Nuet reclama la «unitat» d'independentistes i «comuns» després de declarar al TSJC

El líder d'EUiA i diputat de CSQEP, investigat per un presumpte delicte de prevaricació i desobediència, només ha contestat les preguntes del seu advocat | Ha entrat sol al tribunal, atès que el TSJC ha prohibit pujar els altres membres de la mesa | ​Govern, Parlament i entitats sobiranistes l'han acompanyat a declarar

Joan Josep Nuet, sortint de declarar del TSJC
Joan Josep Nuet, sortint de declarar del TSJC | Adrià Costa
12 de juny del 2017
Actualitzat a les 11:00h
El 8 de maig van ser la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i la secretària primera de la mesa, Anna Simó. El 12 de maig, el vicepresident primer de la mesa, Lluís Corominas, i la secretària quarta, Ramona Barrufet. Aquest dilluns ha estat el torn del líder d'EUiA i secretari tercer de la mesa, Joan Josep Nuet, qui ha desfilat pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per un presumpte de delicte de prevaricació i desobediència. El motiu: haver permès que el ple del Parlament votés i aprovés la resolució sobre el referèndum unilateral en el debat de política general.

Nuet només ha respost sis preguntes del seu advocat i ha recordat a la magistrada instructora que és un "demòcrata" tot i no ser "independentista". El diputat ha pujat sol l'escalinata del tribunal, ja que, per noves ordres, el TSJC no ha permès que la resta de membres de la mesa investigats l'acompanyessin.

A la sortida de la seva declaració, Nuet ha aprofitant que hi havia representants dels "comuns" i dels partits independentistes per reclamar "unitat" en la recta final del procés, marcada per la convocatòria del referèndum unilateral d'independència del proper 1 d'octubre. "La unitat ens fa forts. Som gent que pensem diferent però que llegeix la democràcia de la mateixa manera. Som una nació i volem decidir", ha apuntat el líder d'EUiA envoltat de banderes estelades, republicanes i comunistes.

"Aquesta unitat cuidem-la. Hem de dir al PP que som un sol poble. Sent un sol poble serem invencibles i lliures", ha insistit. Durant el trajecte del Parlament fins al tribunal, Nuet ha estat acompanyat tant de membres del Govern i dirigents independentistes del Parlament com per representants dels "comuns" com l'alcalde accidental de Barcelona, Gerardo Pisarello, i el líder de Catalunya en Comú, Xavier Domènech.

Suport de Govern, Parlament i entitats sobiranistes

Com ha passat en les anteriors declaracions dels membres de la mesa, una comitiva de diputats sobiranistes, membres del Govern i les entitats han acompanyat Nuet fins a la porta del tribunal a primera hora del matí. L'ANC, Òmnium i l'AMI han fet convocatòria, de la mateixa manera que ho han fet des de l'espai dels "comuns" i des de Catalunya Sí que es Pot, que també han estat presents quan ha calgut acompanyar els altres membres de la mesa que pertanyen al grup parlamentari de Junts pel Sí.
 
 

Carles Puigdemont, Joan Josep Nuet, Carme Forcadell, Xavier Domènech i Gerardo Pisarello anant cap al TSJC Foto: Adrià Costa


La Fiscalia va excloure Nuet inicialment de la querella que sí que afectava la resta de membres sobiranistes de l'òrgan de govern de la cambra catalana només pel fet de no ser independentista. El diputat, però, va denunciar que es tractava d'una querella per "discriminació ideològica intolerable" perquè ell havia fet exactament el mateix que la resta de membres de la mesa encausats. Finalment, el TSJC va considerar "lògic" que també fos investigat.

Els arguments de defensa dels membres de la mesa

Durant la seva declaració al tribunal a principis de maig, Forcadell i Simó van apel·lar a la inviolabilitat dels diputats amb l'objectiu de deixar en no-res la investigació, en mans de la magistrada instructora María Eugenia Alegret. La inviolabilitat és una prerrogativa de la qual disposen els diputats per no ser jutjats per les seves idees o el sentit del seu vot. També Corominas i Barrufet van demanar "responsabilitats" als tribunals i a la Fiscalia per "vulnerar" la seva inviolabilitat.

De poc va servir. Una interlocutòria del tribunal va concloure que aquest principi no és aplicable en aquest cas perquè els diputats són inviolables pels seus vots i les seves opinions en l'exercici del càrrec, mentre que a aquestes dues diputades no les investiga per això, sinó pels presumptes delictes de "prevaricació i desobediència greu" al TC.
 

Oriol Junqueras, Carles Puigdemont, Joan Josep Nuet, Carme Forcadell, Xavier Domènech i Gerardo Pisarello cantant 'Els Segadors' davant del TSJC Foto: Adrià Costa