Puigdemont convoca la junta de seguretat el 3 de juliol: «No deixarem que ens desnonin l'autogovern»

El president de la Generalitat tanca el cicle "Els empresaris volem saber", organitzat pel fòrum Creiem en Catalunya, amb una dura intervenció contra el govern espanyol | El dirigent nacionalista, rebut amb aplaudiments i crits a favor de la independència, acusa el PP de fer política de partit amb la seguretat | Sosté que mantenir l'"statu quo" econòmic posa en risc la competivitat empresarial

20 de juny del 2017
Actualitzat el 21 de juny a les 8:09h
Carles Puigdemont, durant el seu discurs davant dels empresaris
Carles Puigdemont, durant el seu discurs davant dels empresaris | Govern
Quan Carles Puigdemont va obrir les últimes jornades del Cercle d'Economia, la fredor i gairebé el menyspreu van ser la nota dominant. Els empresaris reunits a Sitges només li van adreçar una pregunta, clarament connotada en contra de la independència, i el Govern es va sentir molest pel tracte rebut. Aquest dimarts, a l'auditori AXA de l'Illa Diagonal, la sensació ha estat exactament la contrària: el president de la Generalitat ha arribat a l'acte organitzat pel fòrum empresarial Creiem en Catalunya enmig d'aplaudiments dempeus i crits a favor de la independència. Ha aprofitat el context per avançar que ha convocat la junta de seguretat de Catalunya pel 3 de juliol "davant la negativa unilateral del govern espanyol", i ha volgut deixar clar que deixaran que "no es desnoni" la Generalitat del seu propi autogovern amb xocs com aquest.

L'ordre del dia d'aquesta junta de seguretat ja s'ha debatut amb el ministeri, que ha tombat fins a cinc dates possibles per fer la reunió. "Els ciutadans mai acceptaran que hi hagi un govern que faci política de partit jugant amb la seguretat", ha denunciat Puigdemont, que ha fet una defensa encesa del referèndum i l'ha desvinculat de les pors a les quals se l'associa sovint en termes empresarials. "Un inversor sap que la gent d'aquí val la pena", ha apuntat el president.

Puigdemont ha carregat contra la "gent seriosa" que s'ha cregut "pamflets i propaganda" sobre els mals econòmics de la independència, i ha indicat que les pensions -sovint utilitzades pel PP per atiar la por dels jubilats a l'estat propi- estan més segures en una Catalunya independent que no pas en mans del govern espanyol. "Han buidat la guardiola", ha resumit el president de la Generalitat, que ha lamentat l'existència d'un "bloqueig cultural" espanyol a l'hora d'abordar negociacions polítiques com la que s'ha intentat per plantejar el referèndum.

"Necessitem un estat", ha defensat el president, que ha ratificat el "compromís de solidaritat" amb els pobles d'Espanya i amb els de la resta del món. "S'estan negant els drets democràtics de Catalunya", ha lamentat posteriorment a l'hora de defensar la consulta vinculant, que ja està en marxa de forma unilateral.

Dèficit fiscal

En el discurs de cloenda, Puigdemont ha carregat contar el dèficit fiscal i ha apuntat que el model català està "amenaçat" si es manté l'statu quo, i ha assenyalat que hi ha inversions aturades per culpa dels incompliments de l'Estat. "Per culpa d'això hi ha gent que no té feina", ha destacat el dirigent nacionalista, que ha estat especialment dur a l'hora de denunciar l'estat de les infraestructures. Segons ell, el temps que es triga en anar a València s'acosta més a l'any 1997 que no pas al que hauria de ser l'any 2017, i ha indicat que el preu de l'energia és cada vegada més car. "Hi ha empresaris que vénen a queixar-se", ha constatat, al mateix temps que lamentava la "inseguretat jurídica" existent, segons ell, a Espanya.

"Sou empresaris que us jugueu els quartos de veritat", ha indicat el president de la Generalitat al principi de la seva intervenció, durant la qual ha felicitat Creiem en Catalunya perquè no s'ha deixat enganyar "ni per la propaganda, ni per la postveritat ni pel pamflet". "Heu exigit informació de qualitat", ha determinat el dirigent nacionalista. Segons Puigdemont, les dades econòmiques del país indiquen que cada any, des del 1986, marxa el 8% de la riquesa del país. "És com si cada dia sortís de Sants un tren, aquest sí puntual, amb 40 milions d'euros camí de Madrid", ha ressaltat el president.

"La magnitud del dèficit fiscal, a més de ser enorme, és immutable. No és un accident, és una constant. Una constant que és la que ens ha portat on som. Tant se val si governa el PSOE o el PP, o si es governa en majoria absoluta o en solitari, i tampoc té res a veure si l'economia està en recessió o en expansió", ha destacat Puigdemont. El president ha assenyalat que mantenir l'statu quo autonòmic és una amenaça directa a la competiivitat de les empreses catalanes i a la "sostenibilitat del model" del país. "Paguem massa en relació al nivell de despesa que rebem. El dèficit fiscal implica que el 30% dels impostos no es destinen a despesa pública catalana", ha destacat.