Barcelona obrirà la Model al públic de manera permanent l'1 de gener

A partir de l'estiu ja s'organitzaran activitats perquè el veïnat es faci seus l'edifici i terrenys de l'antiga presó | ERC reclama "no demorar l'inici de les actuacions" a l'espai que ocupava el centre penitenciari

Redacció
14 de juny del 2017
Actualitzat a les 18:05h

Presó Model Foto: Adrià Costa


L'Ajuntament de Barcelona obrirà la presó Model al públic de manera permanent l'1 de gener. Els ciutadans podran visitar el pati d'accés i l'interior, el panòptic i la quarta i cinquena galeria. A més, a partir d'aquest estiu ja s'organitzaran activitats perquè el veïnat es faci seu l'espai. Per exemple, s'utilitzarà la Model per celebrar consells de barri o per reunir les diferents comissions que formaran part del procés participatiu que ha d'actualitzar els futurs usos i equipaments que s'ubicaran en aquestes instal·lacions i que es van consensuar amb els veïns el 2009. L'objectiu és que a principis del 2018 hi hagi una proposta definitiva i es puguin encarregar els diferents projectes, per tal d'executar-los en el proper mandat.

L'Ajuntament ha visitat per primer cop la Model després del tancament definitiu de la presó acompanyat per les entitats i associacions de veïns que han lluitat per aconseguir aquesta fita. Han encapçalat la delegació la tinenta d'alcaldia d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, el tinent de Drets de la Ciutadania, Participació i Transparència, Jaume Asens, i la regidora de l'Eixample, Montse Ballarín.

En atenció posterior als mitjans, han explicat que la recepció que fa l'Ajuntament d'aquest espai des del "minut zero" és amb voluntat "d'obrir-lo i que s'ompli de veïns i veïnes". En aquest sentit, aquest estiu ja s'utilitzarà la presó per celebrar el consell de barri de l'Esquerra de l'Eixample i també acollirà sessions de treball sobre el futur de la Model. Els veïns han demanat també poder celebrar la festa major del barri a l'octubre.

El consistori rebrà les claus el 26 de novembre

Un cop l'Ajuntament rebi formalment les claus, el proper 26 de novembre, prepararà l'espai per obrir-lo permanent a la ciutadania a partir de l'1 de gener. Els ciutadans que ho vulguin podran passejar per dues galeries, dos patis i el panòptic. 

Pel que fa al procés participatiu, que s'inicia al juliol, el govern municipal insisteix que es tracta d'una actualització del pla director que es va consensuar amb els veïns el 2009. "Hi ha molts elements que ja estan definits, l'únic que volem fer és actualitzar-ho", ha explicat Sanz davant del temor dels veïns d'un canvi total en els equipaments i actuacions que es van dissenyar llavors. Temen, per exemple, que no s'acabi fent l'aparcament soterrani que reclamen els comerciants.
 

Una de les galeries de la presó Model el dia del seu tancament Foto: Adrià Costa
 

Aquest procés es dividirà en diferents comissions temàtiques (memòria històrica, programa d'usos i patrimoni històric) amb l'objectiu de tenir una proposta a principis del 2018, de forma que es puguin encarregar els projectes, que normalment necessiten uns 17-20 mesos, i així executar les actuacions en el proper mandat. 

Un districte amb necessitat d'equipaments

El pla director del 2009 preveia un centre d'educació infantil i primària, una escola bressol, una residència assistida i centre de dia per a la gent gran, un casal de joves, una residència d'estudiants, un espai memorial i un poliesportiu.

Precisament aquest dimecres, la regidora d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona, Trini Capdevila, ha exigit al govern municipal "no demorar l'inici de les actuacions a La Model" i posar-se immediatament a treballar perquè els equipaments previstos siguin una realitat. Capdevila s'ha mostrat contrària a esperar al mandat vinent per iniciar les actuacions, i ha demanat que "el procés participatiu parteixi dle pla director del 2009". "Tots els equipaments previstos al pla director són necessaris, i per tant, demanem que el procés participatiu amb els veïns parteixi d'aquí, i no començar de zero", ha sentenciat.

En tot cas, al setembre ja s'instal·larà una escola en barracons al solar d'Entença amb Rosselló, on abans hi havia el centre obert i que ja està alliberat des de fa temps. La regidora de l'Eixample ha apuntat que és molt important mantenir la memòria històrica, però ha reivindicat la necessitat d'equipaments que té el districte, especialment en matèria educativa. 

Per la seva part, Asens ha destacat la importància d'obrir aquest espai perquè la ciutadania, i especialment la gent més jove, sàpiga el que va passar en aquestes instal·lacions, però també per conèixer com són els centres de detenció, les presons i els CIE. "Demostren el fracàs de la societat i tenen a veure amb la pobresa i la marginació, i volem que tot això es pugui explicar des d'aquí", ha indicat.

Espais per aprofitar

El director de Model Urbà, Ton Salvadó, ha explicat que l'edifici de la Model, tot i el desgast del temps, està en bon estat, i ara caldrà veure en el procés participatiu quins espais es volen aprofitar més enllà del panòptic i les galeries.

En aquest sentit, el govern municipal vol que la part dels tallers, que dona al carrer Nicaragua, es pugui convertir en habitatge públic de lloguer, però per això caldrà canviar el planejament, perquè ara mateix té ús d'oficines i d'hotel, una possibilitat que el consistori rebutja.
 

Punt de control del panòptic de la presó Model en els seus últims dies de funcionament Foto: Jordi Jon Pardo

Arxivat a