Milers de ciutadans s'acomiaden d'una Patum plena d'emocions, polèmica i renúncies

La Patum de diumenge es viu intensament amb dos salts de Plens vibrants i sense incidents | Els patumaires tornen a iniciar el compte enrere per a la propera Patum

Salt de Plens de la Patum
Salt de Plens de la Patum | NacióBerguedà
19 de juny del 2017
Actualitzat a les 10:01h
Milers de patumaires ja han començat el compte enrere, aquest diumenge, per calcular els dies que falten per tornar a vibrar amb la festa berguedana més preuada. La Patum, Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat per la Unesco, s'ha acomiadat amb quatre salts de luxe, en què la plaça de Sant Pere ha tornat a fer-se petita i el foc ha inundat tots els racons. 

Aquest any, però, la Patum ha vingut acompanyada d'incertesa. La polèmica entorn de la comparsa dels Plens ha comportat, d'inici, una crisi interna que ha obligat a reconfigurar alguns aspectes de la festa. El sorteig dels salts de Plens i la seva democratització ha estat una cara de la moneda, mentre que per l'altra, s'ha trobat la disconformitat d'alguns patumaires amb l'equilibri d'una comparsa que s'ha vist trencat per expulsions i renúncies

La festa berguedana, però, ha aconseguit donar un pas més, i lluny de donar vida a la polèmica, ha aconseguit sobrepassar-la. D'aquesta manera, doncs, les pors sobre possibles distorsions s'han convertit en falses alarmes, i la Patum ha transcorregut sense problemes, més enllà de la crítica d'algun xiulet durant els primers salts de Maces del Passacarrers.
 

La plaça de la Patum plena de gent en l'inici de la Patum completa de diumenge. Foto: Aida Morales

 
En aquesta Patum, les altes temperatures també han jugat el seu paper. La calor, que ha superat els 35ºC a plaça en més d'una ocasió, ha fet ballar aigua i barreja, i malgrat que en certs moments s'ha fet feixuc i s'ha notat la manca de gent, els més patumaires no han fallat. 

Una de les diferències d'enguany, per altra banda, ha estat l'increment del control de les entrades a la plaça. Durant la passada Patum del mes de maig, la gran quantitat de gent que es va acumular a Sant Pere va obligar l'equip de govern de la CUP a tancar els accessos. A partir de llavors, es va prendre la determinació d'incrementar aquest control de seguretat, per evitar situacions d'aglomeració massiva. Enguany, una empresa de seguretat privada havia de ser l'encarregada de controlar que ningú accedís a Sant Pere amb motxilles. De la mateixa manera, la Policia Local i els Mossos d'Esquadra també controlaven aquest aspecte, així com l'interior de les bosses. No obstant això, aquest protocol va fallar dijous per problemes amb l'empresa de seguretat, i s'ha reforçat diumenge, garantint un major control sobre els patumaires. 
 

Els Turcs i Cavallets a la Patum. Foto: Aida Morales


L'inici de l'última Patum completa ha tornat a estar marcada pel cant dels Segadors. Els càntics i les proclames independentistes, però, han estat més intenses aquesta vegada, així com les mostres de suport i complicitat amb el diputat d'ERC Joan Tardà, que ha estat aclamat, tant bon punt ha sortit al balcó de l'Ajuntament de Berga. Poc després, els Turcs i Cavallets han engegat el primer salt de Patum, amb una plaça considerablement plena, tot i que amb alguns espais buits. 

El transcurs de la festa, per altra banda, ha continuat amb normalitat, i no ha calgut donar massa tocs d'atenció als patumaires per tal de fer espai per a les comparses. L'Àliga ha estat una de les més esperades pel simbolisme i majestuositat, tot i que Nans, Gegants i, sobretot els Plens, han convertit Sant Pere en una onada de gent i de foc. Respecte d'aquesta última comparsa, els salts s'han viscut amb èxit i sense interferències. Plens i patumaires han ballat amb ganes i sense incidents, i cap dels dos s'ha hagut d'aturar, tal com es va haver de fer el passat dijous a causa d'una caiguda. 

Amb això, la Patum finalitza i els amants de la festa tanquen el cicle amb un regust amargant. El cansament ja es fa evident després de dies intensos, però la Patum es viu des de dins. I amb ella, s'acaba un anhel i en comença un altre. S'hauran d'esperar 365 dies més per tornar a vibrar a la plaça. Torna a començar el compte enrere i els patumaries ja ho esperen.
 

Els Nans Nous a la Patum. Foto: Aida Morales

 

Els Gegants a la Patum. Foto: Aida Morales