El principal sindicat basc dona suport al referèndum de l'1 d'octubre

ELA aprova una resolució promoguda per la Intersindical-CSC en què reclama que les forces basques no pactin amb "partits i institucions que han actuat [...] amb tots els mitjans al seu abast contra l'autodeterminació"

El secretari general d'ELA, Adolfo Muñoz, Txiki, durant el congrés del sindicat
El secretari general d'ELA, Adolfo Muñoz, Txiki, durant el congrés del sindicat | ELA
16 de juny del 2017
Actualitzat a les 16:47h
El referèndum anunciat per l'1 d'octubre ha rebut aquest divendres un nou suport de fora de Catalunya. Es tracta del principal sindicat basc, ELA, que aquests dies està celebrant el seu congrés i que, en aquest marc, ha aprovat una resolució en què reconeix "el poble català com un poble sobirà" i dona suport a "la celebració del referèndum de l'1 d'octubre i que sigui políticament vinculant".

Així mateix, el sindicat també "exigeix a l'estat espanyol que cessi en el seu assetjament a les organitzacions i a les institucions catalanes que donen suport al referèndum, i que deixi expressar-se lliurement, pacíficament i democràticament a la ciutadania", així com reclama als partits bascos que no facin costat "als partits i institucions que han actuat i han amenaçat amb seguir actuant amb tots els mitjans al seu abast contra l'autodeterminació de Catalunya". Tot un toc d'atenció al PNB -que ha votat els pressupostos del govern espanyol del PP- de qui havia estat un sindicat proper -en contraposició amb LAB, més afí a l'esquerra abertzale-. Finalment, ELA també insta "la Unió Europea a reconèixer immediatament la decisió que surti de les urnes en el referèndum de l'1 d'octubre".

Aquest text ha estat promogut pel sindicat independentista Intersindical-CSC, una de les organitzacions convidades en aquest congrés i que ja treballa des dels centres de treball a favor del referèndum i de la República catalana. De fet, defensa fins i tot la celebració d'una vaga general si l'Estat bloqueja el procés, així com ha format treballadors públics per com actuar quan s'acosti el referèndum i ha exigit a l'Estat que els deixi d'amenaçar. Ha estat també un dels impulsors de la Xarxa de Sindicalistes per la Independència, que reuneix també representants de CCOO, UGT, IAC o el Sindicat de Periodistes.

Intents infructuosos per trobar un encaix

Igualment, en la part expositiva de la resolució, s'hi recorda que "Catalunya ha passat molts anys proposant fórmules diverses per revisar el seu encaix polític a l'estat espanyol" i fa un repàs de la tramitació i posterior retallada i sentència de l'Estatut, l'aposta pel concert econòmic solidari o les successives demandes de pactar un referèndum. Accions en paral·lel a una "mobilització social i política" que "no ha deixat de créixer".

"Catalunya se sap sobirana i vol decidir el seu futur polític", destaca el text, motiu pel qual ELA, que "defensa la llibertat dels pobles i la solidaritat internacional", decideix donar "suport al dret del poble català a decidir sobre el seus estatus polític, amb o sense cobertura de l'estat espanyol". A banda, el sindicat "es felicita perquè, esgotats tots els intents d'abordar el conflicte de manera bilateral, les institucions catalanes, fent seu el clam popular, decideixin avançar de manera unilateral perquè el poble decideixi".

Els darrers dies han anat arribant en comptagotes les primeres adhesions de fora el país al referèndum des que Carles Puigdemont i Oriol Junqueras van anunciar-ne data i pregunta fa una setmana. Primer va ser el sector anticapitalista de Podem, després va ser En Marea, la confluència gallega on participa Podem, i finalment ara ha estat el torn d'ELA. Al seu torn, l'abertzale LAB ja va aprovar una resolució de suport al referèndum català en el seu congrés del 25 i 26 de maig, quan encara no se'n coneixia la data i la pregunta.