13 de juny: Iglesias, entre la bufonada i l'avantsala del canvi

La moció de censura de Podem servirà per mesurar el desgast de Rajoy i fins a quin punt el PSOE s'acosta als anticapitalistes, que haurien de ser l'aliat natural. També són notícia els que li posen la catifa al govern espanyol, la selectivitat, les assemblees pel "sí" als centres de treball, la primera del Reial Madrid i Montserrat Roig

13 de juny del 2017
Actualitzat a les 7:06h

Pablo Iglesias té la paraula. El líder de Podem serà avui el centre indiscutible d'atenció al Congrés dels Diputats, on a partir de les nou del matí es debat la moció de censura que va presentar el seu grup parlamentari amb la intenció de fer-lo president del govern. Volia tenir el suport del PSOE però finalment ho farà sol. Només ERC (pensant en la posició dels "comuns" al referèndum), Compromís i EH Bildu hi donaran suport mentre el PP i C's faran costat a Rajoy i el PSOE, el PNB el PDECat s'abstindran. Iglesias sap que no té res a fer (la moció de censura estava també pensada per fustigar un Partit Socialista que havia de liderar Susana Díaz) però es valdrà de la corrupció i la situació a Catalunya per deixar en evidència les mancances de Rajoy. El líder de Podem, sempre efectista, haurà de mesurar bé el to per no caure en la bufonada, on intentarà encasellar-lo el PP.

La gran incògnita del debat és el to que empri el PSOE, que amb Pedro Sánchez de nou al capdavant hauria de tenir una mica més d'empatia amb Iglesias malgrat la mala maror de l'anterior etapa. Les mocions de censura mai han prosperat però en la majoria d'ocasions són l'avantsala d'un canvi de cicle polític. Ho explica en aquest reportatgePep Martí. Jo m'ho miraré des de la distància, que seré uns dies al Parlament Europeu, a Estrasburg, cosa que farà que "El despertador" es quedi fins divendres en unes mans immillorables, les d'Oriol March, que també ha preparat aquesta prèvia del debat al Congrés. Ja us explicaré què tal ha anat.

Catifes i compareixences en seu parlamentària. En la seva darrera visita a Catalunya, davant els directius i empresaris congregats pel Cercle d'Economia a Sitges, Mariano Rajoy va demanar als agents econòmics que no fossin "equidistants" amb el procés i donessin suport al govern espanyol. Aquest recull de Pep Martí repassa les entitats que, com Foment, escolten amb més receptivitat les tesis unionistes i posen la catifa als ministres. Ahir Carles Puigdemont va reiterar a RAC1 que no li cauran els anells per anar al Congrés a defensar el referèndum. El PP voldria que hi comparegués i que es votés la seva posició. No consta que Rajoy estigui disposat a venir al Parlament i a que es voti si Catalunya vol o no seguir en aquesta Espanya.

Els nervis de la "sele". Avui i fins demà passat es fan les proves de selectivitat, la prova d'accés a la universitat. S'hi sotmeten 32.000 alumnes i estarem pendents de si hi apareixen textos per comentar polèmics, o bé un o altre tema són massa fàcils o complicats. El temor és, normalment, empitjorar la nota mitjana de Batxillerat. El consell: una bona planificació i estar tranquil. Jordi de Planell us ho explica en aquesta informació.


Vist i llegit

La principal empresa audiovisual catalana, Mediapro, està en venda. Jaume Roures i Tatxo Benet, els dos principals socis, van posar un preu de 1.500 milions d'euros per fer-se amb la majoria de les accions de la companyia, que té els drets de la lliga de futbol espanyola i les competicions europees. Antonio M. Martínexplicava ahir a El Independiente que ja només el fons xinès Orient Hontai Capital negociava la compra de Mediapro, que recentment ha inaugurat una exposició a Barcelona repassant els seus 24 anys de trajectòria. La possible venda de Mediapro ha disparat en les darreres setmanes els rumors de què farà a partir d'ara Roures, que al seu dia va impulsar el diari Público i que podria estar interessat en adquirir El Periódico.


 El passadís

L'anunci de la data i la pregunta del referèndum ha activat el sobiranisme. Els partits i les entitats, sí, però també els sindicalistes. Ahir es va presentar la Xarxa de Sindicalistes per la Independència i la central que més s'hi ha implicat, la Intersindical-CSC, ja fa setmanes que celebra assemblees entre els funcionaris de la Generalitat per informar-los dels seus drets davant l'eventualitat d'un referèndum amb l'estat en contra. Ara, el sindicat independentista va més enllà i prepara assemblees a empreses privades per promoure el "sí" entre els treballadors. En faran a companyies del sector financer, químic o alimentari on tenen representació.  


 L'efemèride

Tal dia com avui de l'any 1956 el Reial Madrid, aleshores liderat futbolísticament per Alfredo Di Stéfano, guanyava la primera edició de la Copa d'Europa de clubs, que hi havien arribat per invitació. La final es va disputar al Parc dels Prínceps de París i l'equip espanyol es va imposar per 4 gols a 3 a l'Stade de Reims. De Copes d'Europa en vindrien quatre més de seguides. Aquí podeu veure un resum del partit al No-Do, el noticiari franquista. L'equip blanc és el que lidera el rànquing amb 12 copes després de darrera guanyada a Cardiff contra la Juventus. Precisament el Barça va celebrar aquest dissabte el 25 aniversari de la seva primera Copa d'Europa amb un deslluït homenatge als protagonistes de la final de Wembley contra la Sampdoria.


 L'aniversari

El 13 de juny de l'any 1946 naixia a Barcelona l'escriptora i periodista Montserrat Roig, que va morir d'un càncer de mama a la mateixa ciutat l'any 1991. És un figura clau de la literatura catalana contemporània. En només 45 anys de vida va escriure una quarantena d'obres, algunes d'elles tan impactants com Els catalans als camps nazis. Aquí podeu saber-ne més de la seva figura (sempre inconformista i punyent) i obra.

Ferran Casas i Manresa
subdirector de NacióDigital

Vols rebre El Despertador de NacióDigital cada matí al teu correu electrònic? 

Fes clic aquí per subscriure't-hi