En Comú Podem demanarà que Pujol i Mas compareguin al Senat pel finançament de CDC

Els "comuns" proposaran que els expresidents participin en la comissió d'investigació sobre la manera com es financen els partits a la cambra alta | En el llistat que registraran aquest divendres també hi figuren els extresorers Andreu Viloca i Daniel Osàcar, el diputat Gerrmà Gordó, i els fiscals del casos Palau, Pretòria i 3%

22 de juny del 2017
Actualitzat el 23 de juny a les 10:04h

Marta Ferrusola i Jordi Pujol, en una acte de les eleccions municipals de l'any 2011 Foto: Adrià Costa


El finançament dels partits no només és objecte d'investigació als tribunals. Les Corts espanyoles també han creat comissions per posar la lupa en la gestió dels comptes de les formacions polítiques, tot i que les que s'han obert al Congrés i el Senat tenen intencionalitats ben diferents. Mentre que a la cambra baixa la comissió analitza les presumptes irregularitats en els comptes del PP -l'anomenat cas Bárcenas-, la iniciativa del Senat -impulsada pels populars, amb l'únic suport del PDECat- pretén investigar el finançament de tots els partits. L'oposició ja va qualificar el moviment del PP de "farsa", i ara ha mogut fitxa. Segons el document al qual ha tingut accés NacióDigital, En Comú Podem demanarà que càrrecs del PP i de l'antiga CDC compareguin en les sessions de la comissió de la cambra alta. En el cas convergent, sol·licitaran que Jordi Pujol i Artur Mas expliquin la manera com es finançava el partit que havien presidit.

La relació de compareixents que registraran aquest divendres els "comuns" serà més extensa. Demà es tanca el termini per presentar els esborranys dels plans de treball de la comissió d'investigació del Senat. A banda dels expresidents de la Generalitat, els "comuns" també sol·licitaran que se sotmetin a les preguntes dels senadors els extresorers Andreu Viloca i Daniel Osàcar, el diputat Gerrmà Gordó -exgerent de CDC i que recentment ha abandonat el PDECat-, i els fiscals Emilio Sánchez Ulled (cas Palau), Ana Cuenca (cas Pretòria) i José Grinda i Fernando Bermejo (cas 3%). Està previst que el pròxim dilluns es defineixi el pla de treball de la comissió.

En el llistat definitiu també hi figuraran experts de la societat civil i empresaris donants de partits. La comissió d'investigació al Senat sobre el finançament de formacions polítiques es va crear per la iniciativa del PP -que va fer valer la seva majoria absoluta-. El PSOE, Units Podem (així com les seves confluències territorials) i Ciutadans hi van votar en contra, i ERC es va abstenir. Els grups de l'oposició van considerar que, plantejant una nova comissió a la cambra alta, els populars pretenien desviar l'atenció del procediment obert al Congrés sobre el cas Bárcenas.