El Govern sol·licita formalment a la Moncloa l'obertura de negociacions pel referèndum

La decisió arriba després de la conferència de Carles Puigdemont, Oriol Junqueras i Raül Romeva a Madrid | La proposta arribarà per carta al govern espanyol a l'espera d'una trobada amb Mariano Rajoy

23 de maig del 2017
Actualitzat a les 14:33h
El Govern ha acordat aquest dimarts sol·licitar formalment a la Moncloa l'obertura de negociacions "sobre els termes i les condicions per celebrar el referèndum". Així ho ha explicat la consellera de la Presidència, Neus Munté, en la roda de premsa posterior al consell executiu. La decisió arriba un dia després de la conferència de Carles Puigdemont, Oriol Junqueras i Raül Romeva a Madrid en la qual van demanar a Mariano Rajoy acordar els termes d'una consulta vinculant. La proposta arribarà per carta a l'espera d'una cita entre Puigdemont i Rajoy en les properes setmanes.

L'acord, concretament, es basa en iniciar "el més aviat possible una negociació", tot i la negativa rotunda de l'Estat a parlar-ne. El text parla de les eleccions catalanes del 25 de novembre del 2012, de les quals en va sortir una majoria a favor del dret a decidir conformada per CiU i ERC. També s'esmenten les eleccions plebiscitàries del 27 de setembre del 2015, en les quals "més de dos milions de persones van donar el seu vot a partits que defensen la celebració d'un referèndum i exercir el dret a l'autodeterminació".

La voluntat "majoritària" de decidir "lliurement el futur" s'ha traduït al Parlament en "amplis acords demanant la celebració d'aqiest referèndum, com el que es va adoptar el mes d'octubre passat i va rebre el suport d'una àmplia majoria de diputats". El text recorda les mobilitzacions ciutadanes dels últims anys i les 500.000 signatures recollides pel Pacte Nacional pel Referèndum des del mes de desembre.

Munté s'ha mostrat molt crítica amb les acusacions de "cop d'estat" que ha rebut per part del PP la conferència de Puigdemont, Junqueras i Romeva a Madrid, i ha desmentit que el Govern estigui treballant en esborranys de la llei de transitorietat jurídica, que en principi depèn del Parlament. En tot cas, ha volgut desmentir que l'executiu tingui intenció de controlar els mitjans que no informin adequadament sobre el referèndum, com publica aquest dimarts el diari El País.