Barcelona crea una comissió d'investigació sobre la gestió de Vives en urbanisme

Revisarà actuacions sota revisió de la Fiscalia de Barcelona Regional, l'Institut d'Informàtica i Glòries de durant el darrer mandat de Trias

Redacció
26 de maig del 2017
Actualitzat a les 17:43h

Antoni Vives, en una imatge d'arxiu. Foto: Adrià Costa


La polèmica gestió de l'ex-tinent d'alcalde Antoni Vives durant el mandat de Xavier Trias encara cueja. El ple de l'Ajuntament de Barcelona ha aprovat aquest divendres la creació d'una comissió d'investigació sobre les actuacions del darrer mandat que han estat o estan sota investigació per part de la fiscalia, de manera que, com a mínim, tractarà dels casos de Barcelona Regional (BR), de l'Institut Municipal d'Informàtica (IMI) i l'adjudicació de les obres dels túnels de Glòries, segons la líder de Ciutadans, Carina Mejías.

La proposta l'ha presentat Ciutadans, i ha tingut el suport de tots els grups, excepte el grup Demòcrata –l'antiga CiU-, que s'ha abstingut. El regidor del grup Demòcrata Jordi Martí ha defensat que participaran en la comissió, però considera que és "tendenciosa, no busca la veritat sinó l'espectacle mediàtic", i considera que serà "inútil" per conèixer el fons de la gestió. També ha defensat la figura de Vives, el qual ha definit com a "una persona honesta i d'irreprotxable trajectòria".

El període objecte d'investigació de la comissió, entre el 2011 i el 2015, ha centrat el debat. ERC ha intentat que s'allargui al mandat de Jordi Hereu, fins al 2007. Per al grup Demòcrata encara hauria d'haver anat més enrere, fins al 2003. "De què tenen por no ampliant el termini?", ha insistit el líder d'ERC, Alfred Bosch. Per al govern, cal que estigui acotada. Segons la tinent d'alcalde d'Urbanisme, Janet Sanz, l'Ajuntament "no ha de fer de jutjat" i s'ha de limitar als assumptes sota investigació de la fiscalia.

L'aprovació s'ha fet en el segon ple consecutiu sense Ada Colau. L'alcaldessa s'ha absentat de la sessió d'aquest divendres per segona vegada perquè segueix de baixa després d'haver estat mare a finals d'abril per segon cop, motiu pel qual l'ha presidit l'alcalde accidental i primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello. El ple coincideix amb la setmana en què es compleixen dos anys des que Colau va guanyar les eleccions. Aquesta sessió, a més, és l'última de Josep Garganté com a regidor de la CUP.

El ple també ha aprovat els regidors que dirigiran la comissió d'investigació sobre la gestió de Vives i en la d'estudi sobre la connexió del tramvia per la Diagonal. En el cas d'urbanisme, la presidirà el regidor de C's Santiago Alonso i el tinent d'alcalde de Drets de Ciutadania, Jaume Asens. Pel que fa a la del tramvia, que es posarà en marxa el juny, tindrà a Gerard Ardanuy (Demòcrates) com a president i a la tinent d'alcalde d'Urbanisme, Janet Sanz, de vicepresidenta. Molts grups han criticat el procés per escollir qui dirigirà aquestes comissions.

La consulta de la Vila Olímpica no canviarà res

Pel que fa a la consulta que han organitzat els veïns sobre l'alberg de la Vila Olímpica, i en la qual el "no" al projecte ha obtingut una victòria aclaparadora, Pisarello ha afirmat que no poden actuar d'acord amb el resultat. Ha dit que comparteixen el fons de la reclamació dels veïns i que respecten "moltíssim" la iniciativa, però no és una consulta, sinó "una mobilització veïnal", perquè per ser consulta hauria de respectar unes garanties mínimes, i ha defensat que no poden aturar el projecte perquè prevaricarien. No obstant això, el consistori manté les converses per "cercar un acord" amb la propietat, segons fonts municipals.

Queixa per la manca de lavabos adaptats

El ple ha començat amb una interrupció. Les grades del públic no estan adaptades, i un grup de nou discapacitats de l'Assemblea de Persones amb Discapacitat Funcional ha volgut accedir a l'espai habilitat per a ells per manifestar la seva queixa per la manca de lavabos adaptats o perquè els existents estan en mal estat. Inicialment s'havia permès l'entrada de només tres i la sessió s'ha aturat fins que no s'ha autoritzat l'entrada de tots.


 
Arxivat a