​Les platges de Barcelona estan «al límit» de visitants

L'Ajuntament adverteix que el litoral també té una capacitat màxima d'usuaris, però reconeix que "no es pot prohibir ni regular" l'accés | El consistori no ha renovat llicències de gandules i para-sols per guanyar espai a la sorra

Redacció
29 de maig del 2017
Actualitzat a les 14:48h

Pla general de la platja de Barcelona. Foto: ACN


L'Ajuntament de Barcelona ha engegat aquest dilluns i fins al 17 de setembre la temporada alta de bany de les seves platges, activant i reforçant els serveis municipals en el litoral barceloní, que compta amb 4,5 quilòmetres de platges urbanes que van des de la de Sant Sebastià fins a la zona de bany del Fòrum. L'inici de la temporada alta ha arribat acompanyat d'un avís municipal, i és que les platges barcelonines estan "a uns nivells límit" de la seva capacitat d'acollir usuaris, segons ha defensat el comissionat d'Ecologia, Frederic Ximeno.

Ha recordat que les platges barcelonines van rebre el 2016 més de 4,7 milions de visites durant la temporada de bany –amb 900.000 persones més que el 2014, any de l'anterior estudi-. En la seva opinió, "la ciutat té una capacitat de càrrega", també al litoral, però ha advertit que això no suposa impedir l'accés. "Per descomptat no es pot prohibir ni regular l'accés a les platges", ha precisat. El que pot fer l'Ajuntament ara per ara, doncs, és donar "el màxim servei" dels serveis municipals per garantir el bon ús de les platges, ha afegit.

No obstant això, el consistori ha començat a treballar per incrementar l'espai destinat a tots els usuaris. L'Ajuntament ha detallat que no ha renovat quatre llicències de gandules que han finalitzat entre les platges de Sant Miquel i la de Sant Sebastià, i dues llicències de para-sols, "de manera que s'han guanyat 1.800 metres quadrats de sorra lliure per al gaudi de la ciutadania". A més, les 17 llicències de guinguetes –més conegudes popularment com a xiringuitos- s'esgoten aquest any, i el consistori preveu replantejar-les.

Amb la temporada alta, reobren els 126 lavabos públics –amb 31 adaptats- i les 97 dutxes de les platges. Les platges tenen serveis perquè siguin accessibles per a persones amb mobilitat reduïda, com a reserves d'aparcament, informació visual i tàctil, dutxes adaptades i, a les platges de Barceloneta, Nova Icària i Fòrum, vestidors, grues elevadores, armilles salvavides i persones tècnic especialitzat que recolzen les persones amb mobilitat reduïda.

Totes les platges de la ciutat per les quals l'Ajuntament va presentar candidatura per acreditar la seva qualitat amb el distintiu Bandera Blava han obtingut el guardó, excepte la del Somorrostro, perquè la qualitat de l'aigua ha estat qualificada de molt bona i no d'excel·lent, mentre que no es va sol·licitar per la de Llevant, perquè la prova pilot d'accés de ciutadans amb els seus gossos és incompatible amb els requisits.

Torna la platja de gossos

L'Ajuntament està acabant les actuacions per habilitar de nou la platja per a gossos, un espai separat físicament de la resta de la platja de Llevant i amb un aforament de 100 gossos degudament identificats, que obrirà de l'1 de juny al 25 de setembre i que ja va funcionar l'any passat.

A més, l'Ajuntament està realitzant actuacions per millorar paviments, estructures, proteccions i mobiliari urbà del front marítim durant maig, al voltant de les platges de Sant Miquel, Barceloneta, Somorrostro, Nova Icària, Bogatell, Mar Bella i Llevant.
Arxivat a