Procés català

El procés dels empresaris: de la divisió de veus al clam per resoldre el xoc amb l'Estat

El món econòmic ofereix un ampli ventall d'actituds enfront el projecte sobiranista, des de l'oposició de Foment del Treball a la proximitat de la Pimec i la Cecot, passant per l'aposta per la tercera via del Cercle d'Economia

Els actors econòmics reclamen als poders polítics una solució al conflicte per no encallar la recuperació

Mariano Rajoy, molest amb «l'equidistància» de l'empresariat català

| 01/06/2017 a les 20:19h
Especial: Nació Destacat
Arxivat a: Política, FemCat, Cecot, Cercle d'Economia, procés català, Foment del Treball, cambra de comerç de Barcelona, Pimec
Carles Puigdemont i Felip VI, acompanyats per Gay de Montellà a la seu de Foment | Govern
El procés sobiranista entra en una fase decisiva i el món econòmic el contempla amb una barreja de sentiments que van de l'hostilitat a la complicitat discreta. Des de l'oposició nítida de l'organització de la gran patronal catalana, Foment del Treball, fins a la sensibilitat que mostren a la Pimec o a fòrums com FemCat, passant per l'aposta tossuda del Cercle d'Economia per una tercera via ara per ara inviable, el procés troba en el teixit empresarial tot un ventall de posicions.

El 8 de maig del 2014, un seguit d'organitzacions patronals catalanes va signar el Manifest del Far (a tocar del far de Sant Sebastià, a Palafrugell), on mostraven el seu suport al dret a decidir. Hi eren tretze cambres de comerç, entre les quals la Cambra de Barcelona, i entitats com la Pimec (Petita i MItjana Empresa), la patronal terrassenca Cecot i el lobby FemCat, a banda d'entitats patronals territorials. Va ser el primer posicionament en favor del procés des de l'àmbit empresarial. També es va evidenciar que Foment del Treball no s'hi afegiria.

Els moviments que es produeixin els propers mesos en el teixit econòmic i empresarial, molts d'ells subtils, seran importants i caldrà seguir-los amb cura. És en aquest segment on hi ha el nucli més influent d'allò que sovint anomenem, potser amb imprecisió, societat civil.
 
Foment, de la mà de l'Estat

La gran patronal catalana, Foment del Treball, encapçala la posició "dura" dins del món econòmic enfront un procés que veu com un risc. Així ho ha expressat en diverses ocasions el seu president, Joaquim Gay de Montellà, descendent d'una de les grans nissagues patrícies del país, en què destaca el nom de Lluís Ferrer-Vidal, president també de Foment (i diputat de la coalició catalanista Solidaritat Catalana el 1907). Així ho pensa Joan Pujol, secretari general, home fort i veritable estratega de la patronal.

El vincle amb els sectors econòmics més vinculats a l'Estat i la pròpia tradició conservadora de la casa expliquen l'alineament de l'entitat en un "front del no" que pocs expressen de manera oberta. Aquests dies, a la cúpula de Foment observen i esperen. A preguntes de NacióDigital, es remeten a la posició de sempre de l'organització: diàleg, respecte al marc legal i defensa del pacte fiscal. I després de l'ensurt que ha generat en l'àmbit empresarial el triomf de Pedro Sánchez a les primàries socialistes, admeten un sentiment de respir: el suport anunciat pel líder socialista a Mariano Rajoy enfront el referèndum.

Foment ja va deixar clar des de l'inici del procés que en restava al marge i n'era discrepant. L'any passat, Gay de Montellà va acusar el procés d'"ofegar el catalanisme" i va donar aire als qui adverteixen que el projecte sobiranista pot allunyar inversions.
En el lliurament dels premis anuals que dona Foment, el desembre passat, en presència del rei i del president Carles Puigdemont, Gay de Montellà va insistir en la necessitat del diàleg sense concretar més exigències. Molt en la línia de Joan Rosell, president de la CEOE, que va fer un discurs en què va apel·lar a evitar "el voler trencar-ho tot".
 

L'empresariat adherit al Manifest del Far, en un acte a la Pedrera. Foto: Ivan Giménez Costa/Nació Digital.


Pimec, dret a decidir

La patronal de la petita i mitjana empresa, Pimec, ha representat l'altre gran sector dins de la patronal, mostrant una actitud favorable al dret a decidir. Per això es va adherir al Pacte Nacional pel Dret a Decidir i va participar en l'acte de les patronals properes al sobiranisme de setembre del 2015 a la Pedrera, en vigílies de les eleccions del 27-S. Va ser el moment en què es van dibuixar dos camps clars dins del patriciat.

La Pimec, que presideix Josep González, arrossega l'etiqueta de ser la patronal filoconvergent, afirmació que sempre rebutja. Fonts properes a l'entitat afirmen que "la Pimec està pel dret a decidir, un tema que no ha generat cap controvèrsia interna. Una altra cosa és la independència, sobre la qual no es pronuncia perquè els associats a la Pimec són molt diversos com és normal en una gran patronal".

A la Pimec recorden el seu suport al Manifest del Far i també les recents declaracions de Josep González justificant la decisió del president Puigdemont de no anar al Congrés: "No li demanaria que anés al Congrés. Li passaria el mateix que al senyor Ibarretxe". Una manera de donar suport a la posició de la Generalitat i alhora de desmarcar-se del criteri del Cercle d'Economia, que dijous passat va demanar al president que atengués la petició de Mariano Rajoy.

Cambra de Comerç: prudència i nostàlgia de Miquel Roca

Miquel Valls presideix la Cambra de Comerç de Barcelona i ha adoptat des de l'inici del procés una actitud caracteritzada per un suport al dret a decidir i molta prudència. En el si de la Cambra, són clarament majoritaris els postulats "catalanistes no processistes", en opinió d'un veterà de la casa. "Hi ha molta nostàlgia dels anys de la CiU de Miquel Roca. És obvi també que a la Cambra hi ha més Cambó que Macià". Una posició que Valls encarna perfectament.

També hi ha una minoria de simpaties sobiranistes, representada per Miquel Martí, president de Moventia, del sector dels transports. La Cambra es va adherir al Pacte Nacional, però ho va fer després de la insistència de la Generalitat. En sectors econòmics es titlla l'actitud de la Cambra de molt ambigua i es recorda que en més d'una reunió del Pacte ha delegat la seva representació en el president de la Cambra de Girona, Domènec Espadalé.

Joan Francesc Pont, vicepresident tercer de la Cambra, explica a NacióDigital que "la corporació es va sumar al Pacte pel dret a decidir a través del Consell de Cambres de Catalunya, com una expressió de respecte a la ciutadania". Pont, catedràtic de Dret Tributari de la UB, assenyala que "la Cambra no fa política, és una corporació de dret públic que defensa l'interès general, i som enèrgics en l'impuls del corredor mediterrani, les exportacions de les empreses catalanes, el turisme com a font de riquesa i el lideratge econòmic de Barcelona".

El vicepresident de la Cambra, un home ben connectat amb tots els sectors ara en conflicte, des del sobiranisme a les instàncies de l'Estat, afegeix que "veiem Madrid com un competidor, no com un enemic, però això sí, volem guanyar".

Cercle d'Economia, el nucli de la tercera via

Juan José Brugera va expressar en les XXXIII jornades del Cercle d'Economia a Sitges la posició de l'entitat en favor de la tercera via entre l'Estat i la Generalitat. Li va demanar a Puigdemont que anés al Congrés, cosa que va ser molt criticada en el món sobiranista. Dos dies després, va reclamar de Mariano Rajoy que negociés per resoldre un "conflicte de naturalesa política", i el president espanyol va reaccionar apel·lant a posar fi a l'equidistància empresarial.

El Cercle, que no és una entitat exclusivament empresarial, aspira a incidir en sectors mitjans de la societat, i aplega diverses sensibilitats ideològiques, des de patricis de mentalitat més conservadora, com Carlos Cuatrecasas o Joan Mas Canti, a intel·lectuals més progressistes com Josep Ramoneda i Joan B. Culla. L'entitat ha demanat en els seus documents d'opinió una sortida dialogada i la celebració d'una consulta, però sempre dins del marc legal. És dels fòrums en què es percep més la diversitat interna, cosa que obliga a equilibris continus en els seus posicionaments públics.

David Garrofé (Cecot): "El procés no afecta l'economia"

La patronal terrassenca Cecot, que presideix Antoni Abad, ha protagonitzat un seguit de desencontres amb Foment del Treball, a la qual pertany. Diverses concepcions de com ha de funcionar una organització empresarial van crear una crisi, ara resolta, en què les diferents visions sobre el procés van tenir un paper. La Cecot sempre ha vist amb bons ulls el dret a decidir. David Garrofé, secretari general de l'entitat i considerat el seu ideòleg, explica a NacióDigital que "la Cecot no té una posició presa sobre la independència, però tenim un consens pel que fa al dret a decidir i a la consulta. Per la mateixa raó que ens agradaria ser més escoltats també en altres temes, com a empresaris".

Sobre l'actual moment que viu el procés, David Garrofé assenyala dues coses: "D'una banda, trobem a faltar més gestió política per trobar sortides al bloqueig. De l'altra, en el terreny econòmic, veiem que fins ara, en contra del que s'ha dit, l'economia no es veu afectada per la situació política. El procés no afecta l'economia ni les bones expectatives, el que diu molt d'una societat madura".  

FemCat, sobiranisme i discreció

En el magma empresarial cal esmentar la Fundació Privada d'Empresaris FemCat, creada el 2004 per defensar un salt endavant de la societat catalana en un moment en què sectors econòmics advocaven per "un major desenvolupament econòmic i social dels catalans". FemCat va tenir entre els seus principals impulsors Joaquim Boixareu (d'Irestal Group, del sector de l'acer) i Carles Sumarroca (Agromillora), amb bons lligams  amb l'entorn convergent.

Boixareu va aspirar a presidir Foment en les eleccions de la patronal del 2010, en què Joan Rosell, president aleshores, va ser reelegit. Aquella operació va generar tensions entre la cúpula de la patronal i CiU, a qui des de Foment es veia darrera de la candidatura de Boixareu.  

Entre els membres destacats de FemCat hi ha noms com Josep Mateu (president del RACC), Miquel Martí (Moventia), Joan Font (Bonpreu), Tatxo Benet (Mediapro) i Joan Carles Ollé (Col·legi de Notaris), entre d'altres. Actualment aplega prop d'un centenar de socis.

Vicenç Pedret: "L'empresari ja assumeix del tot el dret a decidir"

Vicenç Pedret és un exponent del sector empresarial més compromès amb el procés. Presideix la vidriera Ramon Clemente (prop de 200 treballadors) i no té dubta a definir-se coma independentista. Explica que prop del 20% del negoci el fa amb intercanvis comercials amb Espanya, però on exporta més és amb Itàlia, França i Alemanya.

Creu que "la posició dels empresaris sobre el procés està en relació amb el volum de negoci que tinguin amb Espanya, però la realitat és que quan es tracta de tractes comercials, els empresaris són discrets i se centren en els aspectes d'empresa. Desconec si és així en casos de més relació amb l'administració".

Pedret -que presideix l'associació sobiranista Catalunya Sí- creu que "entre l'empresariat, el dret a decidir ja és un aspecte del tot assumit". Sobre l'actitud de la gran patronal, es mostra contundent: "Foment del Treball representa el vincle amb el sector econòmic més lligat a l'oligarquia espanyola (en el sector energètic, en el financer)".
 

Mariano Rajoy, amb Juan José Brugera, a la clausura de les Jornades del Cercle. Foto: La Moncloa

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te membre de SocNació per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

També us pot interessar

 

COMENTARIS

LLIBERTAT A LA NACIÓ CATALANA
LLIBERTAT A LA NACIÓ CATALANA, 01/06/2017 a les 21:04
+53
-23
Com és tracta als catalans i les catalanes amb insults, amenaces fins i tot a les xarxes socials plenes de trolls, és d'autèntica vergonya i impropi d'un sistema democràtic. Ja sabem quin idioma parlen els colons repressors que ens tracten com esclaus i no ens deixen decidir el nostre futur.
Puigdemont " el elegit"
Anònim, 01/06/2017 a les 21:14
+42
-25
Se ha fet la selecció, es gironi, catalá de socarrel, independentista de naixement, honest, valent, emprenedor, sense prejudicis, democráta fins l extenuació, la gent el seguirá fins a la fi i mes enlla, Espanya te un problema, no ho podrá resoldre, impossible.
Es facil
Anònim, 01/06/2017 a les 21:32
+47
-19
Independencia i Republica
Me flairo que anem a DUI...
fideli, 01/06/2017 a les 23:12
+26
-13
...m'ho flairo....
Quan tinguem la independència
Anònim, 02/06/2017 a les 00:12
+30
-11
Tots aquests empresaris cagadubtes i els que es posicionen obertament pel NO a una Catalunya independent seran els primers en defensar-la un cop aconseguida la independència. Però és que a més a més des del primer dia. Ells sempre van de bracet del poder establert. El seu NO sempre serà un NO mentre formem part d'Espanya, però automàticament serà un SÍ si la ciutadania catalana així ho decidim i és proclama la república.
Saben Sr. Gay i altres patricis de Foment?
Anònim, 02/06/2017 a les 01:49
+36
-12
El 80% dels catalans volem el referèndum.
El congrés espanyol nega que la Nació catalana és una relitat.
Això els és igual a vostès?
Acceptaria que els neguessin el nom, la família, la personalitat? I els diguessin que ho poden "negociar" de genolls a can Màfia?
En Rajoy ens està dient als catalans que, tot i ser més actius i eficients, no som ningú i hem d'acatar el despotisme d'estat mentre ens foten la dignitat i els calers.
No confonguin prudència amb covardia.


Manipulada pels seus sicaris ben alliçonats i untats, una gran bomba fètida. ha esclatat!
Llàstima que a més dels ximplets del "corner", avui shi hi hagin apuntat els de la gran farsa, aquells que,
en contra de les necessitats de Barcelona, fan de pota postissa del sitial del gran cul.
Quan tinguem la independència
s.c.h., 02/06/2017 a les 08:08
+12
-26
els empresaris el que veuen és que venen mes fora que aquí.
molt de comentar però després a comprar el que ens convé en el lloc mes tirat de preu.
us preguntareu alguna vegada i de pas ens podrem assabentar de quant ens costarà per cap o família?.
Algú es creu que ho pagarà la Generalitat?
Quan tinguem la independència
s.c.h., 02/06/2017 a les 08:10
+10
-20
els empresaris el que veuen és que venen mes fora que aquí.
molt de comentar però després a comprar el que ens convé en el lloc mes tirat de preu.
us preguntareu alguna vegada i de pas ens podrem assabentar de quant ens costarà per cap o família?.
Algú es creu que ho pagarà la Generalitat?
Si són empresaris...
Antoni Ferret, 02/06/2017 a les 10:10
+3
-5
Si són empresaris, i recordant, en primer lloc, tot el mal que han fet, de sempre, sobretot aquests darrers anys, i que continuen fent a les persones, diré que: 1) no n'espero res de bo, fins i tant que ho demostrin amb fets; 2) sobre la independència, de tota manera, els agraeixo que demanin diàleg i pau i entesa.
Falta mucha información.
Anònim, 02/06/2017 a les 11:06
+8
-12
Pongamos un ejemplo médico: Imaginemos que necesitamos un trasplante de corazón porque el que tenemos esta muy enfermo. ¿verdad que el medico que nos va a operar, no solo nos informa de la necesidad del transplante, sino que también nos informa de los hipoteticos riesgos o efectos secundarios de la operación, y del post.operatoria (riesgos de la anestesia, problemas que pueden surgir posteriormente etc). Pues bien en el mundo independentistas, por lo que se ve ,no existe ningún riesgo, ni tan siquiera uno hipotetico o extraño. Nada de Nada, todo son parabienes. No me resulta creible. Yo no me operaria con estos medicos, porque no es serio ni da confianza. Siempre hay riesgos en una operación y hay que saberlos y asumirlos.
Al hombre de poca fe de las 11:06
Anònim, 02/06/2017 a les 13:47
+12
-11
Pero a estas alturas de la película todavía no sabes que la independencia es una cuestión de fe en el paraíso terrenal? Que sus dirigentes siguen un mandato divino con sus dogmas de fe y todo?


@ Falta mucha información
Anònim, 02/06/2017 a les 14:02
+17
-5
¿Y a usted le parece bien el doctor Rajoy?

23.000 millones de euro públicos para rescatar Bankia y los parados en la cuneta!
1.300 millones de la trama Castor para Florentino Pérez!
Ministros corruptos como Soria, fiscales anticorrupción corruptos como Moix.
Un partido, el PP calificado como Banda criminal por la justicia.
Rajoy declarado persona non Grata en su ciudad, Pontevedra.
68.000 millones habían en la hucha de las pensiones para garantizar el futuro de los pensionistas. Rajoy la ha vaciado en 5 años y medio. Ahora hay CERO MILLONES...
........
¿Para qué seguir enumerando?, ¿más información? todos tenemos los datos de los últimos 5 años de gobierno del PP.

Usted mismo. Si vive en Cataluña piense en el futuro de sus hijos y nietos.
Si vive fuera de Cataluña le deseo toda la suerte del mundo. La necesitará.
Temporers...
Anònim, 02/06/2017 a les 15:29
+3
-3
Mireu el que ha passat a lleida a la campanya de la recollida de fruita, els temporers, ja demanen els seus dret més que mai, si no ningu treballa, cosa que els Pagesos i cooperatives, s´han tingut de baixar els pantalons, devnt d´inmigrans, i ara tots estan investigats pel departament de treball de la generalitat de catalunya, si ho tenen tot en regla, es a dir el temporer, es revel.la contra el casiquista i terratenentista independentista, i axió que els d´ERC en temps del tripartit els hi van donar dret a vot a les municipals, i ara s´els hi giren, i amb aquest espectacles voleu anar de cap a la independencia, si vosaltres mateixos us la esteu carregan...ah i el pobre català d´apeu al paro, despres voldreu que voti al referemdum.... escolteu nois, I UNA MERDA...
ACTORS ECONOMICS ELS EMPRESARIS??
Anònim, 02/06/2017 a les 18:02
+3
-1
I els treballadors?
Quina inconsciencia personal i col·lectiva han deixat el franquisme i la "democracia" postfranquista
Patronales
Anònim, 02/06/2017 a les 18:41
+4
-4
Salvo Foment, las otras "patronales" están subvencionadas por la Generalitat, de forma que no son opiniones válidas. Lo que es una vergüenza es que las empresas, también hayan de decidir el bando donde quieran estar, cuando de lo que habrían de tratar es de generar empleo y beneficios
AIXI, NO!!!!!
Anònim, 13/06/2017 a les 09:59
+0
-0
No ens enganyem, El Sr. Carles Puigdemon va ser nomenat President gràcies a la CUP i amb una condicio, per proclamar la Independencia de Carallunya. Referendum?? es mentira, el referendum serviria per veure si tots els catalans es pronunciaran i si guanyes el NO, es faria al cap de dos anys mes un altre referendum fisn que sortis el SI.
Pero de mentres Catalunya esta abandonada i parada, la sanitat, les infrastructuras, l'atur, etcc cada dia esta pitjor i aqui nomes estan per veure quan es pot declarar la independencia i de mentres aconsegueixen enfrentar a les families, empitjorar la convivencia, i lo que es pitjor desafiar a l'estat i a esperar a veure que passa, i posa a la gent per que s'enfronti als carrers al dia a dia amb tot aquets process. Independencia SI, pero d'aquesta manera NOOOOOO!!!
Soc molt independentista, pero n'ha coses que no m'agrada com ho estan portant i fins s'hi tot implicant esportistes a lleixir manifestos agressius i insultans que no venen al cas per forçar a que la gent s'enfronti mes i la convivencia sigui tensa. AIXI NO!!!!! Els catalans no som gent agresiva.
Trobo a faltar al Sr. Arthur Mas. I ara els de la CUP diuem que han de trobar un altre president per si inhabilitant al Sr. Puigdemón? Estem en mans de la CUP i aixi no es bo!!!

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb el procés d'independència i l'aplicació de l'article 155
 23:13 El líder d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona, Alfred Bosch, considera que "el PSC no pot estar ni un minut més al govern de la capital de Catalunya", i demana que Colau reuneixi els grups contraris al 155 per trobar una sortida democràtica davant "el cop contra les institucions catalanes".
 23:06 Convergència Democràtica Aranesa alerta que el 155 paralitzarà «de facto» el govern aranès. El partit mostra el "total rebuig i condemna a la interpretació de la democràcia en aquests termes totalitaris".
 22:36 Catalá insta Puigdemont a actuar amb «responsabilitat» i avisa que la justícia és «eficaç». El ministre de Justícia critica Carme Forcadell per apuntar que l'aplicació del 155 sigui un "cop d'estat".
 22:30 Societat Civil Catalana (SCC) veu "positiva" la decisió del govern espanyol de recórrer a l'article 155 i reclama que s'apliquin "el més aviat possible les mesures per tornar a la normalitat institucional". L'entitat defensa que l'aplicació del 155 "garanteix l'autogovern de Catalunya i fa una crida a la convivència i la concòrdia".
 22:24 Un noi i una noia han estat detinguts a Barcelona per intentar agredir un agent de la Policia Nacional espanyola davant la delegació del govern espanyol. Els fets han passat minuts després de finalitzar-se la concentració en suport a Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.
 22:20 El líder del PP català, Xavier García Albiol, acusa Carme Forcadell d'"apallissar" més de la meitat dels catalans pel tracte a l'oposició. També titlla de "provocació" que Puigdemont parli de vulneració de l'estat de dret per l'activació de l'article 155.
 22:09 DOCUMENT Puigdemont equipara Rajoy amb Franco i demana activar el Parlament per declarar la independència. Llegeix el discurs íntegre del president de la Generalitat.
 21:54 El fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, veu "lògic" que una querella per rebel·lió contra Carles Puigdemont suposi "mesures cautelars severes".
 21:52 ÀUDIO Saül Gordillo, director de Catalunya Ràdio: «Seguirem treballant amb el mateix compromís i rigor».
 21:46 El vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, considera que l'activació de l'article 155 suposa "un veritable cop d'estat contra un Govern i un Parlament legítims" que sempre han actuat a partir del principi democràtic i "emparats pel mandat popular" del 27-S i de l'1-O. "Ens pertoca defensar la democràcia i la República", ha defensat en declaracions a TV3.
 21:40 JxSí i la CUP pacten celebrar divendres el ple del Parlament que respondrà al 155 i que pot declarar la independència.
 21:35 Milers de lleidatans també surten al carrer en contra de la suspensió de l'autonomia catalana; per Àlvar Llobet.
 21:33 Milers de persones tornen a omplir el Mercadal de Reus per exigir l'alliberament dels "presos polítics"; explica Jonathan Oca.
 21:13 El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, equipara Rajoy amb Franco i demana activar el Parlament per declarar la independència; per Oriol March.
 21:11 L'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, dimiteix de la direcció del PSOE després de l'aplicació de l'article 155; informa Sara González.
 21:09 Carles Puigdemont acaba el seu discurs amb un "visca Catalunya".
 21:07 
 21:06 Carles Puigdemont anuncia que demanarà un ple del Parlament "per debatre i decidir sobre l'intent de liquidar l'autogovern i la democràcia" de Catalunya.
 21:06 Carles Puigdemont: "Les institucions catalanes i el poble de Catalunya no podem acceptar aquest atac".
 21:03 Carles Puigdemont critica que el govern espanyol "s'ha proclamat de manera il·legítima el responsable de la voluntat dels catalans".
 21:02 Carles Puigdemont considera l'aplicació de l'article 155 com "la liquidació de l'augotogovern i la voluntat democràtica dels catalans".
 21:01 El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, critica que totes les propostes de diàleg al govern espanyol han tingut la mateixa resposta: "O el silenci o la repressió".
 20:41 Unes 500 persones són a la plaça Sant Jaume de Barcelona a l'espera de la declaració institucional de Carles Puigdemont, que es veurà a través de TV3.
 20:35 Rajoy agreuja el conflicte amb el 155, destaca la premsa internacional. Els mitjans d'arreu del món també es fan ressò de la resposta ciutadana en forma de manifestació a Barcelona.
 20:31 L'expresident del govern espanyol José Luis Rodríguez Zapatero afirma que el Govern encara pot "rectificar" com a "acte polític intel·ligent" i convocar eleccions.
 20:06 El primer tinent d'alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello, titlla de "penós" veure el socialista Pedro Sánchez amb Mariano Rajoy i Albert Rivera pel seu suport a l'article 155. "Si s'ha oblidat de les seves bases, cap canvi democràtic serà amb ell, sinó a pesar seu", defensa.
 
 19:58 Carme Forcadell es compromet a defensar la sobirania del Parlament: «No farem cap pas enrere». La presidenta de la cambra catalana compareix amb els representants sobiranistes de la mesa i acusa el president espanyol de completar "un cop d'estat de facto". "Ens comprometem avui, en l'atac més greu a les institucions catalanes, a defensar la sobirania del Parlament de Catalunya", afirma Forcadell.
 19:56 Carme Forcadell es compromet a defensar la sobirania del Parlament. "Rajoy pretén que el Parlament deixi de ser un parlament democràtic i això no ho permetrem", ha garantit.
 19:54 Carme Forcadell assegura que l'article 155 "no els permet fer el que volen fer", i adverteix que cauran "en la més flagrant inconstitucionalitat". Segons Forcadell, "no els acompanya ni la legalitat, ni la legitimitat política, ni compten amb el suport de la majoria de catalans i catalanes".
 19:49 
 19:51 Carme Forcadell critica que Rajoy "ha traspassat tots els límits" i l'acusa d'haver fet "un cop d'estat de facto ."Ara ens volen prendre el Parlament que ha votat la ciutadania", assegura la presidenta del Parlament.
 19:49 Els treballadors de Catalunya Ràdio no reconeixeran un director imposat per Madrid. TV3, Catalunya Ràdio i l'ACN reivindiquen la seva independència davant les mesures anunciades per Rajoy.
 19:48 
 19:36 
 19:21 Guardiola, sobre el 155: «És un dia molt trist per a la democràcia». L'entrenador del Manchester City critica la decisió del govern espanyol i demana que no hi hagi "violència": "L'únic que volíem fer era votar"
 19:04 Col·lectius d'advocats recullen firmes per denunciar que s'ha empresonat Cuixart i Sànchez fent un "ús ideològic del dret". 
 19:04 Parlon, Ballart i Mayoral demanen al PSC que es demarqui del PSOE pel 155. Els alcaldes socialistes s'oposen de manera "radical" a la decisió de Madrid i insten el Govern a no fer cap acció unilateral que agreugi les dificultats d'entesa.
 18:51 VÍDEO Les llàgrimes de Xavier Domènech a la manifestació per la llibertat de Cuixart i Sànchez. El líder d'En Comú Podem s'emociona al final de la manifestació.
 18:50 ACTUALITZACIÓ «Som milions, som les nostres institucions»: clam massiu per la llibertat i contra el 155. Unes 450.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, planten cara a la repressió de l'Estat i exigeixen l'alliberament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. 
 18:43 Ada Colau reclama al líder del PSOE, Pedro Sánchez, que no doni suport a l'aplicació de l'article 155 i que junts facin "un front comú" en defensa dels drets i les llibertats.
 18:36 Unes 450.000 persones participen a la manifestació per demanar la llibertat de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, segons la Guàrdia Urbana de Barcelona.
 
 18:35 Ada Colau redobla la pressió sobre els socialistes, ja que veu "incomprensible" el seu suport a l'article 155.
 18:33 
 18:33 VÍDEOS «Què volen aquesta gent»: el record més emocionant per a Sànchez i Cuixart. Maria del Mar Bonet emociona la manifestació amb "Què volen aquesta gent".
 18:29 Acaba l'acte per demanar l'alliberament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart amb Els Segadors.
 
 18:29 El coordinador general de Catalunya en Comú, Xavier Domènech, s'emociona amb la cançó de Què volen aquesta gent?.
 18:25 La cantant Maria del Mar Bonet interpreta la cançó Què volen aquesta gent?.
 18:22 
 18:19 Les entitats sobiranistes anuncien que es continuaran mobilitzant al carrer.
 18:14 Xiulada monumental quan es pronuncia el nom del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, en la lectura del manifest.
Entrades anteriors »
Carles Puigdemont, durant el discurs institucional d'aquest dissabte al Palau de la Generalitat | Govern
Oriol March | 24 comentaris
01/01/1970
El sobiranisme preveu celebrar el proper ple divendres vinent, coincidint amb la sessió del Senat que validarà l'article 155 de la Constitució i liquidarà l'autonomia
01/01/1970
El líder del PP català titlla de "provocació" que Puigdemont parli de vulneració de l'estat de dret
La junta de portaveus, en una reunió recent al Parlament. | ACN
Roger Tugas | 5 comentaris
01/01/1970
JxSí i la CUP registren un text on s'exigeix aturar també el procés contra Trapero i "que s'aturi la repressió i la vulneració de drets i llibertats fonamentals que estan portant a terme les institucions de l'estat espanyol"
Un dels balls de la Fira de la Transhumància, a Santa Margarida i els Monjos. | Aj.Santa Margarida i els Monjos
Esteve Plantada
01/01/1970
NacióDigital recomana la Fira de la Transhumància, el Festival Protesta, la Festa del Modernisme de la Colònia Güell, el Filmets de Badalona, i l'UtopiaMarkets Il·lustració
El programa «Filiprim» | TV3
Toni Vall | 2 comentaris
01/01/1970
«Pel que pugui ser, com que m'acompanya una bona memòria televisiva, em ve de gust fer-li un homenatge a aquella que coneixem com La Nostra»
El catedràtic de dret constitucional, Xavier Arbós, en una imatge d'arxiu | ACN
Pep Martí | 19 comentaris
01/01/1970
El catedràtic de Dret Constitucional de la UB respon als interrogants que genera una mesura que "pot incrementar la tensió i no hi ha cap garantia que les seves instruccions es compleixin"
Marta Rovira i Oriol Junqueras, abans d'un consell nacional d'ERC. | ACN
Roger Tugas | 25 comentaris
01/01/1970
Els republicans han informat els seus quadres sobre com reaccionar per preservar l'organització i la logística del partit | El pla s'ha elaborat arran de l'aparició de Tardà i Rufián en els informes que han servit per empresonar Sànchez i Cuixart
Oriol March analitza l'aplicació del 155
Oriol March | 10 comentaris
01/01/1970
Oriol March, redactor de Política de NacióDigital, analitza els passos previs a l'aplicació del 155 i l'aixecament de la suspensió de la declaració de la independència