La Moncloa convida Puigdemont a no «menysprear» l'opció d'explicar-se al Congrés

El portaveu de l'executiu, Íñigo Méndez de Vigo, assegura que plantejar el referèndum "sí o sí" és un "atemptat" contra l'ordenament constitucional

26 de maig del 2017
Actualitzat el 27 de maig a les 21:16h

Íñigo Méndez de Vigo Foto: La Moncloa


El portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, ha instat aquest divendres el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, a recuperar el "sentit institucional" després d'haver plantejat una oferta formal a la Moncloa per tal de negociar el referèndum sobre la independència. Méndez de Vigo ha avisat que la "convivència" a Catalunya es pot veure "alterada" pels plans sobiranistes, i ha destacat que l'executiu espanyol farà tot el possible per mantenir la "llibertat" dins l'Estat. Un cop més, el dirigent del PP ha reclamat a Puigdemont que no "despreciï" la invitació per explicar-se al Congrés dels Diputats, que ahir va ser avalada pel president del Cercle d'Economia, Juan José Brugera.

"El que és democràtic és anar a debatre allà on hi ha els representants democràtics", ha apuntat Méndez de Vigo, que ha considerat un "atemptat" contra l'ordenament jurídic plantejar el "referèndum sí o sí". "Es pot reformar la Constitució, però no de manera unilateral", ha apuntat el portaveu de la Moncloa, que ha acusat el president de la Generalitat de governar "només per als independentistes" i d'estar "en mans dels radicals de la CUP".

Segons Méndez de Vigo, cada vegada hi ha més catalans que s'estan allunyant del full de ruta de la Generalitat, i ha indicat que l'oferta de diàleg de la Moncloa va més enllà del Govern i es dirigeix directament a la societat catalana. El portaveu de l'executiu espanyol ha posat en valor la demanda del Cercle d'Economia per tal que Puigdemont s'expliqui al Congrés, i ha apuntat que es tracta d'un sector "significatiu" del país.

Cap detall sobre com aturar la consulta

Preguntat sobre els plans B que prepara el govern espanyol per aturar la consulta vinculant, Méndez de Vigo ha preferit no respondre, i ha indicat que no cal habilitar el mes d'agost al Congrés dels Diputats perquè ja existeix la diputació permanent. El portaveu de l'executiu espanyol ha considerat que no perdran el suport del PSOE a l'hora de frenar el procés. "Mai he vist cap declaració en sentit contrari", ha apuntat.

La setmana ha estat marcada per la relació epistolar entre Puigdemont i Rajoy, que han intercanviat cartes amb posicionaments oposats sobre la celebració del referèndum. El president de la Generalitat, dimecres, li va enviar un document en què considerava "imprescindible" asseure's a negociar, però el seu homòleg espanyol li va deixar clar que no tenia intenció de tensionar "l'ordenament constitucional".