Barcelona salva 26 cases-fàbrica del barri del Raval

Els edificis són conjunts arquitectònics dels segles XVIII i XIX

Redacció
25 de juny del 2017
Actualitzat a les 15:15h

La Rambla del Raval, en una imatge d'arxiu. Foto: Jordi Jon Pardo


La Comissió de Govern de l'Ajuntament de Barcelona ha aprovat inicialment una modificació del Pla Especial de Protecció de Patrimoni arquitectònic Històric i Artístic de Ciutat Vella, que permetrà conservar un conjunt de 26 cases-fàbrica i fàbriques construïdes al Raval des de finals del segle XVIII i XIX. Són peces característiques de l'època, en les que hi havia la fàbrica i la residència. Moltes no s'havien protegit i s'havien anat enderrocat a causa d'iniciatives immobiliàries.
 
Per als edificis protegits, el pla evita que es pugui augmentar el volum edificat i estableix que els espais industrials diàfans s'han de conservar. Pel que fa als usos, es condiciona l'establiment de tots aquells que puguin ser perjudicials per a la conservació dels valors de l'edifici protegit. Per tant, no s'acceptaria compartimentar-los en diversos locals d'oficines, comercials i habitatges, entre d'altres. I no s'admet habitatge de nova creació en els edificis protegits interiors del pati d'illa ni en planta baixa si comporta l'alteració dels valors espacials de les naus.
 
Quan es localitzen els emplaçaments originals, s'observa un eix molt marcat sobre la traça contínua dels carrers actuals de l'Om, de la Riereta i de Sant Vicenç, i tot és equidistant de la resta d'emplaçaments del barri. També és molt significativa la concentració de fàbriques a les hortes del voltant de Sant Pau i del carrer Nou de la Rambla, focus d'implantació original d'aquestes instal·lacions en el Raval.
Arxivat a