La Moncloa veu en la borsa de voluntaris pel referèndum la manca de «seriositat» de Puigdemont

Íñigo Méndez de Vigo, portaveu del govern espanyol, destaca que ERC, els "comuns" i la CUP ja pensen en format govern a partir del 2 d'octubre | Destaca que la moció de censura presentada per Pablo Iglesias ha demostrat la victòria dels qui "creuen en la Transició"

16 de juny del 2017
Actualitzat a la 13:05h

Iñigo Méndez de Vigo, a la roda de premsa d'aquest divendres Foto: Europa Press


El portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, ha assegurat aquest divendres que l'anunci de la creació d'una borsa de voluntaris per fer d'agents electorals el dia del referèndum revela la manca de "seriositat" de Carles Puigdemont. "Es tracta de l'anunci d'un anunci", ha ironitzat Méndez de Vigo, que ha ressaltat la "impotència" de Puigdemont a l'hora d'organitzar la votació.

El dirigent del PP ha situat l'executiu de l'Estat com l'artífex del fet que -segons ell- no "participin" funcionaris en la jornada de votació. "Els treballadors públics han rebut garanties per part del govern espanyol en la línia de no complir ordres il·legals", ha apuntat Méndez de Vigo en la roda de premsa posterior al consell de ministres.

El portaveu del govern espanyol ha passat de puntetes sobre la polèmica oberta entre la consellera de l'Interior i el ministeri d'Hisenda per la contractació de 500 nous Mossos d'Esquadra. Ha assegurat que no n'estava al corrent, i ha volgut fer saber que no té res a veure amb el referèndum.

Balanç de la moció

La Moncloa ha aprofitat el consell de ministres d'aquest divendres per fer una valoració triomfalista del fracàs de la moció de censura impulsada per Podem, a qui només va fer costat ERC, Compromís i EH Bildu. "Hem guanyat els qui creiem en la Transició", ha destacat Méndez de Vigo. "Pablo Iglesias ha tingut un suspens rotund, i per amagar-lo s'ha inventat una altra cosa", ha destacat Méndez de Vigo en referència a l'acostament entre Podem i el PSOE, que no sumen els diputats suficients per fer fora el PP sense comptar amb cap altre grup més.

Méndez de Vigo ha considerat inviable que Ciutadans se sumi a un acord a tres perquè els liberals tenen un acord d'investidura amb el PP, i ha volgut deixar clar que pretenen mantenir el diàleg obert amb el PSOE en el moment en què Pedro Sánchez sigui oficialment escollit, aquest cap de setmana, com a líder de la formació. "El lògic és parlar amb el principal partit de l'oposició", ha determinat el portaveu. Es parlarà, per exemple, del sostre de despesa i dels pressupostos per al 2018, que es debatran a l'octubre.

"Ha perdut la inestabilitat i la incertesa, ha guanyat la confiança", ha destacat Méndez de Vigo, que ha considerat perdedors de la moció aquells que tracen una "Espanya negra". "Han vençut els que tenen una visió realista i esperançadora, perden els radicalismes i els tremendismes. I perden també els que reneguen de la Transició, els que no accepten que a Espanya hi ha un sistema institucional eficient", ha ressaltat el portaveu. "Han guanyat els que creuen en la Transició", ha destacat

Méndez de Vigo ha posat com a exemple de bon govern haver "començat el diàleg territorial" -tot i la situació de bloqueig amb Catalunya- i l'aprovació dels pressupostos generals de l'Estat gràcies al "diàleg" amb set grups polítics diferents.