L'arquebisbe de Tarragona es justifica per la nota dels bisbes: «Només demanem diàleg»

Jaume Pujol assegura en un missatge a un catòlic conservador que l'episcopat català no ha volgut parlar de referèndum

Jaume Pujol, arquebisbe de Tarragona, sortint del Palau de la Generalitat.
Jaume Pujol, arquebisbe de Tarragona, sortint del Palau de la Generalitat. | Adrià Costa
13 de juny del 2017
Actualitzat a les 12:44h
La nota dels bisbes catalans sobre el dret a decidir encara porta cua. El sector més conservador de l'Església espanyola va rebre amb estupor el document de la Conferència Episcopal Tarraconense, presidida per Jaume Pujol, arquebisbe de Tarragona, emès l'11 de maig, en què es defensava "que siguin escoltades les legítimes aspiracions del poble català". No va ser fàcil arribar a un consens dels dotze bisbes, de posicionaments diferents.

Però el to moderat del text va irritar de tota manera els grups més reaccionaris i espanyolistes. Un membre de l'associació Enraizados, creada el 2012 per un grup d'activistes catòlics  conservadors, va enviar una carta de protesta a l'arquebisbe de Tarragona. En un mail de resposta, Jaume Pujol es justifica i posa tota l'aigua que pot al vi de la nota episcopal, tot dient que els bisbes de la Tarraconense "en cap moment hem volgut parlar de referèndum". El prelat assegura que "em sembla que amb aquesta nota ens lliurem de pronunciar-nos sobre el "ditxós procés" i referèndum".       

L'arquebisbe Jaume Pujol es queixa en el mateix escrit que la gent no llegeix els comunicats sencers i que, si es fa, en el cas de la nota de la Tarraconense es veu que només es defensa la identitat catalana. El dignatari eclesiàstic assenyala Catalunya Ràdio com el mitjà responsable d'afirmar que els bisbes catalans defensaven el referèndum, cosa que no era certa.

El mail de Jaume Pujol

"Estimat amic. M'han enviat el seu escrit de fa uns dies.  Penso que s'ha de llegir tota la nota sencera i donar-se compte que en cap moment hem volgut parlar de referèndum; és veritat que de seguida hi va haver un mitjà, Catalunya Ràdio, que deia que ens posàvem a favor del referèndum. Però nosaltres només demanem diàleg i el que hem defensat sempre, tots els bisbes, que es respecti la nostra pròpia identitat. Sempre serem manipulats: si no diem res ens ho tiren en cara, si parlem, perquè ho fem. Puc assegurar-li que volem ser els bisbes de tots (totes les opcions polítiques són legítimes, diem) i em sembla que amb aquesta Nota ens lliurem d'haver de pronunciar-nos sobre el ditxós “procés” i referèndum. Sincerament penso que la gent no llegeix els comunicats sencers i es queda en la manipulació que fan els mitjans, uns mitjans per un costat i uns altres mitjans per l'altre. L'únic que em fa pena és que persones com vostè no interpretin el que volem dir 12 bisbes, de sensibilitat i procedències molt diverses, a qui els costa hores arribar a poder dir alguna cosa en què els 12 estiguem d'acord, sense fissures.
Atentament, + Jaume Pujol"