L'aval d'Interior a la marca del PDECat no tanca el pols obert amb Demòcrates

El ministeri sosté que el registre de partits no té competències sobre la "coincidència o similitud" entre noms de formacions polítiques | Els democristians independentistes "esperen" que la decisió no tingui res a veure amb l'abstenció dels nacionalistes en la moció de censura contra Rajoy

26 de juny del 2017
Actualitzat a les 19:15h

Acte de presentació del logo del PDECat. Foto: PDEcat


La polèmica per la similitud entre els noms del Partit Demòcrata Europeu Català (PDECat) i Demòcrates de Catalunya segueix viva. El Ministeri de l'Interior ha desestimat el recurs d'aquesta última formació en contra de la denominació de les sigles nascudes de la refundació de Convergència, segons una resolució amb data del 19 de juny signada per la subdirectora general de política interior i processos electorals, Mireya Corredor, a la qual ha tingut accés NacióDigital. El cas no queda tancat perquè Demòcrates es planteja anar per la via judicial, segons fonts del partit.

El text desestima el recurs presentat per Antoni Castellà, portaveu polític de Demòcrates, el 22 de febrer d'enguany, i avala la denominació de les sigles que presideix Artur Mas i dirigeix executivament Marta Pascal. El ministeri de l'Interior sosté que el registre de partits no té competències sobre la "coincidència o similitud" entre noms de formacions polítiques. La tensió entre formacions, en essència, va néixer quan els exconvergents van triar el nom de Partit Demòcrata Català, que finalment no va ser acceptat -entre d'altres raons- per la similitud amb Demòcrates.

La decisió d'Interior, en tot cas, no ha tancat la polèmica oberta entre les dues formacions. Fonts dels democristians independentistes asseguren estar "sorpreses" pel posicionament d'Interior, i insinuen que hi pot tenir a veure l'abstenció del PDECat en la moció de censura contra Mariano Rajoy que va presentar Podem fa dues setmanes al Congrés dels Diputats. "Esperem que no tingui res a veure amb l'abstenció a la moció de censura, ni la votació favorable al decret d'estibadors, ni a la votació favorable a la mesa del congrés, que és quan vam plantejar el recurs", valoren fonts de Demòcrates.

Els democristians independentistes mantenen que la decisió se circumscriu al logotip del PDECat, no al seu nom complet, i assenyalen que si es desestima el recurs és perquè el ministeri de l'Interior es declara incompetent. "Ens dirigeix a la via judicial per resodlre-ho", asseguren des de Demòcrates, a qui els exconvergents assenyalen com a futurs integrants d'una coalició electoral -o governamental- al costat d'ERC.

L'acostament dels democristians amb els republicans s'ha escenificat en un parell d'actes conjunts, però segons el PDECat la sintonia s'ha traslladat també dins del grup parlamentari de Junts pel Sí. La inculpació de Convergència en el cas Palau, que en un primer moment va ser tombada a Govern després d'una trobada entre Carles Puigdemont i Oriol Junqueras, va acabar tensionant el grup parlamentari. Demòcrates va fer pressió perquè Junts pel Sí hi votés a favor, com així va decidir ERC en una executiva extraordinària. El PDECat va acabar abstenint-s'hi.
 

Resolució sobre el logotip del PDECat by naciodigital on Scribd