Canal Madrid: anàlisi

​Felip VI, un rei de palla davant el procés català

Amb el seu silenci i el seu discurs públic en favor de la "concòrdia", el monarca evita a tota costa un xoc amb La Moncloa que només pot afectar negativament el seu regnat

| 08/06/2017 a les 22:00h
Especial: Les anàlisis de NacióDigital
Arxivat a: Política, Canal Madrid, anàlisi, Felip VI, procés català
Felip VI, Puigdemont, Sáenz de Santamaría i Junqueras, en una imatge d'arxiu | José Manuel Gutiérrez
Cap de l’Estat, símbol de la seva unitat i comandant suprem de les Forces Armades. Són els papers que la Constitució Espanyola reserva a Felip VI, que el 2014 va obrir un regnat immers en un mar de corrupció, inestabilitat política i un profund deteriorament institucional. Atiat per la caiguda de la imatge pública de la monarquia fruit dels successius escàndols protagonitzats per la seva família, com el cas Urdangarín, Felip VI ha mantingut públicament un discurs dur amb l’independentisme que ha farcit amb gestos hostils com el que va protagonitzar en negar-se a rebre a La Zarzuela a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. Alhora ha escenificat un acostament amb la Generalitat i ha explorat tímidament vies de solució que van més enllà del "no" de La Moncloa. El 2015, Albert Rivera va dir d’ell que havia fet més per la unitat d’Espanya que el govern espanyol, però a part dels gestos, els discursos i les apel·lacions a la concòrdia, el monarca ha optat per mantenir-se calculadament al marge de la pitjor crisi política de l’Estat.
 
Més enllà del rol merament institucional que li atorga la Constitució, la seva incompareixença té com a mínim tres explicacions, segons els seus interlocutors. La primera és als llibres d’Història, i té un nom propi: Alfons XIII. El besavi de l’actual monarca es va implicar plenament i de forma erràtica en la deriva política del país, amb el conflicte català i la guerra del Rif de teló de fons, i després de donar suport a la dictadura de Primo de Rivera va acabar enfilant el camí de l’exili el mateix dia de la proclamació de la Segona República. El seu regnat va donar lloc a una nova paraula: "borbonejar", que Jorge Martínez Reverte defineix com la forma d’intentar dominar la política espanyola des de “l’avantatgisme, la falta de visió a llarg termini, el regat curt i la manipulació de voluntats que va caracteritzar el regnat d’un picar anomenat Alfons XIII”. Felip VI no vol ser acusat, com ho va ser el seu avi Joan de Borbó i en menor mesura també el seu pare, Joan Carles I, de ‘borbonejar’.

Felip VI no vol ser acusat, com ho va ser el seu avi Joan de Borbó i en menor mesura també el seu pare, Joan Carles I, de "borbonejar"

El segon motiu és que malgrat compartir l’objectiu, el monarca manté una discrepància subtil amb l’estratègia de Mariano Rajoy. Durant la ronda de contactes amb els líders de les formacions polítiques per a la formació de govern, Felip VI es va interessar per les fórmules que proposaven per solucionar el problema català, i va preguntar almenys en dues ocasions –durant les reunions amb Homs i Domènech- sobre l’oportunitat d’una reforma constitucional que trobi un nou encaix a Catalunya dins de l’Estat. Un enfocament exploratori que va més enllà dels postulats del president espanyol, contrari a obrir aquest meló. Amb el seu silenci i el seu discurs públic en favor de la “concòrdia”, Felip VI evita a tota costa un xoc amb La Moncloa que només pot afectar negativament el seu regnat.
 
La tercera explicació té a veure, precisament, amb aquesta necessitat de preservar la institució. El monarca espanyol va veure com el seu pare abdicava de forma precipitada després de ser objecte d’una campanya d’escarni per mèrits propis, però impulsada en bona mesura des de l’ala dreta del PP. Necessitarà les dues grans formacions espanyoles per assegurar la continuïtat de la monarquia, i de moment ja acumula una topada amb el líder del PP, que no va entendre que s’atrevís a encarregar a Pedro Sánchez la formació de govern després de la seva renúncia per manca de suports. 
 

Felip VI necessitarà les dues grans formacions espanyoles per assegurar la continuïtat de la monarquia, i de moment ja acumula una topada amb el líder del PP

Malgrat que ha multiplicat les seves visites a Catalunya i ha recuperat l’antiga residència d’Alfons XIII a Barcelona, el Palauet Albéniz, el rol de Felip VI en la resolució de la situació a Catalunya ha quedat ofegat en un mar de cortesia institucional i per l’animadversió que desperta la seva figura com a símbol de l’Estat. El monarca se cenyeix estrictament al rol que li atorga la Constitució i apareix com un actor superat que ara per ara cap dels dos bàndols té en compte. Mentrestant, sembla còmode interpretant el paper de rei de palla que saluda i llegeix els discursos aprovats prèviament per La Moncloa, encara que això el porti a aguantar estoicament any rere any la ja tradicional xiulada de la final de la copa que porta el seu nom. 
 

Els monarques espanyols, al costat de Rajoy i Cospedal. Foto: Europa Press

 

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te membre de SocNació per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

També us pot interessar

 

COMENTARIS

Sí eso, que publique un artículo en La Vangaurdia y le cante las 40 a Rajoy, por ejemplo.....
Anònim, 09/06/2017 a les 21:17
+25
-80
Sospecho que aquí hay alguien que no se entera de qué papel representa un rey o reina en una democracia parlamentaria.
Vamos, que no tiene ni idea de lo que es una monarquía parlamentaria.
Lo que hace la ignorancia.
Anònim, 09/06/2017 a les 21:37
+25
-109
De acuerdo con la Constitución, el Rey arbitra y modera las instituciones del Estado. En su actuación debe primar la neutralidad política.

No es ningún invento, es esa Constitución que fue aprobada de forma mayoritaria, como ninguna otra votación, en la Comunidad Autónoma de Cataluña.

El Rey sólo cumple con las funciones que le atribuyen las leyes, y no como hacen, o más bien dicen que van a hacer, otras instituciones españolas, en este caso el gobierno autonómico de Cataluña, que actúa de forma descarada en contra de las leyes, base de cualquier democracia, y faltando totalmente a las funciones que tiene atribuidas.
Hauria d'haver presidit...
Antoni Ferret, 09/06/2017 a les 21:46
+59
-12
Fa anys que he cregut, i així ho he dit en comentaris de diaris, que el rei havia de convocar i presidir una conferència de partits catalans i espanyols que dialoguessin a llarg termini sobre una presència de Catalunya dins Espanya que fos justa i satisfactòria. De no haver-ho fet, ara potser ja seria tard, li ho tinc en falta.
Para 21:46
Yo misma , 09/06/2017 a les 23:16
+18
-126
Todos los partidos catalanes son españoles. Que tontos estáis los de la región del noreste de España.
Un exemple clar
Anònim, 10/06/2017 a les 00:13
Interessant
+68
-4
L'Antoni Ferret de les 21:46 ha expresat un argument que potser hauriem recolçat tots els catalans i fins i tot els espanyols. Creïble o no, però un argument.
El/La Yo misma de les 23:16 el contesta insultant-nos i menyspreant el nostre paper a les espanyes.
Cap argument, cap raonament minimament intel.ligent, aixó és el que ens ofereixen els espanyols.
@Lo que hace la ignorancia. (21:37)
Anònim, 10/06/2017 a les 00:48
Interessant
+66
-8
El que fa la ignorància és pensar-se que el reietó i la reineta espanyols fan alguna cosa de profit a banda de ser l'excusa perfecta d'una colla de Borbons i altres franquistes vividors que els envolten per continuar vivint com els seus pares i avis ho han fet des de la instauració del franquisme.
PROU REPRESSIO I COLONIALISME POST-FEIXISTA AL POBLE CATALÀ
LLIBERTAT A LA NACIÓ CATALANA, 10/06/2017 a les 04:33
Interessant
+70
-5
Aquesta Constitución de la que sempre parlen, no oblidem que va ser redactada sota tutela militar i que els que la varen votar la majoria ja són morts. Els drets inalienables de la nostra nació tenen més de mil anys i fins a dia d'avui sempre han estat trepitjats pels repressors espanyols. La manera com es tracta als catalans i catalanes, amb insults, amenaces, fins i tot amb trolls repressors a les xarxes socials, és propi de països no democràtics. Ja sabem quin idioma parlen els colons repressors que ens tracten com esclaus i decideixen per nosaltres. Hostes vingueren i de casa ens tragueren. A Catalunya, en català.
Catalunya? España? República!
Catul, 10/06/2017 a les 08:35
Interessant
+56
-5
La cosa és clara: els comuns, podemites, indefinits i conservadors hauran de deixar de fer la puta i la ramoneta i definir-se.
borbonejar, rajonejar
Verònica March, 10/06/2017 a les 09:04
Interessant
+60
-3
A Madrid ni Rajoy no rajoneja ni Felip VI no borboneja. La moda a la Cort és: no fer res. És clar que això no ve de nou. No estan acostumats a treballar. Que els serveixin, que per això hi ha criats. Però els criats se n'han atipat.
O Jaume I o res
Anònim, 10/06/2017 a les 09:14
Interessant
+56
-3
Els reis actuals no serveixen per a res més que per ser símbols. Abans anaven a la guerra, conquerien territoris i feien i desfeien aliances. Avui, sortosament, no es fa així. El rei hi és per saludar, signar el que decideixen altres i figurar, ben vestit i ben polit amb la família que al seu torn farà el mateix. Però la modernitat avui és triar aquells que ens representen, votar, escollir, i això periòdicament, no hi ha càrrecs votats vitalicis. Ha passat el temps de la monarquia. Si d'altres països en tenen, allà ells. Nosaltres no en volem.
Calia?
Anònim, 10/06/2017 a les 10:08
+15
-36
Calia aquesta notícia? Alguna cosa havieu de buscar per omplir, no?
Resum
Anònim, 10/06/2017 a les 10:47
+9
-39
Contra Franco se vivía mejor.

Otro día mejor explicáis las diferencias entre la monarquía parlamentaria o constitucional y la monarquía absoluta, que parece que algunos, que mucho comentan,aún no la encuentran.
Borbons
Anònim, 10/06/2017 a les 11:07
+33
-3
L'únic Borbó que va diagnosticar bé el problema i l'hauria pogut resoldre va ser l'avi, Joan de Barcelona. Li va dir al fill que no posés mai Felip a cap fill i va i l'hi fot a l'hereu. Va voler ser enterrat a Poblet i se l'emporta a Madrid. I li diu que no deixi perdre Catalunya i, bé, ja veiem on som.
sempre endavant
Anònim, 10/06/2017 a les 12:25
+40
-2
El meu comentari es una comparació del cami del referendum a Escocia i a Catalunya, i que el futur de Catalunya hauria d'estar al costat de paisos com la UK.

Quin eixemple de democracia!!! a nivell de Westminster i a nivell de la monarquia:

1- Westminster (equivalent a la Moncloa) :

The two governments signed the Edinburgh Agreement, which allowed for the temporary transfer of legal authority. In accordance with the Edinburgh Agreement, the UK government drafted an Order in Council granting the Scottish Parliament the necessary powers to hold, on or before 31 December 2014, an independence referendum.

Els dos governs varen firmar l'acord d'Edimburg que permitia una transferencia temporal de autoridad legal. Segons l'acord d'Edimburg, el govern Britanic, va preparar una ordre autoritzant al Parlament Escocés els poders necesaris per organitzar un referendum d'independencia pel o abans del 31 de decembre de 2014.

LA EXCUSA ETERNA (MANTRA) DE RAJOY NO QUIERO NI PUEDO ES UNA MENTIDA COM UNA CASA!!

2- The draft Order was approved by resolutions of both Houses of Parliament, and the Order, titled The Scotland Act 1998 (Modification of Schedule 5) Order 2013, was approved by Queen Elizabeth II, following the advice of Her Ministers, at a meeting of the Privy Council on 12 February 2013.[41] . The Bill for the Act was passed by the Scottish Parliament on 14 November 2013 and received Royal Assent on 17 December 2013. Under section 36 of the Act, it came into force the day after Royal Assent.

La ordre temporal va ser aprovada per les dues Cameras del Parlament de Westminster i la Ordre de nom: "The Scotland Act 1998 (Modification of Schedule 5) Order 2013 va ser aprovada per la Reina Isabel II, seguint el consell dels seus ministres, en una reunió del Privy Council del 12 de febrer 2013. La llei per la Ordre va ser aprovada pel Parlament Escocés el 14 de novembre del 2013 i va rebre el consentiment Reial el 17 de decembre del 2013.

No m'estranya que els escocesos s'ho pensin dues vegades marxar del UK, ara després dels resultats del SNP ja diuen que han renunciat al segon referendum. Jo crec que si Espanya hagués reaccionat de la mateixa manera, s'hauria evitat el xoc de trens.

Diem-ho tot, Espanya es un pais fosilitzat en el temps dels caciques, los terratenientes y la oligarquia de funcionaris. UK es al contrari: un pais progresista i democratic.
Com diuen els castellans : No se pueden pedir peras al olmo.

a tots els anticatalans xenofogs
Anònim, 10/06/2017 a les 13:28
+13
-1
si per posar una papereta a una urna hem d,escoltar aquestes aberracions .... marxarem en segón exili, peró volem saber cap a on... segurament a argeles frança. tinc la motxilla a punt. serem milions.....
Con este artículo interesado, el autor conseguirá que la participación en el referendum unilateral sea todavía más desastrosa.
Anònim, 10/06/2017 a les 15:06
+3
-39
Como sugerencia, podrías escribir un artículo del castañazo que han tenido los independentistas escoceses en la elecciones. ah, no, de eso ni hablar.
No sé si el rei és de palla
Anònim, 11/06/2017 a les 17:59
+1
-0
el que sí que en són són les princesetes

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Sara González | 8 comentaris
01/01/1970
Dirigents socialistes manifesten la seva incomoditat amb un discurs del PSOE que consideren massa ancorat a l'estratègia de Rajoy | L'escalada repressiva del govern espanyol ha motivat que alcaldes del PSC s'hagin pronunciat al marge de les consignes de la direcció d'Iceta
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb el referèndum de l'1 d'octubre
 18:14 Citen a declarar un digital català per la publicitat institucional del referèndum. Joan Puig, de Directe.cat, ha de comparèixer divendres en qualitat de testimoni a la caserna de la Guàrdia Civil de la Travessera de Gràcia, de Barcelona.
 18:14 ÚLTIMA HORA Restablerta la circulació a l'Avinguda Diagonal de Barcelona en sentit Llobregat. També es pot circular per totes les vies transversals, excepte el Passeig de Gràcia, i falta per obrir la via en sentit Besos.
 18:04 La comissió de reforma constitucional del PSOE s'estavella per la repressió de l'Estat. Units Podem deixa en suspens la participació arran del 155 o la declaració d'independència, el PDECat no hi serà si se suspèn l'autonomia, ERC ja va avançar que no hi participaria i C's creu que serà un fracàs.
 17:43 Filtren la declaració de Trapero a l'Audiència Nacional: "La Guàrdia Civil no volia marxar sense els cotxes". El major dels Mossos va transmetre a la jutge que va advertir la benemèrita que desallotjar els manifestants del 20-S provocaria un problema d'ordre públic.
 17:43 La crida de Mònica Terribas a informar dels moviments de la Guàrdia Civil no vulnera la normativa. Agents del cos van denunciar el programa i un reduït grup d'ultres es va manifestar davant dels estudis de Catalunya Ràdio per protestar contra la petició de la presentadora del programa, que ha estat avalada pel CAC.
 17:23 Eurodiputats reclamen debatre sobre l'empresonament de Sànchez i Cuixart al Parlament Europeu. La decisió es prendrà en una reunió dijous i depèn del suport del grup socialdemòcrata.
 16:44 El xoc amb Catalunya pot fer que l'economia espanyola creixi 13.000 milions menys del previst. L’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal confirma, com va avançar Montoro, que la persistència sobre la "incertesa" pot tenir un impacte negatiu d'entre 0,4 i 1,2 punts percentuals en el PIB del 2018.
 16:58 L'empresonament de Sànchez i Cuixart erosiona el relat del PSC; ho explica Sara González. Dirigents socialistes manifesten la seva incomoditat amb un discurs del PSOE que consideren massa ancorat a l'estratègia de Rajoy. L'escalada repressiva del govern espanyol ha motivat que alcaldes del PSC s'hagin pronunciat al marge de les consignes de la direcció d'Iceta.
 16:43 VÍDEO Nicolás Maduro, a Évole: "Vigila Jordi, a Espanya empresonen els Jordis". El president de Veneçuela convida el periodista a anar "quan vulgui a Caracas" i critica l'empresonament dels dirigents de l'ANC i Òmnium.
 16:15 «Així no»: la duríssima resposta de l'Assemblea al tebi suport del Barça. El club desplegarà una pancarta amb el lema “Diàleg, respecte, esport” arran de les detencions de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.
 16:07 El PSC demana a Comín que expliqui com afecta el procés independentista a la candidatura de Barcelona com a seu de l'AEM. “No ens podem permetre, per culpa de la incertesa política, perdre una oportunitat com aquesta", ha alertat Assumpta Escarp.
 16:07 El Tribunal de Comptes resoldrà dijous la pròrroga demanada per Mas pel 9-N. L’expresident i els exconsellers ja ha abonat 2,2 milions i han demanat més temps per ingressar els tres milions restants.
 15:54 Òmnium Cultural deixarà buit el seient de la llotja ofert pel FC Barcelona per denunciar "la manca de llibertat" de Jordi Cuixart. Òmnium ha declinat l'oferiment, tot i que ha publicat un tuit on agraeix el gest del club blaugrana.
 15:49 Jordi Sànchez demana el canvi de cel·la després de ser increpat per diversos reclusos de la presó de Soto del Real.  Els presos van cridar “Viva España” mentre el dirigent sobiranista es dirigia al menjador.
 14:31 L'Ajuntament de Barcelona preveu reobrir l'avinguda Diagonal a la tarda un cop retirada la cera de les espelmes que es van encendre aquest dimarts en la concentració en suport a Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. Òmnium lamenta els problemes de mobilitat, el PP demana dimissions i C's es queixa del "descontrol municipal"
 14:22 La Guàrdia Civil demana suport econòmic per telèfon als catalans. L'Asociación Española de Guardias Civiles (AEGC) busca finançament entre la ciutadania catalana.
 14:21 ÚLTIMA HORA L'Audiència Nacional demana la identificació dels mossos que van actuar l'1-O. El tribunal sol·licita al cos que detalli l'actuació dels agents col·legi per col·legi.
 14:20 El Síndic denuncia que l'empresonament de Sànchez i Cuixart vulnera drets fonamentals. Rafael Ribó recorda que una sentència del Tribunal Constitucional avala les entitats o partits que defensen idearis independentistes, encara que pretenguin alterar l'ordre constitucional.
 14:14 L'abraçada de l'os de l'Estat a Tusk: premiat a Oviedo en paral·lel a l'amenaça del 155; per Joan Serra Carné. El president del Consell Europeu, al costat de Jean Claude Juncker i Antonio Tajani, recollirà divendres en nom de la Unió Europea el Premi Princesa d'Astúries de la Concòrdia. Rajoy coincidirà amb Tusk a la reunió del Consell Europeu abans de la distinció a les institucions comunitàries, i també té programats contactes amb Juncker i Tajani.
 14:07 ERC i Romeva descarten l'"oferta" de Rajoy de convocar eleccions, mentre que Joaquim Forn apunta que caldrà estudiar-la.
 13:34 Ajornat el Congrés de Drets Humans de l'Advocacia Catalana per «la situació política i social» de Catalunya. Els organitzadors justifiquen la decisió perquè, en l'actualitat, els drets fonamentals són motiu de "viva polèmica". S'havia de celebrar a Terrassa entre aquest dijous i divendres.
 13:22 Entitats contràries a la independència convoquen una concentració a les 20.00h a Barcelona sota el lema "Prou Puigdemont! Prou Junqueras!".
 12:48 Joan Josep Omella, que a principis d'octubre va mantenir contactes amb Mariano Rajoy i Oriol Junqueras per explorar una possible mediació entre els governs espanyol i català, s'ha limitat a afirmar: "Sentim la preocupació que sent tota la població i resem".
 12:48 El cost de reprimir l'independentisme: el desplegament de la policia espanyola supera els 34 milions. L'allotjament dels agents en vaixells i hotels suposa la major part de la despesa juntament amb les dietes pel desplaçament fins al 28 d'octubre.
 12:48 L'arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, evita referir-se a la tensió política sobre Catalunya durant la presentació de la memòria de Càritas del 2016. "Avui no toca", ha etzibat quan li han preguntat els periodistes.
 12:29 VÍDEO Gabilondo: "Fi de trajecte". “S'imaginen una comunitat autònoma intervinguda i una república independent alhora?”, es pregunta el periodista.
 12:03 L'oferta de rendició de Moncloa: que Puigdemont convoqui eleccions per frenar el 155. Aquesta via s'obre quan queden poques hores perquè el president català contesti l'ultimàtum de Rajoy.
 11:43 Hisenda preveu substituir Junqueras per un perfil tècnic si aplica el 155. El Ministeri creu que encara pot incrementar el control sobre els comptes catalans.
 11:42 Iceta nega que Sànchez i Cuixart siguin presos polítics. El primer secretari del PSC creu que la presó preventiva és "desproporcionada" i considera que no van cometre un delicte de sedició.
 11:29 Romeva demana a Europa que s'impliqui en la resolució del conflicte entre Catalunya i l'Estat. El conseller d'Afers Exteriors denuncia a Brussel·les la negativa "irresponsable" del govern espanyol: "Negar la realitat i confrontar-la amb violència no genera solucions".
 11:05 L'avinguda Diagonal continuarà tallada tot el matí a causa de la cera de la concentració pels presos polítics. De moment, es van obrint la majoria de cruïlles.
 11:02 Oriol Junqueras: «El govern espanyol indulta sis persones corruptes i n'empresona dues d'honrades».
 10:44 
 09:49 Els diputats de Podem, PDECat i ERC mostren al Congrés cartells per a l'alliberament dels "presos polítics" en solidaritat amb Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. La presidenta del Congrés, Ana Pastor, ha reclamat que els baixin. "Aquí no es fa espectacle", afirma.
 09:43 El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, eludeix concretar les mesures que implicarà l'aplicació de l'article 155 de la Constitució a 24 hores de vèncer el termini perquè Carles Puigdemont contesti el segon requeriment de l'executiu.
 09:39 L'Ajuntament de Barcelona confirma dues denúncies contra la policia espanyola per abusos sexuals l'1-O. L'alcaldessa Ada Colau ja va criticar-ho fa uns dies i el Ministeri d'Interior va dir que la portaria a la Fiscalia per injúries i calúmnies.
 09:31 Santamaría demana igualtat davant la llei i defensa que el govern espanyol no té incidència davant la justícia.
 09:28 "En nom de la nostra llibertat, els dic que defensarem cívicament i pacífica les nostres institucions, model social i democràcia", diu Tardà, tot reclamant "que parin màquines i triomfi el diàleg".
 09:26 Torn per Tardà, que demana a Santamaría si acceptarien la proposta de Puigdemont de les converses amb caràcter bilateral. La vicepresidenta espanyola recorda que al Congrés ja hi ha bilateralitat, on "porta 13 anys com a diputat".
 09:26 Albert Rivera mostra el seu suport al govern espanyol "per la Constitució i la defensa d'Espanya".
 09:23 Sáenz de Santamaría desgrana les accions del 155 si Puigdemont demà no contesta al requeriment. "Del que es tracta és que els catalans i el conjunt dels espanyol puguin confiar en les institucions de Catalunya", explica.
 09:22 Torn per a Albert Rivera, que també toca el tema català. "Demano que el govern recuperi l'autonomia de Catalunya". "Aplicar la Constitució ja no és una opció, és una obligació", afegeix, tot demanant l'aplicació del 155.
 09:20 Rajoy: "Demano a Puigdemont que actuï amb sensatesa. I que respongui si ha declarat o no la independència de Catalunya". 
 09:18 Xuclà exigeix el cessament del ministre d'Exteriors per les declaracions sobre l'educació a Catalunya. "No s'atreveixin a tocar un sistema educatiu que ens ha educat en la llibertat", afegeix.
 09:16 El diputat del PDECat, Jordi Xuclà, demana a Rajoy sobre els empresonats Sànchez i Cuixart. Rajoy: "El Parlament porta un mes tancat i els catalans no poden demanar a Puigdemont si ha declarat o no la independència".
 09:15 Rajoy contesta Pablo Iglesias i li retreu el suposat finançament de Podem procedent d'Iran i Veneçuela.
 09:12 Pablo Iglesias demana a Rajoy que tornin a la legalitat i a la llei, i "potser canviar de seu perquè no estigui finançada amb diner negre".
 09:10 Torn per Podem, que demana explicacions pel cas Gürtel i les possibles donacions i finançament del PP.
 09:07 El PSOE retreu al president espanyol que només s'hagin aprovat dues lleis des que governa. Rajoy repassa tota la feina feta pel PP.
 09:07 Comença la sessió de control al govern de Mariano Rajoy al Congrés dels Diputats.
Entrades anteriors »
01/01/1970
Joan Puig, de Directe.cat, ha de comparèixer divendres en qualitat de testimoni a la caserna de la Guàrdia Civil de la Travessera de Gràcia, de Barcelona
Kiko Tur, aquest dilluns a Barcelona | Adrià Costa
Esteve Plantada
01/01/1970
El grup de la Marina Alta s'acomiada dels escenaris i del públic català amb el concert del proper divendres a la sala Razzmatazz de Barcelona | "Els feixistes estan envalentits perquè ha vist les actuacions de la Guàrdia Civil", afirma Tur en aquesta entrevista a NacióDigital
La plaça del Cinc d'Oros, plena en solidaritat amb Jordi Sànchez i Jordi Cuixart | Adrià Costa
01/01/1970
Unes 200.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, han omplert un tram de la Diagonal per exigir que els presidents de l'ANC i Òmnium Cultural surtin de la presó | Alcoberro assegura que estan "disposats a continuar la lluita des de la presó" i Marcel Mauri recorda que ni el franquisme es va atrevir a engarjolar el president d'Òmnium
Dan Brown, a Barcelona | Adrià Costa
Esteve Plantada | 5 comentaris
01/01/1970
L'autor d'"El codi Da Vinci" presenta a Barcelona la seva darrera novel·la, "Origen", una història ambientada en part a Barcelona i Montserrat
Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, a la manifestació en protesta per l'entrada de la Guàrdia Civil al Departament d'Economia | Adrià Costa
Toni Vall | 6 comentaris
01/01/1970
«Tots gasten la paraula “democràcia” fins que serà un paper rebregat i inservible. Ja hi ha presos polítics, persones empresonades per les seves idees. Inacceptable»