Iceta tornarà a ser el candidat del PSC a la presidència de la Generalitat

El primer secretari serà proclamat cap de llista sense necessitat de celebrar primàries perquè no s'ha presentat cap altre aspirant

22 de juny del 2017
Actualitzat a les 17:00h

Miquel Iceta al congrés del PSC. Foto: Adrià Costa


El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, tornarà a ser el cap de llista a les eleccions que el Govern preveu convocar, com a molt tard, la primavera del 2018. Ell ha estat l'únic aspirant que s'ha presentat i, en no tenir cap rival, serà proclamat candidat pel consell nacional -el màxim òrgan del partit entre congressos- i sense necessitat de presentar-se a unes primàries que inicialment s'havien previst pel 15 de juliol.

Així doncs, Iceta està preparat per tornar a optar a president de la Generalitat. A finals de l'any passat ja va deixar clar que ell es postularia a no ser que considerés que hi ha al partit algú millor posicionat per fer-ho. L'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet i ara també membre de la direcció del PSOE, Núria Parlon, que podria haver estat una de les aspirants, ja es va autodescartar a principis d'any.

L'entorn del primer secretari i bona part dels quadres territorials han animat Iceta a seguir des de que va guanyar les primàries per repetir com a secretari general. De fet, tot i que inicialment una part del partit va especular amb què s'instal·lés una bicefàlia -Iceta liderant el partit i algú altre com Parlon sent la cara visible al Parlament-, finalment l'aparell dels socialistes va considerar que aquesta fórmula podria acabar ser contraproduent si el partit entra en una dinàmica de polifonies en un any en què caldrà fer pinya.

Iceta, com la resta d'aspirants electorals, haurà d'afrontar el xoc entre Catalunya i Espanya arran del procés sobiranista i del referèndum de l'1 d'octubre, al qual el PSC ja ha dit per activa i per passiva que no farà cap concessió. Els socialistes catalans consideren, però, que el seu posicionament de reformar la Constitució s'enforteix amb Pedro Sánchez al capdavant del PSOE i després d'un congrés en el qual el partit ha reconegut que Espanya és un estat plurinacional.