La CUP avisa els «comuns» que no acceptar el resultat del referèndum seria una «traïció»

En l'arrencada de la seva campanya, els anticapitalistes també alerten que la victòria del sí no pot servir per "negociar" un nou marc de relació amb l'estat espanyol

L'acte d'arrencada de la campanya pel sí a la independència de la CUP
L'acte d'arrencada de la campanya pel sí a la independència de la CUP | ACN
22 de juny del 2017
Actualitzat el 23 de juny a les 11:49h
A menys de tres mesos i mig del referèndum de l'1 d'octubre, l'independentisme entra en plena ebullició i posa en marxa l'engranatge de la campanya a favor del "sí". Ho fa situant un dels focus en els "comuns", que a hores d'ara consideren que la consulta serà "un nou 9-N" i que, per tant, els seu resultat no serà vinculant. La CUP s'ha adreçat de forma contundent als de Xavier Domènech en l'acte d'arrencada de la seva campanya i els ha advertit que "erren i traeixen" la ciutadania aquells que considerin que l'1 d'octubre es farà, simplement, una "mobilització".

Els anticapitalistes ja fa dies que intenten situar els "comuns" en una disjuntiva: o donen suport al referèndum i accepta el seu resultat amb totes les seves conseqüències o, al seu judici, acabaran sent part del "problema" juntament amb el govern espanyol. Conscients, però, que més enllà que els "comuns" no considerin aplicable el resultat també dins de Junts pel Sí poden haver-hi temptacions de fer una "reinterpretació" dels resultats, la diputada de la CUP Eulàlia Reguant ha subratllat que el triomf del "sí" porta "inequívocament a la república catalana i al procés constituent. I és que, ha insistit, en cap cas el resultat pot servir per "negociar un nou marc" de relació amb l'estat espanyol.

Un lema que busca interpel·lar els de Xavier Domènech

Amb tot, el primer cavall de batalla és el de la participació, l'èxit de la qual anirà vinculada, en bona part, al nivell de compromís que tot el sobiranisme adquireixi a l'hora de promoure el referèndum. La pota que més coixeja a hores d'ara a ulls dels independentistes és la dels "comuns", que han dit que donaran suport a la "mobilització" però que no han precisat si tindran una actitud pro-activa incentivant la participació i si posaran les institucions on governen, com l'Ajuntament de Barcelona, al servei de l'organització.

Aquest escenari explica per què a hores d'ara la CUP centra bona part del seu missatge en apel·lar al compromís dels de Xavier Domènech i Ada Colau. Ho va fer quan va anunciar la seva campanya just el mateix dia que es va fer pública la data i la pregunta i ho ha tornat a fer en el primer acte oficial de la campanya del sí a la independència a la plaça Orfila de Sant Andreu. De fet, el seu lema, Sí, viure vol dir prendre partit ha estat escollit per forçar que els "comuns" es vegin abocats a mullar-se pel referèndum. 
 

Eulàlia Reguant i Núria Gibert, en l'acte d'arrencada de la campanya del referèndum de la CUP Foto: @cupnacional



La "rebel·lió" com a requisit pel canvi

Els anticapitalistes enfoquen el seu discurs, precisament, en la vessant que més pot seduir els votants dels "comuns": la necessitat d'un canvi radical del model econòmic i social que emancipi Catalunya del règim del 78. "El pacte del 78 no es trencarà des de les butaques del Congrés dels Diputats", ha assegurat la portaveu del secretariat nacional de la CUP, Núria Gibert. La CUP ha defensat que cal entendre que per conquerir drets caldrà "desobediència" en un context en el qual donen per fet que hi haurà sentències i querelles i les llei tant del referèndum com de desconnexió seran "intervingudes". 

"La independència és l'eina per canviar-ho tot, la clau que obre tots els panys", ha insistit Reguant, qui ha afegit que no hi ha cap altre via que "rebel·lar-se" per conquerir els drets que nega un estat espanyol "demofòbic" i la República. "No s'hi valen ni degoteigs, ni subterfugis ni excuses", ha sentenciat. Si bé els "comuns" asseguren que no poden prendre una decisió definitiva sobre quin serà el seu paper fins que no coneguin quines són les "garanties" del referèndum, la diputada anticapitalista ha afirmat que aquestes garanties han de ser, simplement, que es garanteixi el dret a vot, la imparcialitat i que hi hagi campanya del "sí" i del "no" a tot arreu. 

Davant d'aquells que, especialment des de l'unionisme, assenyalen que el procés del referèndum "trencarà" la societat catalana, la CUP diagnostica que el trencament que hi ha és entre aquells que "malden per sobreviure" i els que "acumulen riquesa", entre els que "neguen drets" i els que "volen conquerir-los". Els anticapitalistes busquen arrossegar els "comuns", que fan mans i mànigues per actuar en base a les seves pròpies coordenades i mitigar una qüestió que els tensa internament, cap a aquesta cruïlla i triïn.