Barcelona torna a quedar buida de taxis per la vaga de 24 hores contra Uber i Cabify

L'aturada s'allargarà fins a les 06.00 del divendres i Elite xifra el seguiment en el 100% | Exigeixen que es respecti la proporció d'un cotxe de lloguer amb conductor per cada 30 taxis

Redacció
29 de juny del 2017
Actualitzat a la 13:01h

Taxis a la parada de Sants però que no circulen per la vaga. Foto: ACN


Barcelona ha tornat a quedar buida de taxis per la vaga de 24 hores que s'ha iniciat a les 06.00 hores, i que s'allargarà fins a la mateixa hora d'aquest divendres. Segons el sindicat Elite, el 100% de taxistes secunden l'aturada, convocada contra les plataformes com Uber i Cabify. Demanen que es compleixi la ràtio d'una llicència de vehicles de lloguer amb conductor (VTC) per cada 30 taxis.

La vaga també ha deixat sense taxis l'estació de Sants i l'Aeroport de Barcelona-El Prat, on els passatgers afectats cerquen mitjans alternatius, entre ells l'Aerobús, l'autobús que connecta amb el centre de Barcelona i que registra cues a causa de la gran afluència d'usuaris, principalment turistes amb moltes maletes. Només hi ha uns pocs vehicles que corresponen a piquets informatius i taxis procedents de fora de Barcelona i Madrid en suport a la mobilització.

Abans d'iniciar-se la vaga, a l'aeroport hi ha hagut una activitat extra des de les 5 fins a les 6 de la matinada, amb una afluència massiva de taxis i d'usuaris que han avançat el seu trasllat. Després la falta de taxis ha afectat centenars de passatgers que aterren en l'aeroport, ja que la majoria desconeixien la convocatòria de la vaga. "Tinc una reunió a les 9 hores a Cornellà de Llobregat i després a la tarda torno a marxar, no sé com ho faré", ha explicat Manuel, un passatger procedent de Bilbao.

Entre els afectats hi ha molts turistes estrangers que arriben carregats amb maletes i que reben informació per part de personal d'Aena sobre els mitjans de transport alternatius a la seva disposició. La majoria opten per l'Aerobús, l'autobús que connecta amb el centre de Barcelona, que des de les 9 hores està registrant fortes cues per comprar bitllets. Altres es dirigeixen a la Línia 9 del Metro, al tren de Rodalies o a les empreses de lloguer de vehicles.

Manifestació pel centre de Barcelona

Uns 500 taxistes, segons fonts municipals, s'han manifestat entre la plaça Universitat i la de Sant Jaume. Secunden la convocatòria les organitzacions Elite, ATC, Anget, TLU i Paktaxi. Els sindicats van acordar fer serveis socials gratuïts, és a dir, que tots els hospitals estiguin "dotats de taxis per desplaçar les persones que més ho necessiten d'una forma totalment gratuïta", segons expliquen. Les terminals de l'aeroport i estacions de tren i bus també tenen cobertura d'aquest tipus.
 

Manifestació dels taxistes pel centre de Barcelona. Foto: @fgamizr


La vaga coincideix amb altres convocades en ciutats del País Basc, el País Valencià, Cantàbria, Múrcia, Galícia, Sevilla i Madrid, entre altres. Els taxistes exigeixen al govern espanyol respectar la proporcionalitat entre taxis i llicències VTC i reclamen mesures concretes com les proposades pels ajuntaments de Madrid, Barcelona i Saragossa.

La regidora de Mobilitat de Barcelona, Mercedes Vidal, va demanar al costat d'altres ajuntaments al govern espanyol mesures de control per a les noves llicències VTC per evitar una desregulació del sector. Així, va proposar que les llicències no siguin transferibles a privats, que l'administració pública tingui dret de tempteig i retracte per recuperar-les i que els municipis validin les llicències amb un informe de mobilitat i ambiental, entre altres mesures.

Pel seu costat, el Ministeri de Foment va qualificar a principis de juny d'"insuficients" les inspeccions que els ajuntaments de Madrid, Barcelona i Saragossa realitzen sobre el sector i empreses com Uber i Cabify, per garantir que compleixen la llei.
 
 
Arxivat a