Barcelona emetrà un document per evitar que els immigrants irregulars acabin al CIE

El nou certificat el podran demanar les persones que porten més d'un any a Espanya i sis mesos vivint a la ciutat

Redacció
22 de maig del 2017
Actualitzat a les 20:06h

El CIE de la Zona Franca. Foto: Isaac Meler


L'Ajuntament de Barcelona emetrà un document de veïnatge perquè els immigrants irregulars puguin acreditar el seu arrelament i no siguin expulsats o internats en un Centre d'Internament d'Estrangers (CIE). Es tracta d'una eina per demostrar al jutge que ha de prendre la decisió que hi ha un procés d'integració en marxa i que no hi ha risc de fuga.

Aquest document el podran demanar les persones que porten més d'un any a Espanya i sis mesos vivint a Barcelona. Començarà a facilitar-se en una prova pilot que s'engegarà al setembre. Es podrà demanar mitjançant les oficines d'atenció ciutadana però serà el Servei d'Atenció d'Immigrants, Emigració i Refugi qui s'ocuparà de les entrevistes per fer l'informe corresponent.

En aquest document, a més del certificat d'empadronament, s'hi faran constar tots aquells fets objectius que es puguin demostrar de la relació de la persona amb l'administració, com els cursos de llengua o la formació ocupacional realitzada en serveis municipals.

Traves al CIE

En pocs dies s'acaba el termini que va donar l'Ajuntament al Ministeri de l'Interior perquè tanqui el CIE de Zona Franca. Mentrestant, el consistori treballa per evitar que, com a mínim, s'incrementi el nombre d'interns.

Aquesta és una iniciativa que forma part d'un paquet de mesures per garantir l'accés als serveis municipals dels veïns que estan en situació irregular. El conjunt té un pressupost de 240.000 euros per al 2017 i de 340.000 per al 2018. Es farà una política activa d'empadronament, es reforçarà l'assessorament jurídic i s'augmentaran els plans d'ocupació per aquest col·lectiu, amb accions informatives en sectors amb un índex d'irregularitat elevat, com en el servei domèstic.

Pel que fa a les persones que no poden renovar el seu permís de residència i treball, l'Ajuntament posarà en marxa un protocol específic per identificar aquells veïns que tenen aquest risc i seran derivats a Barcelona Activa, perquè puguin accedir a ofertes de feina.

 
Arxivat a