23 de juny: i les garanties de Rajoy?

El govern espanyol no és capaç de dir encara com aturarà el referèndum de l'1 d'octubre si Puigdemont i Junqueras es mantenen ferms en la intenció de convocar-lo. Avui també són notícia les revetlles de Sant Joan, el sistema informàtic de l'agència tributària valenciana, el "Be Negre" i Zinédine Zidane

23 de juny del 2017
Actualitzat a les 7:03h

Quines garanties hi ha per fer el referèndum de l'1 d'octubre? Com s'assegurarà fer efectiu el resultat i amb quins reconeixements? Són preguntes que el sobiranisme ha de resoldre en les properes setmanes per assegurar l'èxit i l'amplitud de la convocatòria. Els dirigents independentistes s'esforcen a donar certeses malgrat que el terreny que es transita és desconegut. El 4 de juliol el Govern i els grups parlamentaris que li donen suport presenten Garanties.cat per intentar posar-hi remei. La CUP va presentar ahir la seva campanya pressionant els "comuns", que no es posicionaran fins al 8 de juliol: no n'hi ha prou amb anar a votar, cal admetre el caràcter vinculant del resultat, deia la diputada Eulàlia Reguant. Llegiu la crònica de Sara González.

L'Estat ha promès que farà el necessari perquè no es pugui votar l'1 d'octubre. Mariano Rajoy i els seus ministres no han explicat, però, de quina forma “proporcionada” prendran mesures. El fiscal general, José Manuel Maza, va dir que actuaria "sense complexos" contra els organitzadors i els voluntaris, funcionaris o no, del referèndum. Hem preguntat a juristes si es pot fer un judici massiu i si és possible que, arribat el cas, la justícia pugui assimilar fer-ho cas per cas. La resposta és que l'estat no té capacitat per afrontar inhabilitacions massives als implicats. Ho detalla Isaac Meler en aquest reportatge. Veurem si avui, ja sigui Rajoy des de Brussel·les o en la roda de premsa posterior al consell de ministres a Madrid, expliquen com s'ho faran. De moment, val a dir que els socialistes i Ciutadans, els aliats del PP en contra del procés, són encara poc exigents.

Foc i revetlles per entrar de ple a l'estiu. Sant Joan és la porta oficial d'entrada a l'estiu. Fogueres i petards arreu dels Països Catalans, la Flama del Canigó i revetlles populars amb coca i cava fins ben tard marcaran una de les nostres diades més festives i també reivindicatives en favor de la unitat de la nostra llengua. Aprofiteu la nit més llarga de l'any, retrobeu-vos amb els amics i la família per saltar la foguera, brindar i ballar i feu-vos passar com pugueu la calor!


Vist i llegit

Que El País tenia una posició editorial contrària a Pedro Sánchez i cada cop més propera al PP i a Ciutadans ho teníem clar des que, passades les eleccions del 20 de desembre de 2015, el secretari general del PSOE es va negar a facilitar la investidura de Mariano Rajoy. Amb el seu retorn a la secretaria general, després d'una clara campanya del diari de Prisa a favor de la derrotada Susana Díaz, la crítica ja s'ha normalitzat i les andanades contra el PSOE han deixat de ser notícia. Ahir, però, dedicaven una dura editorial als socialistes per haver canviat de posició (el "gir a l'esquerra" anunciat pel retornat secretari general) i haver retirat el suport parlamentari a l'acord comercial entre la UE i el Canadà. Per ells només "afegeix confusió".


 El passadís

La Hisenda catalana està esgotant el recorregut que li dona el marc autonòmic i a la tardor ja tindrà 800 treballadors i haurà posat les bases per poder cobrar tots els impostos dels catalans si al referèndum de l'1 d'octubre guanya el "sí". Un dels canvis que s'ha hagut d'afrontar és el del sistema informàtic. Ara n'hi ha un de nou, més potent i capaç de cobrar impostos dinàmics. L'anterior sistema es deia G@udí i l'actual es diu e-SPRIU. Els dos acrònims remeten a homenots del nostre país. Al País Valencià també han renovat el sistema informàtic de la seva agència tributària. Millorar el finançament és el gran repte polític del govern valencianista i de progrés que lidera Ximo Puig. Allà també han triat un nom amb reminiscències: el seu programa informàtic es diu Tirant, en homenatge a la novel·la de cavalleries de Joanot Martorell.


 L'efemèride

Aquest divendres fa 86 anys que va néixer ​El Be Negre, referent de la sàtira política en català. El setmanari, que es va publicar per primera vegada el 23 de juny de 1931, va tenir com a marca el seu to indiscret, mordaç, sarcàstic i provocador, que va marcar una època. La seva relació amb els lectors va quedar truncada el 15 de juliol de 1936, just abans de l'inici de la Guerra Civil. Se n'havien publicat 245 números. La capçalera estava dirigida pel reporter Josep Maria Planes i Martí, que va ser assassinat durant la guerra per la FAI. L'intent de recuperar-ne la periodicitat en plena Transició no va acabar de prosperar. Aquí en podeu recuperar digitalment alguns exemplars.


 L'aniversari

El 23 de juny de l'any 1972 va nàixer a Marsella, França, el jugador d'origen algerià Zinédine Zidane. Polivalent (habitualment en la posició de mitja punta), hàbil, de bon xut i de toc precís va despuntar al Bordeus. De la lliga francesa va passar al Calcio, a la Juve. Però la glòria li va arribar al Madrid dels galàctics, on va jugar entre 2001 i 2006 i va guanyar lligues i una Champions League. Amb França va guanyar un Mundial i una Eurocopa. En l'actualitat entrena el Reial Madrid i ha tancat una gran temporada amb la Lliga i la Champions. Aquí podeu veure algunes de les seves millors jugades. M'agrada Zidane -més com a jugador que com a entrenador-, però el "maleït" calendari ha volgut que l'aniversari de Leo Messi, que en fa trenta, sigui demà i no m'hi pugui recrear. Li he de deixar el record i l'elogi (mai suficient en el cas de l'argentí) a Joan Serra Carné i la seva "Brúixola", que podreu llegir aquesta tarda i que, com sempre, us ajudarà a encarar el final de setmana ben proveïts d'informació i entreteniment.

Ferran Casas i Manresa
subdirector de NacióDigital

Vols rebre El Despertador de NacióDigital cada matí al teu correu electrònic? 

Fes clic aquí per subscriure't-hi