Sánchez derrota l'aparell i tornarà a liderar el PSOE

Guanya a totes les comunitats autònomes menys a Andalusia, únic territori on s'ha imposat Díaz, i Euskadi | Antonio Hernando dimiteix com a portaveu del grup parlamentari del PSOE al Congrés

Pedro Sánchez durant el discurs com a guanyador de les primàries
Pedro Sánchez durant el discurs com a guanyador de les primàries | @PSOE
21 de maig del 2017
Actualitzat a les 23:46h
Pedro Sánchez tornarà a ser el líder del PSOE. Amb tota la vella guàrdia remant a favor de Susana Díaz i sense el suport de pràcticament cap quadre orgànic del partit, ha aconseguit imposar-se en les primàries apel·lant a la força de la militància. Ho ha fet de forma clara i contundent amb més de la meitat dels vots de la militància. Tota una impugnació a l'estructura jeràrquica que tradicionalment ha controlat el partit. Sánchez ha aconseguit aplegar el 50% dels vots mentre que Díaz es queda quasi deu punts per sota i Patxi López frega el 10% del suport amb el 97% dels resultats escrutats.

L'eufòria s'ha desfermat a Ferraz. Sánchez té als seus peus tots els territoris, menys Andalusia, únic lloc on ha guanyat Susana Díaz, i Euskadi, únic territori on s'ha imposat l'ex-lehendakari. L'andalusa ha obtingut, de fet, menys vots que els 60.000 avals que va presentar. El terratrèmol per la victòria de Sánchez ja ha començat i el portaveu del grup parlamentari al Congrés, Antonio Hernando, ha presentat la seva dimissió a la gestora del PSOE. Ell, que va ser un dels dirigents que inicialment va fer costat a Sánchez, va acabar retirant-li el suport i va acabar defensant l'abstenció a la investidura de Mariano Rajoy. Ara serà Sánchez qui designi el nou portaveu, que fonts socialistes asseguren que serà una dona.

Tot i que en un inici l'alta participació a Andalusia ha estat interpretada com un cert símptoma d'avantatge de Díaz, finalment el vot secret ha acabat beneficiant Sánchez, pel qual sí ha estat clau el suport incondicional de la militància del PSC. 

La militància s'ha abocat amb aquestes primàries, probablement les més polaritzades que hagi viscut mai el PSOE. La prova és que hi ha hagut una participació del 80%, mentre que a les primàries del 2014, les primeres que van catapultar Sánchez com a secretari general, va ser del 67%.

Susana Díaz ha comparegut públicament amb to seriós acompanyada per bona part del seu equip i s'ha posat "a disposició" del nou secretari general per aconseguir que el PSOE "torni a ser l'alternativa de govern" a l'estat espanyol. Díaz ha reclamat que el partit ha de ser "autònom, sòlid i coherent".

Patxi López ha estat el primer dels aspirants en comparèixer públicament i després de felicitar públicament a Sánchez ha reclamat que a partir de demà el partit ha de treballar "junt" per tornar a ser la "referència de l'esquerra".

Miquel Iceta fa una crida a construir "una alternativa d'esquerres"

Qui també ha reaccionat a la victòria de Sánchez ha estat el primer secretari del PSC. Miquel Iceta ha felicitat el guanyador de les primàries i també ha mostrat el seu "reconeixement" als altres dos aspirants, Susana Díaz i Patxi López. El líder dels socialistes catalans ha apuntat en dues piulades de perfil baix que "avui s'obre una nova etapa en el projecte socialista a Espanya" i ha convidat tothom a "cohesionar el PSOE" per convertir el partit "en una alternativa d'esquerres".
 
La plataforma catalana pro Sánchez celebra "l'onada imparable del canvi"

La plataforma que té Pedro Sánchez a Catalunya ja ha celebrat la seva victòria. El dirigent dl PSC Carles Martí, membre d'aquesta plataforma de suport, ha celebrat "l'onada de canvi i renovació" que implica el retorn del dirigent madrileny a la secretaria general del PSOE. De fet, Martí ha considerat que hi haurà "grans canvis" a la política catalana i espanyola.