Fins a 4.330 candidats aspiren a cobrir les 258 noves places de la Hisenda catalana

El Govern triarà els escollits a partir de proves i entrevistes durant la segona quinzena de juny i s'incorporaran entre mitjans de juliol i el setembre | La plantilla de l'estructura d'estat haurà crescut de 321 treballadors fins a més 700 en només dos anys, i ha d'arribar als 800 a finals de 2017

Façana de l'Agència Tributària de Catalunya.
Façana de l'Agència Tributària de Catalunya. | Adrià Costa
28 de maig del 2017
Actualitzat el 31 de maig a les 7:35h
L'Agència Tributària de Catalunya (ATC) va guanyant múscul a marxes forçades. La cursa de fons per convertir aquest organisme en una estructura d'estat preparada per assumir totes les competències pròpies d'un país sobirà i, per tant, de recaptar tots els impostos dels catalans ha requerit un desplegament ampli d'oficines al territori -es passarà de les quatre inicials a dinou de pròpies i tretze més de compartides amb organismes tributaris de diputacions i ajuntaments- i un increment de la plantilla notable. Dels pocs més de 300 treballadors de fa dos anys, l'ATC vol arribar als 800 a finals del 2017. I pel que sembla, la ciutadania hi veu una oportunitat de futur, ja que les places ofertes s'han cobert d'aspirants amb escreix.

Segons fonts del departament de Vicepresidència i Economia i Hisenda, l'ens que s'ha de convertir en la futura Hisenda catalana havia rebut fins dijous -data en què es tancava el període de presentació de candidatures- 4.330 sol·licituds per copar les 258 places per les quals s'havia obert un període de selecció. A partir d'ara, l'ATC haurà d'elaborar les proves per triar qui ocuparà aquests llocs de treball, les quals es faran la segona quinzena de juny, junt a entrevistes als aspirants, si s'escau. Aquestes, unit al seu currículum, permetran concretar quins obtindran finalment la feina i s'incorporaran gradualment entre el 17 de juliol i l'1 de setembre, en funció de si han de passar un procés de formació previ.

De fet, aquestes places estaven pensades per incorporar aquells treballadors de les oficines liquidadores dels registradors de la propietat que s'encarregaven de liquidar l'impost de successions i el de transmissions patrimonials fora de les quatre capitals catalanes, tasca que l'ATC internalitzarà a partir del setembre. Dels 277 empleats afectats, un mínim de 16 ja s'han incorporat a l'agència tributària en uns processos que -com els que es resoldran la setmana vinent- primen aquells aspirants amb experiència en gestió tributària, una qualitat de la que pocs candidats gaudeixen, fora dels treballadors de les oficines liquidadores.

Majoria d'administratius i auxiliars administratius

Malgrat tot, centenars de persones han decidit fer el pas i intentar entrar a aquesta estructura d'estat. Les places més demandades han estat les 76 per a administratius de les oficines territorials i compartides, per les quals s'han rebut 1.096 currículums, seguides de les 60 dels auxiliars administratius de les mateixes oficines, feines a les quals hi aspiren 957 persones. Així mateix, 771 candidats volen copar les 25 places d'administratius de les oficines territorials, mentre que l'ATC haurà de triar entre 75 noms per escollir els 14 de caps de les noves oficines territorials, entre altres feines.

Així mateix, com ja va explicarNacióDigital, el Govern també està fitxant arquitectes i arquitectes tècnics -els antics aparelladors- per elaborar un registre propi de valoració del sòl per millorar les taxacions necessàries per gestionar els immobles subjectes a l'impost de successions o el de transmissions patrimonials. En aquest sentit, 84 arquitectes han presentat els seus currículums per cobrir les 6 noves places per a la seva categoria, mentre que 65 arquitectes tècnics pugnaran per les seves 5 places reservades.

L'Agència Tributària de Catalunya ha passat de 321 empleats a l'inici de la legislatura a 470, i vol superar els 700 el setembre

Amb totes aquestes incorporacions, l'ATC aspira a començar el setembre -el mes en què s'obriran les noves oficines territorials i s'assumirà la recaptació dels impostos propis i cedits al territori- amb una plantilla d'entre 700 i 750 empleats, els quals cada cop més van assumint també les competències de recaptació en executiva -els deutes impagats en període voluntari pels contribuents-, tasca ara subcontractada a la Hisenda espanyola. "Estem constantment, des dels últims 16 mesos, traient noves convocatòries i això ens ha permès passar de les 321 persones que teníem quan vam començar aquest projecte a les 470 que tenim avui. La xifra va canviant cada setmana", va celebrar divendres el secretari d'Hisenda, Lluís Salvadó, a Catalunya Ràdio.

Tanmateix, després de la desconnexió, l'ATC encara haurà de créixer molt més, si vol esdevenir una veritable Hisenda catalana. NacióDigital ja va avançar que té previst convocar oposicions a finals del 2017 per incorporar durant l'any següent 24 inspectors tributaris i 40 gestors tributaris, els quals s'integrarien ja com a funcionaris -els processos oberts ara són per a interins, per permetre la incorporació més ràpida dels exempleats de les oficines liquidadores-. En un període d'un any o dos, a mesura que la independència es consolidés, l'objectiu seria també fitxar uns 3.000 dels 3.655 treballadors de la Hisenda espanyola que es troben actualment en oficines catalanes.

Majoria de places desertes des del 2014

Sigui com sigui, sembla clar que l'afluència als processos de selecció de l'ATC ja són una opció més ben vista que en èpoques anteriors, quan la majoria de places quedaven desertes per la manca de prou aspirants que reunissin les qualitats exigides. Dels 142 nous llocs de treball oferts des del 2014, el Govern només n'ha pogut cobrir (o està a punt de fer-ho) 62 gestors o inspectors tributaris, deixant el 56,3% de les places desertes. Aquest cop sembla que no hi haurà tants problemes per omplir totes les ofertes.
Arxivat a