La Generalitat deurà 54.062 milions al FLA després del referèndum

Les denúncies per abusos sexuals a escoles, l'augment dels morts en accidents laborals, el 0,7% a l'Església en l'IRPF, el cost de la roba de l'Armada espanyola o de la campanya sobre el deute espanyol... entre altres dades ocultes de la setmana

Oriol Junqueras, Cristóbal Montoro i Soraya Sáenz de Santamaría, en una reunió a Madrid.
Oriol Junqueras, Cristóbal Montoro i Soraya Sáenz de Santamaría, en una reunió a Madrid. | ACN
03 de juny del 2017
Actualitzat el 05 de juny a les 11:40h
Si el "sí" s'imposa al referèndum i Catalunya proclama la independència, haurà d'actuar com un estat sobirà. I actualment no pot fer-ho en un àmbit tan bàsic com el de la suficiència financera, ja que depèn plenament dels mecanismes de liquiditat de l'Estat o, molt en concret, del fons de liquiditat autonòmica (FLA). La Generalitat ja tempteja inversors per buscar crèdit fora d'aquesta eina i, també per aquest motiu, Oriol Junqueras va viatjar una setmana als EUA. En tot cas, un cop acabi l'any i, per tant, amb el referèndum ja fet, el Govern deurà, segons els seus propis càlculs, 54.062 milions al FLA estatal dels préstecs des del 2012. Ara bé, això és una debilitat o una fortalesa? Segons expliquen fonts de l'executiu català al llibre "I tot això com es paga? Cent claus per entendre la Hisenda catalana" (Ara Llibres), la prioritat de la nova República catalana serà fer front, per aquest ordre, als deutes amb els inversors internacionals, amb la banca resident i, en tercer lloc, amb l'estat espanyol i el FLA. En aquest context, no li interessaria al govern espanyol normalitzar relacions i negociar?

Igualment, aquesta setmana també recomptarem el nombre de denúncies per abusos sexuals i maltractaments als centres educatius catalans, l'evolució de la sinistralitat i la mortalitat en el treball, les contribucions a l'Església catòlica a través de les declaracions de l'IRPF o el cost que té per a l'Armada la roba dels seus soldats.

I ara, algunes contractacions destacades que s'han obert a licitació o s'han adjudicat els últims dies: