Corrupció: anàlisi

Per què no castiguem els corruptes a les urnes?

L'última enquesta del CIS revela que un 54% dels espanyols perceben la corrupció com un dels principals problemes de l’Estat sense que el PP hagi patit un descens pronunciat de suport electoral

La multiplicitat de factors que influeixen en el vot fa que la relació entre pràctiques corruptes i càstig a les urnes sigui difusa

| 07/06/2017 a les 20:46h
Especial: Nació Data
Arxivat a: Política, corrupció, PP, suport electoral, càtig electoral, urnes, CIS

El Tramabús assenyalava els casos de corrupció. Foto: Europa Press


El CIS va publicar aquest dimarts el baròmetre corresponent al mes de maig. L’enquesta, que cada mes aborda una temàtica específica diferent, en aquesta ocasió tractava amb detall qüestions sobre la vida en parella, la felicitat, la voluntat de tenir fills o les tasques de la llar. També incloa preguntes sobre la preferència territorial dels enquestats i sobre la seva identitat regional-estatal.

Ara bé, la principal novetat en els resultats de l’enquesta és el sobtat increment en la percepció de la corrupció com a un dels principals problemes que afronta Espanya. Així, el 54% dels espanyols perceben la corrupció com un dels principals problemes de l’Estat (el 27% com el principal), fins a 12 punts per sobre del valor registrat en la darrera enquesta del mes d'abril. Sens dubte, els casos de corrupció a Madrid, que van portar Esperanza Aguirre a dimitir del seu càrrec, i la polèmica generada a l’entorn de l’ara ja ex-fiscal Anticorrupció Manuel Moix poden haver tingut una important incidència en aquest sobtat creixement de la percepció de la corrupció.
 
PERCEPCIÓ DE LA CORRUPCIÓ COM A PROBLEMA
(
veure gràfic interactiu)
 
 

Percepció de la corrupció com a problema. Gràfic: Marc Guinjoan/El pati descobert


L’interès principal de l’enquesta, però, el trobem quan desgranem les dades en base al record de vot de l’enquestat. Podria haver-hi la percepció que entre els votants del PP la preeminència de la percepció de corrupció com un dels principals problemes de l’Estat seria molt menor. Les dades, però, no ens diuen això. De fet, el 52,7% dels votants del PP assenyalen la corrupció com un dels tres principals problemes de l’Estat, un percentatge estadísticament equivalent al 54,3% del conjunt de la població i del 54,8% del dels votants del PSOE. Per sobre, hi trobem els votants de Podem (61,5%), Ciutadans (58,2%), ERC (61,8%) i el PDECat (abans CDC, 64,5%). Si ens fixem tan sols en la primera problemàtica que mencionen els ciutadans, el 22,3% dels votants del PP consideren que és la corrupció, per un 25,1% del PSOE. En el cas dels votants de la resta de partits, els seus valors oscil·len entre el 30 i el 40%.

Un fenomen que va més enllà d'Espanya

Tot i que l’enquesta del CIS no pregunta sobre la intenció de vot en unes futures eleccions espanyoles, el cert és que els casos de corrupció fa temps que sembla que ja no afecten un PP que manté considerablement inalterades les seves perspectives electorals. Aquesta situació ens porta a una pregunta llargament analitzada per la ciència política. Per què els ciutadans no castiguen els  partits i els polítics corruptes a les urnes? El fenomen no està de cap de les maneres restringit a Espanya, sinó que s’observa en un bon nombre de democràcies actuals.

Des de la ciència política s’han presentat diversos arguments (no excloents entre ells) del perquè d’aquest no-càstig. El primer d’ells està relacionat amb el partidisme: els ciutadans tendeixen a donar poca credibilitat a les informacions sobre corrupció que afecten el seu partit favorit i, en canvi, acostumen a donar per bons els arguments del mateix desmentint els casos de corrupció.

Un segon element –lligat amb l’anterior– pel qual no es castiga la corrupció és perquè no se li atorga credibilitat. En efecte, els ciutadans habitualment accedeixen a la informació a través de mitjans de comunicació que els són propers ideològicament i que, en conseqüència, poden menystenir els casos de corrupció que afectin a partits polítics propers, mentre que amplifiquen el dels altres. Dit en altres paraules: la gent busca consistència psicològica entre les seves expectatives personals i la realitat i, per tant, seleccionarà la informació que millor satisfaci aquest criteri (això és el que en psicologia s’anomena la reducció de la dissonància cognitiva).

Tercer, la ciutadania tendeix a castigar la corrupció quan aquesta redueix el benestar de la població, però en canvi l’exhonera quan la mateixa li reporta beneficis. De fet, en un estudi realitzat amb dades de les eleccions municipals del 2011 a Espanya, Fernández-Vázquez, Barberá i Rivero mostren com els escàndols de corrupció relacionats amb el boom immobiliari que van generar beneficis per a importants segments de la població van ser totalment exhonerats pels electors, en comparació amb aquells que no van reportar beneficis i que sí que van ser castigats a les urnes.

El quart factor està relacionat amb l’oferta electoral, és a dir, amb la presència de partits polítics no corruptes que facin competència als que sí que ho són. Es podria argumentar que la manca de partits polítics competint podria forçar els electors a triar entre la menys corrupta de les dues formacions que es presenten. La pèrdua de vots del PP en els darrers anys (i el creixement de Ciutadans) podria donar parcialment suport a aquesta hipòtesi, tot i que nombrosos articles han relacionat el bipartidisme amb un control més efectiu de la corrupció (per exemple, aquí).

Finalment, el darrer dels arguments està relacionat amb el cinisme polític i la percepció -tòpica- que tots els dirigents polítics són iguals de corruptes. En aquest sentit, l’exhoneració de la corrupció vindria lligada amb l’autoconvenciment que, si bé tots els polítics són etiquetats com a corruptes, inclosos els del partit que vota l'elector, els altres encara ho són més.

Malgrat que el CIS ens mostra que augmenta la percepció de la corrupció com un dels principals problemes de l’Estat, no podem esperar que aquest fet es traslladi directament en un càstig als corruptes. Els mecanismes que expliquen el vot són diversos i es veuen influïts per una multiplicitat de factors ideològics, socials i econòmics que fan de la relació entre les pràctiques corruptes i la reprovació electoral quelcom més distant i difús del que podríem i voldríem esperar.

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te membre de SocNació per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

També us pot interessar

 

COMENTARIS

Psse!
Anònim, 08/06/2017 a les 01:06
+20
-3
Millor els de sempre (boig conegut) amb els barruts ben vigilats, perseguits i expulsats,
que no pas els "nous" (savi per conèixer) que practiquen la política més repulsiva:
1) Servir-se dels drames socials per donar-se la gran vida PIJA.
2) Omplir els seus discursos inquisitoris de malícia i de vibracions negatives per auto atribuir-se el paper d'equilibradors de masses socials,
3) I que quan han "tocat" responsabilitat han donat la talla d'extrema incompetència, de no tenir ni la més remota idea de solucionar problemes i sense escrúpols d'atropellar qui sigui amb tics totalitaris, posant l'ambició de poder personal i els interessos de partit per damunt de l'nterès del país.

Així de gris i lamentable. No coneixem cap "Macron" capaç de "moure" l'electorat.
Seria millor fer una diferenciació
Berlín, 08/06/2017 a les 08:31
+45
-25
Els espanyols no castiguen la corrupció pero els catalans si la castiguem, només cal veure on està el PP habent cambiat molt poc i on està el PDECat havent cambiat molt.
Diferenciació
Marc Guinjoan, 08/06/2017 a les 09:54
+22
-21
Hola Berlín, és cert que a Catalunya sembla ser que la corrupció podria ser altament castigada en un futur, com ens mostra la intenció de vot del PDECat.
En tot cas l'article sobretot tenia interès en centrar-se en el fenomen (si podem anomenar-lo) global de per què molt sovint la corrupció no es castiga, sense endinsar-nos en especificitats (que n'hi ha moltes).
Gràcies de totes maneres.
Respuesta a Berlin
Mosquito, 08/06/2017 a les 09:57
+19
-35
Dices: podemos ver donde esta el pdecat.
Si podemos verlo a la presidencia de la genetalitat, a la alcadia de Girona, a la presidencia de las diputaciones de Barcelona, Girona, Lleida y Tarragona.
En Catalunya es el pdecat que manda.
Informate.
Vols dir que no es trafiquen els resultats electorals i referendums?
Anònim, 08/06/2017 a les 10:56
+24
-2
Va home va...


Si a Espanya fins i tot són capaces de falsificar resultats i presentar-los davant la Unió Europea...
On no castiguen a les urnes?
Anònim, 08/06/2017 a les 12:33
+32
-3
Per què no castiguen els corruptes a les urnes? Els successors de CDC han estat castigats a les urnes, malgrat no haver-hi encara condemnes en ferm.

El PP a Catalunya és un partit minoritari, a nivell municipal sols té una batllia i una altra temporalment, Pontons i el Godall respectivament, tot i les llistes municipals "fantasmes" cada 4 anys. El PP, en principi, a Catalunya no es "corrupte", ja que es nodreix per a fer campanyes electorals bàsicament des de Madrid, a més té una dinàmica pròpia d'un partit sucursalista i quan puja a Espanya, també puja al nostre país. A banda del "sobredimensionament" d'aquest partit neofranquista fundat per 7 exministres de Franco, per exemple amb la presència de Millo amb un càrrec que no l'ha votat ningú.

Per tot plegat el títol de l'article hauria d'ésser: Per què no castiguen [a Espanya] els corruptes a les urnes?
@ Mosquito
Berlin, 08/06/2017 a les 12:37
+32
-19
No hay más ciego que el que no quiere ver. Confonds Junts pel Sí (que es un grup de partits i de persones independents) amb el PDECat. El que passa que l' unionisme es dedica a identificar l' independentisme amb la corrupció de CiU i amb la família Pujol a falta de millors arguments.
Però si la corrupció dels dos partits que han manat, manen i manaran a Espanya pels segles dels segles perquè els espanyols els continuaran votant encara que siguin els mes corruptes de tot l' estat no es pot identificar amb el govern de la indissoluble , menys es pot identificar el govern de Catalunya amb la corrupciò de CiU, partit que no te la Generalitat i que baixa encara mes en intenciò de vot, al contrari del PP i PSOE a Espanya. Es la pura i crua realitat, perquè la neguis no deixarà d' existir.
Molt soroll i poca informació
Anònim, 08/06/2017 a les 16:09
+16
-1
Aquest és el motiu principal. Hi ha molt soroll als mitjans sobre el tema però ningú informa amb serietat per que la gent es faci una idea real del molt o poc que han robat uns i altres. Al final és més fàcil dir o pensar que tots els partits son iguals.
Algú pot dir quants encausats per corrupció hi ha al PP, al PSOE, a CDC, a ERC....?. I quants diners han robat cada un d'ells?.
Dons la majoria de la gent no ho sabem.
Encara hi ha gent que vol votar i fer referèndums?
Anònim, 08/06/2017 a les 17:17
+9
-35
De veritat que hi ha gent que pensa que es guanyarà un referèndum encara que hi hagi majoria de gent que vol la independència?

Què us penseu, que l'Estat espanyol, o francès, o quin sigui es mamarà el dit?

I què si ho guanyem?
Al Veneto es va fer un referèndum. 89% dels participants van dir que sí a la independència.

Heu vist cap Estat independent de Venècia, ja?


Us penseu que el Parlament de Catalunya no té suficients diputats com per declarar la independència?


Estem orsais total.
S'ha publicat que Colau ha perdut de l'ordre de milions d'€ per "tractes" amb Mediapro
Anònim, 08/06/2017 a les 18:13
+14
-0
Si això no és corrupció, Qué és?
Corrupció corruptes.
Anònim, 30/06/2017 a les 17:59
+6
-0
Doncs perquè el 65% dels electors som el reflex dels partits corruptes. La majoria som corruptes i corruptible. La església catòlica permet redimir el pecat amb la confessió avui..... i demà tornar.hi.
La resta, el 15% que mai vota, i queda el 20% que vota en consciència política i ètica moral personal i colectiva i es el reflexes perfecte de la societat corrupta.
Això és aplicable a Catalunya i molt....molt més a Espanya.
Les meves raons
Anònim, 01/07/2017 a les 01:23
+4
-0
Jo crec que hi han diversos factors.
1.- Fins ara, el bipartidisme a Espanya, o guanya la dreta, o guanya l' esquerra.
2.- Les polítiques dutes a terme per ambdós partits han estat les mateixes o quasi bé les mateixes.
3.- El votant de dreta i ultradreta vota al PP.
4.- El votant d' esquerres emprenyat per les polítiques de dretes del PSOE al govern, llavors deia de votar socialista.
5.- Entre partits espanyolistes el més espanyolista es el PP.
6.- Les lleis educatives que, son inestables i dolentes pel futur de la gent, però que adoctrinen molt bé en el espanyolisme, per lo tant et duen cap el partit més espanyolista.
7.- Possible causa, poc probable, els espanyols son rics, el espanyol ric , més aviat votarà dreta.
8.- El vot clientelar, que viu del que li aporti el partit al govern.
9.- El vot de la por.
10.- "El pucherazo" que es deia el segle passat. No hi ha corrupció política a tutti pleni, per què no pot adulterar-se el vot?
11.- El franquisme va fer molt de mal i encara sobreviu el franquisme sociològic, es com una condemna. Suposo com Alemanya i el nazisme, es com una malaltia.
Segur que poden haver-hi més raons que poden explicar l' èxit del PP. Son tant bona gent pels seus... espanyolets.
Sort que ens tenen a nosaltres catalanets, que els transformarem el seu país en un país modern, clar que ens tocarà pagar el beure, sino marxem ràpid.
tramp-es
Roc S.M., 04/07/2017 a les 13:10
+5
-0
El mon està repartit. ja es poden fer eleccions i referendums que el pre-guanyador guanyarà.
El cas de Catalunya ès anomal perque trenca el sistema, guanye o perda Catalunya sempre guanya perque Espanya se desfà. EL REFERENDUM-PLEBISCIT S'HA DE FER SI O SÍ
Cal dir-ho...
Anònim, 20/07/2017 a les 20:17
+2
-0
El PP al Principat de Catalunya ha estat i és un partit minoritari. Ara mateix al Parlament té, si no recordo malament 11 diputats i ocupa el penúltim lloc. Per exemple el partit de Rivera té més del doble de diputats que el PP.

El que passa que donat que Catalunya està sota sobirania espanyola, quan el PP (també es pot aplicar al PSOE) governa a Madrid, al nostre país el PP es fa molt més "visible" i es sobredimensiona als mitjans de comunicació, com el cas del delegat de Madrid, ara en Millo que cap català l'ha escollit, o el president del PP Garcia Albiol que fa de portaveu, repetidor i amplificador (a vegades s'avança i tot) dels missatges de Madrid adreçats als catalans.

Així a Catalunya el PP no se'l pot "castigar" gaire més per dues raons, de sempre no ha obtingut gaires vots, i doncs no en pot perdre tants com altres partits i per una altra part a Catalunya no ha estat partit de govern, per la qual cosa ha pogut generar poca corrupció (en pocs municipis on ha governat) comparat amb el esperpèntic cas del País Valencià, per exemple.

El partit més "castigat" ha estat CDC, malgrat que encara no té sentències fermes, però el joc brut ha fet mal. Un tema a part és el cas Pujol que encara cueja i ara resulta que els diners "trobats" a Andorra no eren tants com alguns ens volien fer creure.

En canvi el PSC i UDC si que han tingut casos de corrupció jutjada i sentenciada, despistats i desmemoriats, recordeu els casos Pallarols i Filesa, i Sala, amb penes de presó incloses.
simplement
Anònim, 20/07/2017 a les 22:10
+3
-0
vivim en una societat que ens té controlats en tot. Fins i tot a la dissidència. Realment l'home fa molt de temps que no és lliure. Som un ramat.
A Molt soroll i poca imformació
sbastià, 16/10/2017 a les 18:06
+0
-0
Sense ganes d'incordiar, La llista de corruptes amb comptes a Suïssa, ja fa molt de temps que és a la llum, es diu llista Falciani i hi consten noms molt curiosos, i tornant al fil principal del tema del vot de càstig, no ho entendrem mai si no s'associa a la diferència de pensament ibèric, segons les procedencies o dels valors tramesos de generacions a generacions. Bàsicament és enveja, odi, mal veinatge, costums vicioses consentides, ... tan real com la vida mateix. Internet et donarà mil i una explicacions. (Un consell, no et perdis tampoc, las amantes del rei..., o la manera com ha forjat la seva fortuna)

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb el procés d'independència i l'aplicació de l'article 155
 14:14 Rivera (C's): "Puigdemont menysprea la majoria dels catalans". 
 14:11 ÚLTIMA HORA Puigdemont assistirà a la manifestació d'aquesta tarda a Barcelona
 13:57 AMPLIACIÓ Rajoy suspèn l'autonomia: ordena destituir tot el Govern de Puigdemont i intervé el Parlament.
 13:52 Rajoy agraeix el suport del PSOE i de Ciutadans a l'aplicació de l'article 155 de la Constitució.
 13:49 Rajoy diu que els mitjans públics passaran a estar controlats pels gestors que rellevin el Govern. 
 13:48 Rajoy: "No se suspèn ni l'autonomia ni l'autogovern de Catalunya. Se cessen les persones".
 13:47 Rajoy: "La meva voluntat és convocar eleccions tan aviat com es recuperi la normalitat institucional".
 13:40 ÚLTIMA HORA Rajoy ordena destituir Puigdemont i tot el Govern amb el 155. Informa Irene Ramentol
 13:39 Rajoy: "Si Catalunya s'independitzés, abandonaria la Unió Europea".
 13:38 Rajoy: "Volem tornar a la legalitat, recuperar la convivència, continuar amb la recuperació econòmica i celebrar eleccions".
 13:35 Rajoy: "Hem hagut d'aplicar el 155. No era la nostra intenció ni tampoc el nostre desig".
 13:34 Rajoy: "Es va convidar el president de la Generalitat al Congrés. A la conferència de presidents. A parlar del finançament autonòmic. I no va voler".
 13:34 Rajoy: "Tinc la convicció que alguns volien que s'apliqués l'article 155".
 13:31 Rajoy: "Es va intentar fer un referèndum. I no tenia cap garantia democràtica"
 13:29 Rajoy: "El més antidemocràtic ha estat el que va passar al Parlament el 6 i 7 de setembre.
 13:28 Rajoy: "Hem arribat aquí per un procés unilateral i contrari a la llei que ha buscat l'enfrontament".
 13:26 Comença la compareixença de Rajoy per explicar com s'aplicarà el 155. 
 13:20 El govern de Rajoy en ple assisteix a la compareixença per explicar com s'aplicarà el 155.
 13:25 VÍDEO en DIRECTE Compareixença de Mariano Rajoy per informar dels acords sobre l'article 155.
 13:06 El PP demana que se suspengui el ple ordinari del Senat de la setmana que ve perquè tots els esforços se centrin en la sessió extraordinària de divendres. 
 12:59 Tot a punt per la compareixença de Rajoy, que ha d'exposar les línies generals de l'aplicació del 155 després del consell de ministres extraordinari.
 12:50 Iceta intenta «in extremis» que Puigdemont reculi els plans independentistes. El primer secretari del PSC es va reunir al Palau de la Generalitat amb el president a les portes de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució.
 12:42 Pedro Sánchez, en un acte de partit, ha assegurat que el diàleg ha de ser sobre "com unir-se" i no "com dividir-se".
 12:42 Bartomeu, a l'ANC i Òmnium: «Ningú es pot apropiar del nostre escut ni de la nostra bandera». El president blaugrana veu "inadmissible" l'empresonament de Sànchez i Cuixart "per les seves ideologies polítiques".
 12:26 Mariano Rajoy compareixerà a partir de les 13.00 per informar sobre l'aprovació de l'article 155.
 12:24 ÚLTIMA HORA Acaba el consell de ministres per aprovar el 155 i suspendre l'autonomia de Catalunya.
 12:04 DOCUMENT El govern espanyol justifica el 155 en un argumentari per garantir «la llibertat, la seguretat i la pluralitat».
 11:40 ÚLTIMA HORA La Fiscalia confirma que presentarà una querella per rebel·lió contra Puigdemont si declara la independència.
 11:32 El govern espanyol justifica el 155 per la necessitat de garantir «la llibertat, la seguretat i la pluralitat». Assegura en un argumentari que el Govern ha desplegat un “discurs únic d’imposició de la independència”.
 11:18 VÍDEO «El diàleg és millor que el conflicte»: el discurs del president del Consell Europeu davant de Felip VI i Rajoy. Donald Tusk dedica unes paraules plenes de paral·lelismes amb el context polític actual als premis Princesa d'Astúries.
 11:08 Anonymous comença l'atac en defensa de Catalunya fent caure el web del TC. Els hacktivistes mantenen viva l'#OpCatalunya que van iniciar a mitjans de setembre i avisen de noves accions pel 21 d'octubre.
 10:05 Comença el consell de ministres extraordinari per aplicar l'article 155 i suspendre l'autonomia de Catalunya.
 10:04 ÚLTIMA HORA Primera acció d'Anonymous en defensa de les institucions catalanes: fan caure el web del Constitucional.
 09:57 Assemblees d'ERC proposen un Govern de concentració per fer front al 155. Els republicans valoren l'opció i podrien fer-li arribar a Puigdemont perquè la consideri.
 09:25 La Fiscalia ultima una querella contra Puigdemont per rebel·lió. El ministeri públic presentarà l'escrit davant del Suprem si el president de la Generalitat declara la independència, segons La Vanguardia.
 07:57 El clam per la llibertat de Sànchez i Cuixart torna aquest dissabte a la tarda al carrer. La Taula de la Democràcia preveu una nova manifestació massiva de caràcter transversal per plantar cara a la repressió de l'Estat. La marxa transcorrerà des de la cruïlla entre Passeig de Gràcia i el carrer Aragó fins a l'encreuament amb la Gran Via.
 07:56 La Guàrdia Civil cita ara a declarar el propietari d'un restaurant de Calella pel missatge en una pissarra: "No servim a les forces d’ordre públic no autonòmiques".
 07:28 El PDECat convocarà una assemblea per decidir si trenca l'acord amb el PSC a Terrassa. El portaveu del grup municipal assegura que estan "ofegats" per les decisions del PSOE i dels socialistes catalans en vers Catalunya.
 07:20 PORTADES Les mesures del 155 contra Catalunya, a les portades de la premsa espanyola.
 07:20 L'Estat, a punt per controlar el nucli de l'autonomia per frenar el procés; per Oriol March. PP, PSOE i Ciutadans pacten convocar eleccions, monitoritzar els Mossos d'Esquadra i intervenir TV3 a través d'un article 155 que aprova avui el consell de ministres. El Senat validarà la intervenció divendres vinent mentre el Parlament ja es prepara per declarar la independència.
 00:46 ÚLTIMA HORA Rajoy destituirà Puigdemont i tot el Govern amb l'article 155, segons «El País». L’estratègia del president del govern espanyol implicaria cessar tot el govern català en bloc i nomenar un representant que en centralitzi les tasques de coordinació.
 22:47 OPINIÓ «La força de la gent», l'article de Carme Porta. 
 22:47 OPINIÓ «I tot, per no permetre votar», l'article de Jordi Bianciotto.
 22:46 OPINIÓ «Resistir», l'article d'Aleix Sarri. 
 22:45 LA VEU DE NACIÓ «El cop d'estat», l'article de Ferran Casas.
 21:56 El PSC del Bages contradiu Pedro Sánchez i considera que el 155 «no és la solució». Els socialistes del Consell Comarcal rebutgen que l'anunci d'aplicació de l'article 155 "hagi substituït la petició no corresposta del President de la Generalitat de mantenir una reunió per parlar-ne".
 21:55 Quan el PSOE se'n reia del PP i assegurava que no aplicarien el 155. Rajoy i Sánchez han fet oficial aquest divendres l'acord per intervenir l'autonomia de Catalunya, però mesos enrere els socialistes presumien de tot just el contrari.
 21:25 VÍDEO Estudiants de la UAB desmunten les mentides d'«Espejo Público» sobre el procés català. Una desena d'alumnes de la Facultat de Ciències de la Comunicació defensen la pluralitat lingüística i ideològica que hi ha a les aules de la universitat.
 20:59 L'exministre Joan Majó es dona de baixa del PSC. "No vull recolzar de cap manera, ni directa ni indirecta, la política del PP, tal com diu i sembla que està fent el PSOE", sentencia en la carta que ha enviat a Miquel Iceta.
 20:45 Un exambaixador britànic, sobre el 155: «És feixisme». Craig Murray ha carregat amb duresa contra l'acord entre PP, PSOE i Ciutadans per convocar eleccions a Catalunya.
Entrades anteriors »
Mariano Rajoy anunciant la suspensió de l'autonomia | La Moncloa
Irene Ramentol
01/01/1970
El consell de ministres aprova la suspensió de l'autonomia que inclou també la intervenció del Parlament i intentar convocar eleccions en un termini màxim de sis mesos
Josep Maria Bartomeu, a l'Assemblea General del Barça | EP
01/01/1970
El president blaugrana veu "inadmissible" l'empresonament de Sànchez i Cuixart "per les seves ideologies polítiques"
Un dels balls de la Fira de la Transhumància, a Santa Margarida i els Monjos. | Aj.Santa Margarida i els Monjos
Esteve Plantada
01/01/1970
NacióDigital recomana la Fira de la Transhumància, el Festival Protesta, la Festa del Modernisme de la Colònia Güell, el Filmets de Badalona, i l'UtopiaMarkets Il·lustració
El programa «Filiprim» | TV3
Toni Vall | 2 comentaris
01/01/1970
«Pel que pugui ser, com que m'acompanya una bona memòria televisiva, em ve de gust fer-li un homenatge a aquella que coneixem com La Nostra»
El catedràtic de dret constitucional, Xavier Arbós, en una imatge d'arxiu | ACN
Pep Martí | 18 comentaris
01/01/1970
El catedràtic de Dret Constitucional de la UB respon als interrogants que genera una mesura que "pot incrementar la tensió i no hi ha cap garantia que les seves instruccions es compleixin"
Marta Rovira i Oriol Junqueras, abans d'un consell nacional d'ERC. | ACN
Roger Tugas | 24 comentaris
01/01/1970
Els republicans han informat els seus quadres sobre com reaccionar per preservar l'organització i la logística del partit | El pla s'ha elaborat arran de l'aparició de Tardà i Rufián en els informes que han servit per empresonar Sànchez i Cuixart