​Un de cada quatre barcelonins assegura haver estat víctima d'un delicte

Els ciutadans que afirmen haver patit alguna conducta delictiva puja 1,6 punts i arriben al 24,9% | El comissionat Amadeu Recasens ho atribueix a la massificació de l'espai públic fruit del turisme

Redacció
28 de juny del 2017
Actualitzat a les 15:24h

Reunió de la Junta Local de Seguretat que ha presidit Ada Colau. Foto: ACN


L'índex de victimització de Barcelona, que es refereix als barcelonins que asseguren haver estat víctimes d'un delicte el passat any, ha pujat 1,6 punts el 2016, arribant al 24,9%. La taxa ha baixat a Ciutat Vella 5 punts, però ha pujat a districtes com Sarrià-Sant Gervasi o Sant Andreu, amb increments d'entre 5 i 6. El marge d'error, però, és del 7%. La primera categoria de victimització és la de la seguretat personal, on creixen els enquestats que diuen haver patit el robatori de la bossa o de la cartera, des del 5,2 fins al 6%.

El comissionat de Seguretat de l'Ajuntament, Amadeu Recasens, ha atribuït aquests resultats a la massificació de l'espai públic fruit del turisme. Ara bé, els ciutadans de Barcelona aproven la seguretat a la ciutat i al barri amb les notes més altes des del 1999, un 6,3 i un 6,5, respectivament.

Després de la reunió de la Junta Local de Seguretat, on ha participat Ada Colau, el comissionat de Seguretat de l'Ajuntament ha presentat els resultats de l'Enquesta de Victimització de Barcelona (EVB), que es realitza cada any des del 1984. La mostra de la d'aquest any és de 4.000 persones i s'ha combinat el mètode telefònic i també Internet.

L'índex puja 1,6 punts respecte al del 2015, quan va baixar quatre dècimes en comparació amb el 23,7% del 2014. Recasens ha considerat que les xifres registrades els últims anys són molt similars, entre el 23 i el 25% des del 2009, quan es va produir un increment important probablement a conseqüència de l'esclat de la crisi. Ha explicat també que aquestes dades coincideixen també amb les que aporta la policia, que registra un increment dels fets delictius.

Aquest any s'inverteix la tendència d'anys anteriors i creix la victimització entre els homes fins a situar-se per sobre de les dones, especialment per l'augment en furts i delictes relacionats amb el vehicle. L'índex de la dona baixa del 24,9 al 24,4, mentre que el de l'home passa del 21,4 al 25,4.

La seguretat personal és la primera categoria dels delictes que els ciutadans asseguren haver patit, amb un 16,8%. La victimització en el cas de la dona és superior. En aquest apartat creixen les persones que diuen haver patit robatoris de bossa o de cartera. Recasens ha lamentat, però, que l'índex de denúncia sigui encara baix i es quedi en el 23%.

A parer del comissionat, l'increment dels robatoris i de la victimització en general es deu a la presència de "més gent al carrer" i d'un "ús més dens de l'espai públic". Ha explicat que tot i que aquesta enquesta es realitza a ciutadans i no a turistes, els barcelonins poden patir més furts també pel creixement de visitants a la ciutat.

Una de les novetats d'aquesta enquesta és que per primer cop s'ha preguntat específicament per agressions sexuals, quan abans s'englobaven en les agressions físiques. El comissionat, però, ha opinat que les dades no són concloents perquè la mostra és relativament petita i perquè la manera de preguntar no és la més adequada per generar confiança en l'entrevistat. És per això que s'ha remès a estudis més específics que es facin des de les àrees específiques de l'Ajuntament. El 0,4% dels enquestats diuen haver sofert una agressió d'aquest tipus (el 0,2 d'homes i el 0,7 de dones).

Per districtes, Recasens ha explicat que es produeix un fenomen "d'homogeneïtzació". Això vol dir que si abans uns districtes presentaven taxes superiors a altres, ara les xifres tendeixen a apropar-se. Així, a Ciutat Vella hi ha una disminució pràcticament de cinc punts entre el 2014 i el 2016 (abans liderava aquesta classificació), mentre que a Sarrià-Sant Gervasi l'increment és de sis punts. El districte on més persones diuen haver patit delictes és, però, Sants-Montjuïc, amb un 27,8%. En tot cas, ha recordat que el marge d'error és del 7%.

Puja la sensació de seguretat

Amb tot, els barcelonins donen un 6,3 a la seguretat de la ciutat i un 6,5 a la del seu barri, amb una tendència que no para de créixer des del 1999. També la nota als cossos de seguretat millora, amb un 6,7 per a la Guàrdia Urbana i un 7,2 per als Mossos d'Esquadra. Recasens ha opinat que els barcelonins entenen que la ciutat és segura i que no hi ha problemes greus d'inseguretat. El fet que els delictes que es registren siguin qüestions més "menors" fa que la gent, ha dit, estigui "irritada", però no insegura.

L'enquesta diferencia entre seguretat i convivència i també pregunta sobre els conflictes que han patit els barcelonins durant l'últim any. En la primera posició repeteixen els conflictes de soroll amb els veïns, amb un 20,2%. Per darrere se situa per primer cop els problemes amb els turistes o els apartaments turístics. Un 14,4% dels participants en aquest sondeig es queixen d'aquesta qüestió. També creixen significativament els conflictes amb ocupes, del 5,1 al 8,2%. Els veïns de Ciutat Vella i Sants-Montjuïc són els que declaren més conflictes de convivència.
Arxivat a