​Una dona «​ocupa» el seu propi pis de Barcelona per recuperar-lo

L'inquilí relloga l'habitatge a la plataforma Airbnb, una opció que tenia prohibida en el contracte | L'empresa retira l'anunci, i l'Ajuntament carrega contra ella per publicitar apartaments turístics sense llicència: "Ja n'hi ha prou"

Imatge promocional d'Airbnb
Imatge promocional d'Airbnb | Airbnb
Redacció
22 de juny del 2017
Actualitzat a les 17:05h
Montse Pérez ha optat per una dràstica decisió per recuperar el seu pis al barri de la Barceloneta, molt a prop del mar, després de detectar que l'havien estafat. La dona l'ha “ocupat”, segons recull avui La Vanguardia.

L'embolic, segons relata el rotatiu, es va iniciar el mes passat, quan la dona va signar un contracte de lloguer de tres anys d'un pis que havia rehabilitat i pel qual passava a cobrar 950 euros mensuals. Ho va fer amb un jove de 26 anys amb doble nacionalitat xilena i russa, que residia al Regne Unit però que l'havien traslladat a Barcelona a treballar com a assessor financer. Cobrava 3.000 lliures al mes, segons constava en la nòmina que va mostrar als llogaters. El perfil era perfecte. Però no tot va anar com s'esperaven. 

Les primeres sospites van sorgir quan el noi no va poder formalitzar el canvi de subministres perquè, va dir, estava a l'estranger. La comunicació per WhatsApp amb l'inquilí va finalitzar en aquest moment, i mai més n'han sabut res. Tot i això, van detectar que hi havia tovalloles penjades i finestres obertes al seu pis, i els veïns els van explicar que allò era un anar i venir de turistes. 

Amb una simple cerca, van comprovar que el seu pis estava posat a lloguer a la plataforma de lloguers turístics Airbnb, a 200 euros la nit, un preu que s'enfilava fins als 250 euros a l'agost. Amb això, el jove que va llogar el pis es posava a la butxaca uns 8.000 euros al mes d'una manera il·legal, ja que el contracta explicitava que estava prohibit rellogar-lo.

Quan van detectar el frau, la Montse i el seu marit van intentar contactar amb l'inquilí per informar-li que li rescindien el contracte, però no va contestar mai. També van reclamar a Airbnb que ho solucionés, però no els van fer cas. Per últim, els Mossos d'Esquadra van rebutjar la denúncia ja que no es tractava d'un tema penal (no hi havia hagut impagament).

Per tot plegat, la parella no ha tingut “més remei” que reocupar el pis i canviar el pany, explica la Montse. Els propietaris van trobar a Airbnb un dia lliure durant el mes de juny, farcit de reserves, van llogar-lo i van entrar a dins. No van tenir cap més opció, ja que l'advocat els va dir que el procés civil per recuperar-lo duraria al menys un any.

I ara què passarà? La Montse reclama a Airbnb i a l'Ajuntament que solucionin el problema però té clar que li reclamaran el pis i que hi anirà gent. “No els deixaré entrar. Ja veurem què passa. Estic espantada”, diu la dona. La parella assegura que no es pensa moure i que es quedarà a dins.

Sanció per al llogater i rescissió del contracte

Airbnb ha retirat l'anunci, mentre que l'Ajuntament ha inspeccionat el pis. La tinent d'alcalde d'Urbanisme, Janet Sanz, ha explicat que el consistori, un cop comprovat l'ús turístic il·legal, obrirà expedient i emetrà una ordre de cessament de l'activitat. Pot sancionar el llogater amb una multa entre 30.000 i 600.000 euros. Sanz ha aprofitat per dirigir-se a Airbnb. "Ja n'hi ha prou. L'activitat d'Airbnb està perjudicant els veïns en no voler complir la llei", ha exclamat.

L'Ajuntament ha visitat l'afectada al seu domicili, i ha lliurat al consistori tota la documentació i el contracte de lloguer. Ara obrirà un expedient sancionador contra l'inquilí i tramitarà en un mes aproximadament una ordre de cessament que servirà a Pérez per anar al jutjat a rescindir el contracte. A més, li han explicat que en un cas així l'ideal hauria estat que avisés per detectar l'activitat il·legal i poder actuar ràpidament, segons fonts municipals.
 
Arxivat a