Rajoy burxa en l'«ambigüitat» d'Iglesias amb Catalunya: «No convé amagar-se en eufemismes»

El president espanyol pregunta al líder de Podem "si creu en la unitat" d'Espanya i titlla la iniciativa d'Units Podem d'"espectacle" i de "farsa amb aires de mocions de censura" | Afirma que Montero banalitza "la corrupció amb exageracions" i apunta que "a Espanya hi ha persones corruptes, massa, però no és un país corrupte"

Mariano Rajoy, durant la moció de censura.
Mariano Rajoy, durant la moció de censura. | @marianorajoy
13 de juny del 2017
Actualitzat a les 16:50h
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha entrat finalment a parlar de Catalunya en la seva rèplica al candidat alternatiu a la moció de censura, Pablo Iglesias, i ho ha fet per recriminar l'"ambigüitat calculada" del líder d'Units Podem respecte el procés sobiranista. "Com està a favor del dret a decidir encara que hagi de ser pactat?", li ha demanat, i també li ha reclamat que concreti quin és el seu model territorial i com entén conceptes com la sobirania nacional. "Creu en la unitat del seu país i està disposat a defensar la sobirania de la nació?", li ha preguntat Rajoy.

Així, Rajoy ha defensat que els espanyols van decidir en el seu conjunt, "en la Constitució" el model territorial, el qual incloïa la "unitat del país i la sobirania nacional" i la "creació de l'estat autonòmic", que ha portat el "major nivell d'autogovern de la història d'Espanya". "Això ho vam decidir tots els espanyols i seguirà sent així mentre els espanyols no decidim una altra cosa", ha asseverat.



Sigui com sigui, ha convidat Iglesias a aclarir quin tipus de plurinacionalitat planteja, com s'haurien d'estructurar els territoris i si aquests esdevindrien estats o no, i ha etzibat que "Espanya no funciona com el seu partit, que és Pablo Iglesias i les seves confluències". "Tots els espanyols tenen dret a decidir què volen que sigui el seu país o uns ho decideixen i els altres acaten", ha demanat, i ha afegit que, en aquest camp, Podem "ha fet molts càlculs polítics". "Quan es parla de sobirania, no convé amagar-se en eufemismes", ha insistit.

No és dret a decidir, és referèndum d'autodeterminació

Igualment, ha asseverat que el dret a decidir no està recollit enlloc i que, en el cas de Catalunya, del que s'està parlant és de "referèndum d'autodeterminació, o de referèndum de separació d'una part d'Espanya". I davant d'aquest, ha negat la possibilitat "que una part d'Espanya se separi i que ho decideixin només una part dels espanyols", mentre que la resta "accepta sense més el resultat del que els altres decideixen".

Per contra, ha recordat que "la Constitució, tota, pot modificar-se", ja que "tothom pot plantejar una modificació del text constitucional", tal com ha assenyalat que va convidar a fer al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, per fer viable el referèndum. En canvi, Rajoy ha demanat que no se li demani que s'"avingui a saltar els principis democràtics". "No es tracta de disgregar, sinó d'unir", ha proclamat, i ha insistit encara: "No autoritzaré que suposi trencar la nostra democràcia i la voluntat del poble espanyol".

De fet, en les successives rèpliques, Rajoy ha lamentat que Iglesias "no ha respost a res, absolutament res" del que li ha preguntat "sobre la sobirania nacional". "A vegades a la vida, cada cop més, és millor estar amb les conviccions i principis que amb els càlculs polítics", ha reciminat.

Un candidat que pretén dividir

Per altra banda, Rajoy ha dedicat bona part de la seva rèplica a dibuixar una caricatura del líder d'Units Podem, de qui ha dit que dirigeix una "estratègia clara i definida d'assetjament al discrepant" i ha afegit que un govern encapçalat per ell "seria un govern letal pel benestar general i pel model de convivència del qual ens hem dotat". Entre les principals crítiques que li ha etzibat, hi ha un discurs "de bons i dolents" que busca "la divisió i la revenja".

Així, el president espanyol ha afirmat que Iglesias "no pot ser president del govern perquè no es planteja governar per a tots" i li ha retret les "actituds de saqueig contra els adversaris polítics, a la universitat o en les facultats". Igualment, li ha recriminat que "un parlament és molt més que una tertúlia, un dels seus cercles o una assemblea de facultat", mentre que l'ha acusat de sentir "devoció per la política com a mer espectacle".

Rajoy retreu a Iglesias que "un parlament és molt més que una tertúlia, un dels seus cercles o una assemblea de facultat"

De fet, ha assegurat que Podem vol que la situació econòmica no millori, ja que "la seva estratègia es resumeix en quan pitjor per a tots, millor per mi" i, com que Rajoy afirma que l'estat espanyol ja supera la crisi, Iglesias "necessita aquesta sobreactuació indignada que gasta habitualment" per diferenciar-se de la casta. Així mateix, l'ha acusat de no tenir principis pel fet de declarar-se socialdemòcrata i, a la vegada, coaligar-se amb els "comunistes de sempre", o criticar el règim del 78 i l'endemà lloar la transició, fet que evidencia "proves sobrades en agilitat a les piruetes a curt termini". "Senyor Iglesias, vostè no és fiable", ha deixat caure.

I evidentment, s'ha acabat referint a Veneçuela, tot recordant que el líder de Podem va afirmar que el partit governat per Nicolás Maduro "es pot convertir en un exemple democràtic per als ciutadans del sud d'Europa". "Aquest és el seu model, el meu no", ha afegit. En tot cas, ha opinat que el seu partit "dista molt de ser la persona preferida per gestionar els assumptes que a tots ens afecten", com evidenciarien els últims resultats electorals o els escassos suports en la moció de censura.

Es mofa del discurs d'Irene Montero

Així mateix, en la seva primera intervenció, en resposta al discurs inicial de la portaveu d'Units Podem, Irene Montero, ha començat etzibant: "Assaboriré amb fruïció la seva intervenció, sempre i quan ses senyories s'hagin assabentat d'alguna cosa". Després d'escoltar les seves acusacions, ha assegurat amb ironia que es tracta d'una "anàlisi equànime i molt realista" i ha afegit: "Ni el mateix Savonarola hagués pogut exposar-ho millor". De fet, ha acusat Podem de pintar una realitat més negre del que és per benefici propi i ha burxat en la seva caiguda electoral del passat juny:  "Com més se'ls coneix, menys se'ls vota, per fortuna per Espanya".

El líder del PP ha criticat que, quan es va anunciar la moció de censura, no tenien encara un candidat. "L'important era treure el president del govern", ha afirmat. Quan finalment es va saber que seria Pablo Iglesias, va venir la segona sorpresa, segons ell: la moció de censura no faria caure el govern perquè no tenia suports suficients. En aquest sentit, ha recordat la proposta de coalició que va fer Iglesias l'any passat, quan el dirigent de Podem es va posar a repartir carteres cedint, això sí, la presidència al Grup Socialista.

Per tot això, ha titllat l'actuació d'Units Podem d'"espectacle" i de "farsa amb aires de mocions de censura" i, de fet, ha acusat Montero de només haver "ofert pretextos" i haver buscat una "oportunitat d'oferir una proclama contra la casta en general". Així, ha lamentat que la moció és "pintoresca, per no dir xusca" i no sap si és "contra el govern, el PP, altres partits [en referència al PSOE], o la burgesia planetària, però que, en tot cas, s'esgota en si mateixa perquè no és capaç de canviar res".

Rajoy afirma que els membres del seu govern "no són corruptes ni es pot afirmar que no ho siguin sense ànims de calumniar"

En tot cas, sí que ha reconegut que la corrupció és una "causa de preocupació per als espanyols i per al PP". "I per a mi també", ha afegit, i ha demanat que "no deixi que els seus maliciosos desitjos els enganyin", ja que "el més tranquil·litzador de les seves acusacions és que són falses", atès que ha asseverat que els membres del seu govern "no són corruptes ni es pot afirmar que no ho siguin sense ànims de calumniar". De fet, ha recordat la caiguda en vots de Podem el mes de juny passat, senyal que "la gent no contempla el món amb les mateixes ulleres". "Vaig prometre que lluitaria contra la corrupció i estic complint", ha defensat, recordant algunes de les iniciatives impulsades.

En aquest sentit, Rajoy ha acusat Podem de "banalitzar la corrupció amb exageracions" i, en aquesta línia, ha apuntat que "a Espanya hi ha persones corruptes, massa, però no és un país corrupte". "No li interessa cap veritat si no és per atacar el PP", ha criticat, i ha negat que pugui tenir una "vocació totalitària amb 137 escons".

Independència judicial

Així mateix, ha defensat la independència judicial i ha lamentat que "els professionals de la justícia no es mereixen tracte que vostè els dona" i, de fet, ha afirmat que és Units Podem qui realment vol "influir en el funcionament independent de les institucions de manera que col·laborin amb la seva estratègia de fustigació, criminalització i destrucció dels adversaris". D'aquesta manera, el president espanyol ha afirmat que "el fiscal general de l'Estat actua amb absoluta independència del govern, també del seu grup polític" i, sense citar-la, ha qüestionat la qualitat democràtica de Veneçuela, tot recordant que alguns dels dirigents de Podem han treballat pel seu executiu.

Pel que fa a la situació econòmica, Rajoy ha tret pit dels diferents indicadors que assenyalen que la crisi s'està deixant enrere , com que "l'atur s'està reduint al ritme més accelerat dels últims 18 anys". "Ha de fer esforços per justificar la moció de censura, però no oblidi la realitat", ha asseverat a Montero, a qui ha afirmat que també s'està reduint la pobresa i els nivells de desigualtat.

En tot cas, Rajoy no ha fet cap referència directa a Catalunya en la seva primera intervenció i, pel que fa a la convivència territorial, tan sols ha recordat que el seu govern ha convocat la conferència de presidents autonòmics, ha iniciat el procés de reforma del sistema de finançament, ha pactat els objectius d'estabilitat pressupostària, ha augmentat les transferències a comunitats i ha permès reduir la interinitat dels funcionaris. Del referèndum, però, ni una paraula.

Podem necessita que les coses "vagin malament"

Sigui com sigui, ha acusat Podem de necessitar "que les coses vagin malament" perquè políticament tinguin opcions d'èxit i, per això, en el seu moment, "els va fascinar la crisi", ja que, amb ella, arribava "la seva gran oportunitat". Per contra, ha defensat que Espanya és una "nació exemplar, que ha sabut aixecar-se pels propis mitjans, amb reconeixement exterior, que té un futur obert i prometedor i que serveix d'exemple per a altres països".

Així, ha acabat el primer torn assegurant que és una moció "contra l'estabilitat d'Espanya i tots els que contribueixen a fer-lo possible" i, per això, "el seu anunciat fracàs és la millor notícia per a Espanya". "Espanya guanya i vostès perden", ha etzibat.

Rajoy burxa en la caiguda de Podem

En la segona rèplica, Rajoy ha insistit en acusar Units Podem d'intentar torpedinar la millora de la situació econòmica: "Com les coses començaven a anar a millor, que la crisi es deixava enrere, potser van pensar que les coses els debilitaven". Per això, haurien volgut "mostrar l'Espanya negra que volen veure", atès que, si acceptessin la situació, "s'haurien de fer socialdemòcrates". En canvi, el president espanyol els ha acusat de voler "fer molt soroll, donar espectacle" per no "admetre el rotund fracàs d'una estratègia", evidenciada per la caiguda en vots en les darreres eleccions.

Finalment, ha lamentat les acusacions de finançament il·legal i ha recordat que Pablo Iglesias va defensar, quan se l'acusava de rebre diners del govern de Veneçuela, que "en política no tot val" i que significa anar "contra l'estat de dret que un seguit de partits s'erigeixi com a tribunal". "Per què el que val per Veneçuela no val per Espanya i, sobretot, per què el que val pel senyor Iglesias no val per la resta de membres d'aquesta cambra?", s'ha preguntat.