La quadratura del Cercle d'Economia: Junqueras sí, però sense procés

La intervenció del vicepresident del Govern a les jornades de Sitges era esperada amb més expectació que la de Rajoy | Els empresaris critiquen que Junqueras hagi defugit parlar del moment polític en la intervenció inicial

Oriol Junqueras acompanyat de Dolors Bassa i del president del Cercle, Juan José Brugera
Oriol Junqueras acompanyat de Dolors Bassa i del president del Cercle, Juan José Brugera | ACN
Pep Martí / Roger Tugas
26 de maig del 2017
Actualitzat el 27 de maig a les 12:48h
El vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, ha estat aquest divendres l'estrella de les jornades del Cercle d'Economia. Junqueras ha parlat de política i economia, un dia després que el president Carles Puigdemont inaugurés la trobada, i un dia abans que el president Mariano Rajoy la clausuri. Hi havia expectació a l'Hotel Melià Gran Sitges, on se celebra la cita empresarial. La intervenció de Junqueras ha estat seguida amb interès. Fonts del Cercle han descrit així la figura del vicepresident econòmic: "Aquí ningú creu en el procés. Però Junqueras és un valor sòlid a mig termini. Passi el que passi, sigui president o no".

Una personalitat rellevant del món financer, assidu de les jornades, explicava en una conversa de passadís que "hi ha molt més interès en la intervenció de Junqueras que en la de Mariano Rajoy demà". "Per una raó molt clara: ens interessa més el futur que el passat. Junqueras és un polític amb més futur que passat, i Rajoy té més passat que futur", afegia. Realpolitik del Cercle. Una dada no enganya. Al llarg de les jornades, que transcorren a la sala Tramuntana, hi ha activitat pels passadissos, on es formen grupets que comenten la jugada. En el moment en què ha començat la intervenció del vicepresident, el passadís s'ha buidat.

Carlos Cuatrecasas: "Ha defugit els temes"

Entre els assistents, la intervenció de Junqueras ha generat opinions controvertides. "Sempre se'n surt bé en un auditori", assegurava Josep Soler, un altre habitual de les jornades, director de l'Institut d'Estudis Financers. Era més crític Carlos Cuatrecasas, tot una institució al Cercle. N'ha estat president i ara presideix la Fundació Cercle d'Economia. Segons Cuatrecasas, el vicepresident "no ha generat el clima d'altres vegades". "Ha defugit els temes polítics en la seva intervenció inicial, i en les respostes no ha contestat i ha estat repetitiu", afegia.    
 

Oriol Junqueras acompanyat de la consellera Dolors Bassa i del president del Cercle, Juan José Brugera, avui a Sitges. Foto: Aleix Ramírez


Puigdemont coneixia el discurs de Brugera

S'ha comentat molt el discurs del president Puigdemont de dijous a la tarda. Hi havia una certa sensació de decepció. Una sòcia del Cercle ho explicava així: "No és un tema ideològic. El Cercle no està pel procés, però l'any passat, Puigdemont va estar bé. Aquest cop, es va embolicar parlant d'intel·ligència artificial i robotització. La gent esperava referències més clares sobre la crisi, sobre com s'està superant, sobre la situació social...".

El filòsof Josep Ramoneda, membre de la junta del Cercle, creu que "el president es va equivocar". "Potser intentant evitar entrar en temes delicats, va optar per fer un discurs genèric sobre la globalització. Va dir coses molt assenyades, però potser no era això", exposa. Només hi va haver una pregunta al president al final de la seva intervenció, i va ser considerada molt dura per part de la cúpula del Cercle. Des de l'entitat s'insistia avui en el tracte exquisit que es va donar al president i que Puigdemont era coneixedor del discurs que faria Juan José Brugera, en què li suggeria que acceptés la "invitació" d'anar al Congrés dels Diputats a defensar el referèndum.

L'opinió de Millo sobre la correspondència Puigdemont-Rajoy

Un dels qui ha anat a Sitges a escoltar Junqueras ha estat Enric Millo, delegat del govern espanyol a Catalunya. "Jo sóc molt d'escoltar", deia somrient i cordial. Millo ha comentat que la ràpida resposta de Rajoy a la carta de Puigdemont ha descol·locat el president de la Generalitat: "Crec que ell preveia poder escenificar que Rajoy no responia i que durant uns dies li reclamaria que ho fes. No comptava amb la resposta ràpida de Rajoy, que no és un no rotund a tot i que s'hauria de llegir bé".    

Molta ex-Unió

Entre els assistents a les jornades destaca la presència d'antics dirigents de l'ex-Unió Democràtica. Tant ahir com avui hi era present Josep Antoni Duran Lleida, assegut a primera fila. També Josep Sánchez Llibre, molt vinculat de sempre al Cercle, i l'exsenador Jordi Casas. En un grup a banda, hi era el també exdirigent democristià Roger Montañola, avui reconvertit en liberal al costat d'Antoni Fernández Teixidó.

Esperant Rajoy

Demà serà el dia de Rajoy, que clausurarà les jornades. Entre els assistents a les trobades del Cercle, les intervencions del president del govern són esperades amb poca tensió. Sol dur els discursos molt estructurats i amb contingut previsible. Aquest cop, però, donada les circumstàncies polítiques i amb el canvi de to contra el procés, ara explícitament més hostil, pot ser diferent.
Arxivat a