6 de juny: el dret a decidir ha vingut per quedar-se

Acabi com acabi el procés la voluntat dels catalans de votar el seu futur no s'esllanguirà, tal com evidencia l'amplitud del Pacte Nacional pel Referèndum, que avui es reuneix. També són protagonistes el finançament de CDC i el del PP, José Luis Ábalos i Antonio Hernando, el Timbaler del Bruc i Víctor Mora

06 de juny del 2017
Actualitzat a les 7:12h

El Pacte Nacional pel Referèndum es reuneix avui a dos quarts de sis de la tarda. Els integrants analitzaran l'escenari polític, marcat per la negativa del govern espanyol a negociar el referèndum, la voluntat dels partits independentistes de celebrar-lo i la imminència de l'anunci de la data i al pregunta. El Pacte no organitzarà el referèndum (cosa que en algun moment havien insinuat els comuns) i haurà de decidir fins a quin punt acompanya la via unilateral encetada pel Govern.

El Pacte ha fet una bona feina i ha deixat clar que, passi el que passi a partir d'ara, el suport al dret a decidir és amplíssim a la nostra societat. Amb els comuns o sense, l'executiu de Puigdemont i Junqueras intentarà, amb suport de la CUP, posar les urnes i fer un referèndum vinculant. Encara que no se'n surti, la reivindicació difícilment s'esllanguirà. Del Pacte, que avui es quedarà sense comitè executiu després de la renuncia de Joan Ignasi Elena i els altres membres en considerar que ja han fet la feina, i de la seva funció en parlo a la meva videoanàlisi. Un dels membres del comitè executiu ha estat el periodista Francesc de Dalmases, que es compta també entre els nostres opinadors i que avui dedica el seu article a les seves companyes. Amb aquesta informació de Roger Tugas podreu situar-vos.

El finançament dels partits. Avui hauríem de saber què respon finalment Germà Gordó a la petició del PDECat i d'ERC perquè deixi l'acta de diputat. A través de Nova Convergència, Gordó va donar a entendre que passaria al grup mixt, però només la posició d'Artur Mas pot decantar la balança sobre què fa l'exgerent de CDC, al punt de mira del TSJC pel finançament del partit. Sobre això opinaJoan Serra Carné en un dia en que també estarem pendents de la Ciutat de la Justícia, on segueixen les conclusions del judici del cas Palau. Els comptes d'una altra formació, en aquest cas el PP, també han fet córrer rius de tinta. Una comissió d'investigació al Congrés es posa en marxa avui mateix per estudiar-los. El partit de Rajoy, que podria ser el primer a comparèixer, ho considera una "causa general" en la seva contra i planteja intentar frenar-ho als tribunals.


Vist i llegit

Aquests dies, sobretot a l'Ara, s'han publicat desenes d'articles sobre Carles Capdevila, que va morir el dijous a la tarda després de gairebé dos anys lluitant contra el càncer. De tots ells em quedo amb la carta que dissabte li va escriure el seu amic, el periodista de Taradell Albert Om, una bona aproximació a qui va dirigir el diari durant cinc anys i que en els darrers temps s'havia convertit en un personatge molt popular i estimat pels lectors gràcies a la sensibilitat dels seus articles.


 El passadís

La nit que Pedro Sánchez va guanyar les primàries, Antonio Hernando, que n'havia estat el fidel portaveu al Congrés fins que va perdre la secretaria general, va presentar la seva dimissió. José Luis Ábalos el va rellevar, però Hernando encara forma part del grup de diputats del PSOE que assisteix a les reunions de la junta de portaveus. La relació entre el vell i el nou portaveu és distant. Sempre seuen tan separats com poden a la taula que presideix la popular Ana Pastor.


 L'efemèride

Tal dia com avui de l'any 1808, el mateix dia que a Baiona Josep Bonaparte, germà de Napoleó, era coronat rei d'Espanya, es lliurava al Bruc (l'Anoia) un dels combats de la Guerra del Francès a Catalunya. Els francesos van ser derrotats i va ser la primera victòria popular contra els ocupants. En la batalla hauria estat clau, segons la llegenda, la intervenció d'un timbaler (Isidre Lluça) que, fent ressonar el seu tambor per les muntanyes, hauria espantat els francesos. Aquí s'explica la història del timbaler del Bruc per nens.


 L'aniversari

Un 6 de juny de l'any 1931 naixia a Barcelona el dibuixant Víctor Mora, que va morir a la mateixa ciutat l'estiu passat. Mora és sobretot conegut per haver donat vida al Capitán Trueno, un heroi dels còmics que representa un cavaller de la Corona d'Aragó i que va entretenir milers i milers de nens als 60 i als 70. Mora va crear el Jabato i molts altres personatges de la revista TBO, que va arribar a dirigir. Va estar a l'exili i ser militant del PSUC. Mora va escriure també diversos llibres. El mític programa de TV3 Tres senyores i un senyor, que presentaven Gemma Nierga, Fina Brunet i Susanna Griso, li va fer aquesta entrevista.

Ferran Casas i Manresa
subdirector de NacióDigital

Vols rebre El Despertador de NacióDigital cada matí al teu correu electrònic? 

Fes clic aquí per subscriure't-hi