Inés Arrimadas, la candidata dels 792 vots que vol governar la Generalitat

Ciutadans dona per fet que no hi haurà referèndum i abona la tesi que si l'independentisme no obté majoria absoluta en les pròximes eleccions, Arrimadas serà presidenta | Albert Rivera demana a Carles Puigdemont que "posi les urnes de veritat" i acusa Pablo Iglesias de ser "còmplice del separatisme" | "Li podem clavar una puntada democràtica al procés", assegura el president de Ciutadans en la presentació de la candidatura d'Arrimadas

Inés Arrimadas, en l'acte de Ciutadans d'aquest diumenge a Nou Barris
Inés Arrimadas, en l'acte de Ciutadans d'aquest diumenge a Nou Barris | Ciutadans
28 de maig del 2017
Actualitzat el 29 de maig a les 14:07h
Plaça Major de Nou Barris. Discurs de traç gruixut d'Albert Rivera i Inés Arrimadas, flagells de l'independentisme. Ciutadans sap que per continuar liderant l'oposició i fer més passos endavant necessita que les classes populars desestimin el missatge dels "comuns" -partidaris del referèndum- i els donin suport, com va passar el 27-S. Per això, la formació taronja ha triat aquest diumenge un dels barris que serveixen de termòmetre electoral per presentar la candidatura de la cap de files de Catalunya a la presidència de la Generalitat. Ciutadans dona per fet que no hi haurà referèndum i que el país s'aboca a una nova cita electoral. Però pel camí, carrega contra el pla del Govern i també contra els "comuns" i Podem, a qui titllen de crossa de l'independentisme. "Li podem clavar una puntada democràtica al procés. Podem posar fi a aquest malson", ha exclamat Rivera, tot reclamant a Carles Puigdemont que "posi les urnes, però les de veritat".

Arrimadas serà la candidata del partit de Rivera. Ningú ho dubtava i així ho van certificar les primàries, resoltes amb una participació minsa, testimonial. Només van votar 825 militans, 792 dels quals van optar per donar suport a l'actual presidenta del grup parlamentari. Els altres tres aspirants junts no van assolir ni una quarantena de vots. El guió estava tan cuinat que Rivera i Arrimadas ja feia dies que tenien preparat l'acte d'aquest diumenge, pensat per construir enunciats en contra de la via del referèndum, en una setmana marcada per l'intercanvi epistolar entre Carles Puigdemont i Mariano Rajoy, i pel canvi de to del govern espanyol. "Puigdemont no és el president de la Generalitat, és el president del procés", ha exposat Arrimadas, que ha censurat la voluntat del Govern de convocar una nova cimera pel referèndum.

Contra Puigdemont i Pablo Iglesias

En un acte de petit format -l'organització ha hagut de retirar cadires abans de l'inici del míting per dissimular l'absència de públic-, Ciutadans ha empès la candidatura d'Arrimadas. "Avui surto amb més força i confiança que fa dos anys", ha dit Arrimadas a l'inici del seu discurs. Abans de carregar contra Puigdemont i Podem -amb l'ajuda també de Rivera-, ha definit com a exemplar el procés de primàries. "Ha estat un procés del qual ens en podem sentir molt orgullosos. A alguns les primàries no els surten molt bé", ha expressat, sense citar el PSOE. Rivera ha presentat la cap de files a Catalunya com la pròxima presidenta de la Generalitat si l'independentisme no aconsegueix majoria absoluta.

El gruix del míting, però, s'ha centrat a presentar Ciutadans com un projecte alternatiu al "separatisme". Per això, els seus líders han carregat -encara que fos amb imprecisions- contra el Govern i les forces independentistes. Arrimadas ha dit que la conferència de l'executiu català a Madrid va costar 150.000 euros -sense citar cap font- i ha acusat Junts pel Sí i la CUP d'"amenaçar els funcionaris" i de modificar el reglament del Parlament per "silenciar l'oposició". "Es pensen que això és el seu cortijo o el seu convent", ha afirmat, referint-se a Marta Ferrusola. "El procés independentista és esgotador i està esgotat", ha afegit Rivera, que ha citat els Pujol per posar tot el procés al mateix sac. "Vull tornar a viure en una Catalunya en la qual els governants no donin lliçons de moral", ha afirmat el líder de Ciutadans. "Posi les urnes, senyor Puigdemont, però les de veritat. Les urnes democràtiques, sense Junqueras recomptant vots", ha reblat.

El segon destinatari dels torpedes ha estat Iglesias. "El millor aliat del separatisme és Podem", ha verbalitzat Arrimadas. Rivera s'hi ha recreat. "El gran còmplice dels separatistes és Pablo Iglesias. Li demano que rectifiqui. Donar suport a l'independentisme no és sensat", ha exposat. El president del partit ha reclamat al líder de Podem que sigui clar i respongui "amb un sí o un no" a la pregunta de si està disposat a respectar la Constitució.
 

Albert Rivera, durant la intervenció en l'acte de Ciutadans a Nou Barris. Foto: Ciutadans


Rivera i un altre cop Macron

Decidit a presentar-se com a solució moderada dels problemes d'Espanya, Rivera ha destinat part de la seva intervenció a dibuixar el seu projecte en l'escenari espanyol. Ha tornat a recórrer als exemples de Canadà i França. De fet, ha citat el president canadenc, Justin Trudeau, i també el seu estimat Emmanuel Macron. "En dos països han triat la bona via contra els populismes i els nacionalismes: Canadà i França", ha detallat. "Ens hem de preparar per ser un projecte guanyador. Falta un projecte comú il·lusionant. Falta un relat de país i de nació a Espanya. I això no farà ni Rajoy ni els socialistes", ha argumentat.

Dur amb Mariano Rajoy tot i mantenir-lo a la Moncloa amb els seus vots -malgrat els nombrosos casos de corrupció que assetgen el PP-, Rivera ha demanat el suport per fer de Ciutadans una opció majoritària. Al seu entendre, Espanya necessita tres grans canvis: una reforma educativa, generar ocupació i fer un "big bang institucional". Per aconseguir-ho, el primer pas que projecta és convertir Arrimadas en presidenta de la Generalitat. El líder de Ciutadans és ambiciós.

Villegas qualifica les primàries d'exemple de "participació"

L'acte l'havia encetat el secretari general de Ciutadans, José Manuel Villegas, veu del partit al Congrés. Villegas ha fet un recorregut per la trajectòria de la formació i ha elogiat Arrimadas com a "cara" de Ciutadans. Segons el seu parer, la líder del partit a Catalunya representa els valors de la "unió, la igualtat, la regeneració democràtica, l'europeisme, la integració i la llibertat". "S'ha enfrontat a qui ens vol separar", ha afirmat Villegas, que també ha recordat que la pròxima campanya electoral s'acosta.

Per construir el relat de Ciutadans, el secretari general ha verbalitzat que les primàries celebrades aquest cap de setmana "han estat una demostració de democràcia i participació". Arrimadas ja té 792 vots si vol ser presidenta. N'hi faltaran uns quants més.
Arxivat a