Pep Guardiola: «Votarem encara que l'estat espanyol no ho vulgui»

L'entrenador llegeix en català, castellà i anglès el manifest de la concentració sobiranista i reclama ajuda "a la comunitat internacional" | Unes 30.000 persones fan petit l'espai de l'acte de l'ANC, Òmnium i l'AMI en defensa del referèndum

Pep Guardiola, a l'acte de suport al referèndum.
Pep Guardiola, a l'acte de suport al referèndum. | Adrià Costa
11 de juny del 2017
Actualitzat el 12 de juny a les 16:27h
L'exentrenador del Barça i actual tècnic del Manchester City, Pep Guardiola, ha posat veu aquest diumenge al manifest de l'ANC, Òmnium i l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) per defensar la celebració del referèndum, davant d'unes 30.000 persones, segons la Guàrdia Urbana. "Votarem encara que l'estat espanyol no ho vulgui", ha asseverat Guardiola, que ja llegit el text en català, castellà i anglès amb algun dels seus clàssics galls inclòs, malgrat que havia ironitzat que intentaria no fer-ne.

El futbolista també ha denunciat que els catalans són "víctimes d'un estat que ha posat en marxa una persecució política impròpia d'una democràcia a l'Europa del segle XXI" i que "persegueix fins i tot el debat polític", afectant "tots els demòcrates", tant a les institucions com a "la funció pública" i els "empresaris que es veuen pressionats per la fiscalia i la policia judicial". Per això, ha reclamat: "Demanem a la comunitat internacional que ens ajudi". Ha apel·lat així a "tots els demòcrates d'Europa i del món" per defensar drets com el de la llibertat d'expressió política i el de vot i "a fer front als abusos d'un estat autoritari".

Així mateix, ha afirmat que el Govern "no estarà sol" l'1 d'octubre, ja que "ara que la veu de la democràcia vol ser segrestada, més que mai" s'acudirà a les urnes per defensar "la democràcia i els nostres representants". "Hi estem compromesos. No defallirem!", ha conclòs, arrencant un llarg aplaudiment dels concentrats.



Les entitats fan costat al Govern

El president d'Òmnium, Jordi Cuixart, ha defensat que el referèndum interpel·la a tots els catalans: "Som els demòcrates, els que actuem en legítima defensa, els del "sí", els del "no", un sol poble com deia Candel.". "És inajornable, volem votar i votarem", ha asseverat, i ha reclamat posar fi a "les campanyes de la por" i les "mentides" com que Catalunya sortiria de la Unió Europea i ha assegurat que "a Catalunya mai més no hi haurà eleccions autonòmiques" i ha avisat l'Estat, en castellà: "No teniu prou presons per posar-hi tots els ciutadans de Catalunya". Finalment, ha cridat a aixecar la bandera de la democràcia.

En aquesta línia, el president de l'ANC, Jordi Sànchez, ha asseverat que "les urnes mai no es negocien" i aventurat que l'1 d'octubre hi haurà "centenars de milers de persones fent cua, amb la papereta, els del "sí" i els del "no"". De fet, ha afirmat que "a Barcelona també podrem votar, també tindrem col·legis electorals oberts", ja que "cap demòcrata pot deixar de posar les urnes" . "Tindrem col·legis electorals, garanties democràtiques i junt electoral, tot el que cal tenir!, ha subratllat, ja que "el Govern s'hi ha compromès". I com Cuixart, ha acabat: "No hi ha prou presons per tancar tot un país prou jutges per portar tot un poble als tribunals, prou policies per impedir que les urnes surtin al carrer".

Al seu torn, la presidenta de l'AMI, Neus Lloveras, ha celebrat que Carles Puigdemont anunciés la data i la pregunta d'un referèndum "amb totes les garanties i vinculant" i ha posat a disposició de l'executiu el suport del món local, ja que els ajuntaments tenen el dret a vot "en el seu ADN". "Els alcaldes i alcaldesses estarem al costat del Govern i assumirem les responsabilitats que ens pertoqui per a l'organització del referèndum", ha afirmat, i ha afegit que "la força de tot un poble és imparable".
 

Acte de suport al referèndum a Montjuïc Foto: Adrià Costa


Tot just dos dies després de l'anunci de la data i la pregunta, aquest diumenge les entitats sobiranistes han tornat a fer una demostració de força. De fet, mitja hora abans de l'acte, els voluntaris ja no deixaven pujar més persones, perquè milers d'assistents ocupaven tot l'espai reservat i els que arribaven més justos s'havien de quedar als nivells inferiors, darrere l'escenari, malgrat que no han defallit a l'hora de cridar i aplaudir.

L'acte ha començat amb intervencions breus d'alguns del centenar d'alcaldes de municipis catalans presents, com els d'Igualada, Sant Vicenç dels Horts, Argentona o Santa coloma de Farners. Tot seguit, representants de diversos col·lectius socials també han pres la paraula breument, entre els quals hi havia alguns noms coneguts, com els exdiputats de la CUP David Fernàndez i Julià de Jòdar, l'activista i pacifista Arcadi Oliveres, l'escriptora Isabel Clara Simó, el periodista Miqual Calçada, l'exconseller d'ERC Joan Manuel Tresserras o el pagès Pep Riera. Així mateix, han protagonitzat les intervencions musicals Gemma Humet i Toni Xuclà, Cesk Freixas, Francesc Ribera "Titot" i cantaires de diversos cors i orfeons, que han clos amb el "Cant de la senyera" i "Els segadors".
 

Tot a punt per l'acte de les entitats sobiranistes a Montjuïc Foto: Adrià Costa