els visitants s'interroguin sobre els implícits, aquelles històries personals que acull.

Alcoberro ha constatat que la Model, tot i el seu objectiu inicial, "no ha estat modèlica perquè tampoc no ho ha estat la història de Barcelona i de Catalunya". Ha estat "reflex i expressió", ha dit, de la realitat política i dels canvis de règim, i per això ha acollit criminals i estafadors, però també polítics, sindicalistes, artistes, sacerdots i dos futurs presidents de la Generalitat. Ha fet un repàs de la seva història, recordant que tot i que la Model estava dissenyada per a 800 persones, va superar els 13.000 presos després de la Guerra Civil. En algunes cel·les s'amuntegaven 18 interns. Ha recordat la seva història personal com a pres a la sisena galeria, on va complir els 17 anys i es va assabentar de la mort de Franco.

La inauguració ha acabat amb la interpretació de 'L'estaca', a càrrec del cantautor Lluís Llach, i d’'Els Segadors', per part de la coral del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona. Llach ha explicat que ell tenia la mateixa edat i compartia les mateixes idees que Puig Antich.
 


 
Arxivat a