La Diputació adquireix Sant Miquel del Fai per assegurar «l'espai a les futures generacions»

Durant un any estarà tancat per adaptar l'espai en temes de seguretat, però un cop es reobri l'entrada serà gratuïta | L'ens provincial està elaborant un pla d'usos amb el territori per establir acords sobre diferents aspectes de la gestió

La presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, durant la visita a Sant Miquel del Fai
La presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, durant la visita a Sant Miquel del Fai | Albert Hernàndez
23 de juny del 2017
Actualitzat a les 14:21h
"Hem adquirit l'espai natural de Sant Miquel del Fai per assegurar l'espai públic a les futures generacions", ha dit el diputat de Presidència i Serveis Generals de la Diputació de Barcelona, Jaume Ciurana, només arribar aquest paratge. Aquest dijous l'organisme supramunicipal signava l'acord a notària i menys de 24 hores després ho ha volgut celebrar in situ a la flamant propietat. Ha pagat 1,3 milions d'euros i també inclou una finca de títol privat d'alt valor natural i patrimonial, de 70,5 hectàrees.
 
L'espai, a cavall entre el Moianès i el Vallès Oriental, delimitats pels termes municipals de Sant Quirze Safaja, Bigues i Riells i Sant Feliu de Codines, amaga elements de gran valor com l'Ermita de Sant Martí, la Casa del Priorat i peces històriques a l'església romànica de Sant Miquel. "La voluntat és realçar els valors patrimonials", ha subratllat Ciurana.
 

La Casa del Priorat de Sant Miquel del Fai. Foto: Albert Hernàndez


Des d'aquest dijous, el conjunt patrimonial i natural s'ha tancat al públic i està previst que es reobri l'estiu de 2018. "Per presumir s'ha de patir", ha ironitzat el diputat i es tracten d'actuacions encaminades "per adaptar la finca a la normativa per ser visitada amb plenes garanties", ha indicat la presidenta de la Diputació, Mercè Conesa, tot i que no ha concretat inversió, però ha assegurat que està prevista "en pressupostos futurs".
 
Pla d'usos
 
En paral·lel aquests treballs, s'està elaborant la redacció d'un pla d'usos "en consens amb el territori", ha matisat el vicepresident primer i responsable de l’Àrea de Territori i Sostenibilitat, Dionís Guiteras. A finals de juliol hauria d'estar elaborat i ha de contemplar el servei que pot oferir aquest espai natural, a més de la gestió forestal i de control d'incendis. Ciurana també ha apuntat fer un estudi per tal de dur a terme investigacions sobre les coves, la biodiversitat, així com del valor patrimonial de les peces.
 
Ciurana ha avançat que l'entrada serà gratuïta, però això no vol dir que "no es pugui regular" i ha afegit: "l'èxit no pot dificultar la visita i que es faci amb seguretat". Tot i així, ha insistit que el document que està fent-se fixarà tots aquests detalls, encara que no es perdrà l'essència. El públic seguirà sent familiar i entre setmana, escolar.
 

Un dels racons de Sant Miquel del Fai. Foto: Albert Hernàndez


14è espai natural de la Diputació
 
Conesa ha deixat molt clar que la gestió de Sant Miquel del Fai serà pública. Ha recordat que aquest serà el 14è espai natural que gestiona l'ens i dins d'aquests "hi ha elements patrimonials de referència". "L'objectiu és millorar la preservació i invertir per assegurar la seva continuïtat", ha manifestat la presidenta. En el cas concret de Sant Miquel del Fai ha dit que hi ha "l'oportunitat de relligar el passat".
 
La també alcaldessa de Sant Cugat, ha volgut repartir mèrits en aquesta adquisició, recordant que ha estat un feina prèvia del seu predecessor, Salvador Esteve, així com de diferents alcaldes i alcaldesses. "Des de 2011 Sant Miquel del Fai sempre ha estat sobre la taula", ha deixat anar i encara hi continuarà, ha afegit, però amb el segell estampat de la Diputació de Barcelona.