Els alcaldes sobiranistes es comprometen a cedir locals pel referèndum

El document que validaran els representants municipals assegura que participaran en tot allò que el Govern i el Parlament els demanin per tal que prosperi la votació | Destaquen que "no es faran enrere" davant dels entrebancs "polítics, jurídics o de qualsevol altra índole" que vagin sorgint | L'acte de dissabte a Barcelona vol emular el del 4 d'octubre del 2014, previ al 9-N, que va tenir valor simbòlic

Local municipal utilitzat en uns comicis recents
Local municipal utilitzat en uns comicis recents | Martí Albesa
29 de juny del 2017
Actualitzat el 01 de juliol a les 14:43h
Els ajuntaments sobiranistes es comprometen a cedir locals per fer possible el referèndum de l'1 d'octubre. Així consta en el document que signaran centenars d'alcaldes aquest dissabte en un acte al Paranimf de la Universitat de Barcelona en què es vol fer explícit el grau de compromís del món local amb la consulta vinculant. El document per escrit va més enllà del que es va fer amb la jornada de participació del 9-N, en la qual els ajuntaments grans no van haver de cedir locals perquè la votació es va desenvolupar en edificis de la Generalitat. En consistoris més petits sí que es van obrir dependències municipals.

El text, avançat per TV3 i al qual ha tingut accés NacióDigital, assenyala aquesta fórmula concreta: "Manifestem la nostra predisposició i compromís a col·laborar en totes aquelles actuacions que des del Govern se'ns requereixin, i per això, en el moment que es faci la convocatòria, posarem a disposició de l'organització del referèndum els locals habituals on se celebren totes les conteses electorals als nostres municipis".

"Aquest compromís cívic i democràtic només està supeditat a la voluntat majoritària de la ciutadania de Catalunya, expressada en el Parlament i el Govern, i que no ens farem enrere per cap entrebanc polític, jurídic o de qualsevol índole que pugui articular l'Estat en contra de la celebració d'aquest referèndum", destaca el text.

El contingut del compromís, que arriba a menys de cent dies de la votació i poc abans que el Govern expliqui les garanties del referèndum, posa pressió sobre l'ajuntament de Barcelona. El ple del consistori debatrà demà divendres sobre la consulta vinculant perquè Alberto Fernández Díaz, cap de files del PP, vol que es rebutgi qualsevol participació de l'ajuntament en la maquinària de la votació.
 

Compromís dels alcaldes amb el referèndum by naciodigital on Scribd



El precedent del 2014

Un mes abans del 9-N, uns 900 batlles del país es van desplaçar al Palau de la Generalitat per entregar al llavors president Artur Mas les mocions que es van aprovar per fer costat a la consulta alternativa. No es va arribar a cap compromís explícit, però l'acte va tenir un alt valor simbòlic, inclosa una passejada entre l'ajuntament i el Palau de la Generalitat.

En les hores prèvies a la jornada de participació, l'Associació Catalana de Municipis (ACM) va organitzar un centre de trucades a la seu que tenen a Barcelona per resoldre dubtes dels consistoris i mirar de garantir que en tots els pobles hi hagués un local de votació.
Arxivat a