Procés català

El Pacte pel Referèndum reclama al Govern que preservi el «tresor» de la unitat sobiranista

Elena avisa Sáenz de Santamaría que "les ofertes de diàleg seran ateses sempre que siguin sinceres"

El Pacte Nacional ha recollit més de mig milió de suports, aglutina 3.000 persones al Palau de Congressos i exhibeix la seva transvesalitat

El Govern exigeix a Rajoy pactar el referèndum abans de portar el debat al Congrés

| 19/05/2017 a les 19:54h
Arxivat a: Política, Pacte Nacional pel Referèndum, procés català, referèndum, Joan Ignasi Elena
Fotografia final amb les entitats del Pacte Nacional pel Referèndum i els assistents a l'acte. | ACN
Des del 23 de desembre, data de la primera reunió al Parlament, el Pacte Nacional pel Referèndum ha treballat per evidenciar la "transversalitat" de la reivindicació de la consulta -tal com expressava aquest dijous Joan Ignasi Elena-, recollir signatures de suport i aglutinar suports internacionals a la votació. L'acte d'aquest divendres al Palau de Congressos, definit com la "foto potent d'un poble que vol votar", ha servit per passar balanç al recorregut dels darrers mesos, on s'han aconseguit més de mig milió de suports, i per mostrar, un cop més, el suport plural a la reivindicació del referèndum. Però també per posar deures tant al govern català com a l'espanyol.

En aquest sentit, el portaveu de l'executiva de la plataforma, Joan Ignasi Elena, ha defensat que "correspon a tots, i en especial a les institucions, gestionar el suport immens al referèndum". "Sou dipositaris d'un gran tresor. Aquest patrimoni no és propietat de ningú. Preservem-lo i mimem aquest anhel col·lectiu amb vocació majoritària", ha insistit. Era una crida a blindar la unitat d'acció entre independentistes i "comuns" en un moment en què tot apunta que la via pactada pot arribar a la seva fi i, per tant, l'executiu començarà a treballar en la segona opció, la del referèndum unilateral.

Igualment, Elena s'ha adreçat "a l'Espanya democràtica perquè es rebel·li contra la foscor i el passat, l'amenaça i la por". Ha reclamat al govern de Mariano Rajoy "que es tregui la bena dels ulls" perquè "la realitat no canvia per molt que t'amaguis". "Que escoltin, que dialoguin. Les ofertes de diàleg seran ateses sempre que siguin sinceres", ha etzibat, en una referència velada a l'oferta de la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, perquè Carles Puigdemont vagi a defensar el referèndum al Congrés.

El referèndum, nou eix central del catalanisme

El portaveu de la plataforma transversal ha fet especial insistència en el fet que el referèndum és un instrument que uneix perquè és l'element que articula "la nova centralitat del catalanisme polític a Catalunya". La prova és, segons ha defensat, que engloba el 80% de la ciutadania. De fet, ha destacat que s'han recollit més de mig milió de signatures de procedència diversa entre ajuntaments, entitats i col·lectius de tot tipus. Que el referèndum és només una reivindicació dels independentistes és un dels tòpics que ha buscat combatre. "Això no va d'independència, això va de democràcia", ha sentenciat. I ha definit la mobilització articulada a l'entorn del referèndum com "una revolta democràtica, una revolta democràtica també dels que volen votar 'no'". Al seu judici, són precisament aquells que neguen el referèndum els que busquen dividir a través de la "mentida i la manipulació".

Així mateix, ha celebrat que, des del Pacte Nacional, s'ha pogut "empoderar les entitats com a veritables protagonistes del Pacte" i ha constatat que "és al propi Pacte a qui li pertoca decidir el seu futur i els seus propers passos", per bé que ha apuntat que, arran de la seva transversalitat, es faria "bé de preservar-lo i protegir-lo de les legítimes i naturals diferències" que puguin sorgir en l'aplicació del full de ruta. En tot cas, ha defensat que drets socials, nacionals i solidaritat són "diferents cares de la mateixa moneda".

La veu per a les entitats

En l'inici de l'acte, els presentadors han definit la reivindicació del referèndum com una "demanda global, inclusiva, que uneix tothom independentment de la posició" i, en definitiva, han resumit que "l'única demanda és la de la democràcia". I per evidenciar el seu gran suport, l'acte ha començat cedint la veu a representants d'entitats i col·lectius molt diversos, com el portaveu de Volem Acollir, Ruben Wagensberg, que ha ironitzat que "fa 50 anys l'home va arribar a la lluna amb una tecnologia inferior a la de qualsevol mòbil, ara posar un paper reciclat en una urna, obrir-la i comptar-la no deu ser tan èpic com sembla". "Ens hem sentit a dir que la ciutadania ha d'estar al costat de les institucions, però també ha de ser al revés, les institucions han d'estar al costat de la societat", ha insistit.

Al seu torn, Bel Olid, presidenta de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana, ha subratllat la seva "defensa del dret a expressar-nos, amb una pregunta senzilla, si us plau", motiu pel qual s'ha compromès a defensar el dret "dels que vulguin votar sí, no o abstenir-se", i ha asseverat: "Fer callar una veu és molt fàcil, però callar-nos a tots serà molt complicat". Al seu torn, el director de cinema Pere Portabella ha apuntat que "els processos, quan avancen, el més important no són els èxits i les solucions, sinó seguir caminant". "Que el procés no s'aturi, el que t'ha de moure és seguir avançant endavant, la gent és qui processa", ha afegit.

Els suports internacionals

També ha reivindicat el dret a decidir dels catalans el poeta i professor granadí Luis García Montero, que ha celebrat l'"acte de fermesa" que està demostrant la societat de Catalunya en un moment en què hi ha "símptomes alarmants de degradació democràtica". "Represento a una part dels ciutadans espanyols convençuts que tenen vostès dret a decidir", ha assegurat. Tayssir Azouz, traductor i filòleg tunisià representant de Let catalans vote, ha definit Catalunya com un "poble solidari" que lluita de forma "aferrissada" pel seu dret a decidir. En un vídeo s'ha repassat també alguns dels suports internacionals més destacats recollits per al dret a decidir català, com els de Rigoberta Menchú, Ken Loach, Johan Cruyff, Noam Chomsky, Angela Davis, Gerry Adams, José Bové o Mirta Baravalle (fundadora de Madres de Plaza de Mayo).

Igualment, han pres la paraula, de forma més breu, representants com Josep Carner, de la Federació d'Associacions de la Gent Gran de Catalunya, que ha reclamat poder "decidir quin futur volem deixar als nostres fills i nets"; Fernando Ariel Arriola, de l'associació d'immigrants Sí amb nosaltres; Jordi Vives, estudiant de la UB; Frederic Prieto, del pacte local de Cornellà de Llobregat; o Ramon Bonaterra, alcalde de Vilamaniscle (Alt Empordà), associació de micropobles de Catalunya. Així mateix, la direcció del Pacte Nacional i les entitats implicades -com CCOO, UGT, la IAC o el Futbol Club Barcelona- també han defensat el referèndum en diversos vídeos.

El preludi de la conferència de dilluns

L'acte del Palau de Congressos és l'avantsala de la conferència que faran el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, el vicepresident Oriol Junqueras i el conseller Raúl Romeva dilluns a Madrid. En la visita a la capital espanyola -Manuela Carmena ha cedit les dependències de l'ajuntament-, els representants del Govern faran la darrera petició al govern espanyol per acordar el referèndum abans d'avançar en els preparatius del referèndum unilateral. De fet, Puigdemont i Junqueras han arribat conjuntament al Palau de Congressos, en un imatge d'unitat, des d'on han respost la invitació de la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, per dialogar. Altres dirigents polítics com la consellera de la Presidència, Neus Munté, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, Marta Rovira (ERC), Xavier Domènech (En Comú Podem), Joan Coscubiela (Catalunya Sí que es Pot), Joan Josep Nuet (EUiA), Mireia Boya (CUP) o Quim Arrufat (CUP).

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te membre de SocNació per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

També us pot interessar

 

COMENTARIS

Codo con codo
Anònim, 19/05/2017 a les 20:16
+32
-19
Si,como dicen, eran 3000,habrán estado un poco estrechos:

El Auditorio es la sala más elegante y con mayor capacidad del edificio. Cuenta en su totalidad con 2.027 butacas repartidas en dos niveles: la platea y el anfiteatro.
carteles
Anònim, 19/05/2017 a les 21:19
+15
-30
Los carteles parecen espontáneos y hechos con sprays , permanentes, bolígrafos de tinta gorda, aquarelas ... etc.. etc.. venga, mas pasta a la basura para los cartelitos, que curiosamente alguno está en español, ¿para esto sí? Creo que el volumen de gente al que queréis engañar ya está al 100% y bajando. Pura estafa.
El procés gaudeix de bona salut
Ernengol Ardèvol ( Menàrgens), 19/05/2017 a les 21:21
+18
-7
La qual cosa no vol dir que , colze amb colze , esdevingui una orgia de satisfacció.
Tresor ???!!!!
Anònim, 19/05/2017 a les 21:32
+12
-18
No comments.
Passarells
Anònim, 19/05/2017 a les 21:49
+5
-1

He llegit la noticia, i he vist un primer comentari, i he pensat, deu ser un passarell, i vet aquí, no falla. Suposo que a la feina tambe deu ser dels primers, pero en sortir, no pas en entrar.
Buf
Anònim, 19/05/2017 a les 22:31
+8
-6
Pero AIXO no era pantalla pasada?? No feiem la independencia en 18 mesos??
preservar unitat sobiranista?
Anònim, 19/05/2017 a les 22:43
+7
-1
això vol dir avantposar unitat amb els comuns, encara que sigui a costa de dilatar el procés i aigüalir-lo abans que tirar pel dret? Hem d'estar alerta! i que em titllin d'hiperventilat tant se me'n dona...això abans que ingenu. Estigeum alertes compatriotes que ens la poden fotre. Ens la foteren el 1978, ho poden fer igualment ara.
"venga, mas pasta a la basura para los cartelitos"
Anònim, 19/05/2017 a les 22:58
+10
-2
L'Estat salva El Valle de los Caídos, que acumula un deute de 2,3 milions d'euros
El Patrimonio Nacional perd anualment 750.000 euros. Això sí que es malgastar.
Treasure
Anònim, 19/05/2017 a les 23:06
+6
-8
Se ha de ser chorra y ñoño para referirse a este tinglado utilizando palabras como tesoro.... Jajajajaja!

El de Alí baba y los 40 pujolones si es un tesoro...
Més de 5.000.000 de suports recollits
Anònim, 19/05/2017 a les 23:38
+4
-8
Mes de 1.5000.000 de persones manifesta-se pacífic ICA i reiteradament
Mes del 80% de la gent a favor d'un referèndum
Uniopates, por a les urnes, por a la democràcia? VOTEM?
Que bó !
Anònim, 19/05/2017 a les 23:46
+10
-6
Mentres que els espanyolets que encara pensen que el govern espanyol pararà el referèndum fan una abrandada defensa de les espanyes i es burlen de les iniciatives del Govern Català i les nostres Institucions, la seva estimada Sor Aya convida al President Puigdemont al Congreso per debatre el Procés.
Ei, nosaltres ja sabem que és una enredada més però per aquets espanyols recalcitrants deu ser una autèntica patada als ous.
En fi ,els recomano til.la i valeriana i, en casos extrems, poden provar directament amb la morfina.

Visca Catalunya !!

Una mentida que surt a la llum
Anònim, 19/05/2017 a les 23:52
+10
-10
Fins al 80% dels catalans falta una miqueeeeeta encara eh? jajajajajajaja I tants dies i tanta gent mobilitzada, Sant Jordi (poca broma) inclós, per només 500.000 signatures? On van amb aquests resultats per l'amor de Deu, si no sumen ni tota la gent que van votar als independentistes ni suposadament la que es va manifestar als 11S...
Amb aquestes dades ja es posa de manifest la pamema de l'assistència a les manifes dels 11S, inflades artificialment, ni de broma son 2 mil·lions, ni de broma, i la del 80%, per primera vegada amb dades més o menys reals i no en enquestes cuinades. 80% de catalans, però en quin cap cap això? 4-5 mil·lions de persones volent decidir marxar o quedar-se de la 4a potència europea i la 13a democràcia del món? En quin món de la piruleta viuen alguns, que no saben com és el català mig per l'amor de Deu?
El castell de cartes es va caient, carta per carta, poc a poc...
Què en sou de rucs trollets!
Anònim, 19/05/2017 a les 23:57
+10
-9
A la que apareix una notícia com aquesta que us deixa acollonits tota la púrria unionista en forma de trollets (són tan desgraciats que no arriben ni a trolls) es dediquen a vomitar tota la bilis que porten a dins.
El dia que assolim la independència què fareu? Ja teniu la maleta preparada? Us suggereixo un lloc al mig del Sàhara on tot solets us ho podeu passar molt bé o bé un illot anomenat Perejil on les cabres esperen ansioses els cabrits. Ara que potser no els fa cap gràcia que hi aneu...
unitat=claudicacio
prou, 20/05/2017 a les 10:23
+4
-5
Si preservar la unitat vol dir acceptar l immobilisme dun partit amb un 75% d unionistes dins q DIU q accepta el dret d autodeterm.pero q mai no FA res x exercir-loba Espanya, aleshores en aquest "tresor" jo hi defeco i tiro la cadena.

Menys pactes i preses de pèl i poseu les refotudes urnes q fa mesos q fa 18 mesos.
Espanya, de la hispanització de Catalunya en diu "pluralitzar".
Blai, nacionalista català., 20/05/2017 a les 13:41
+4
-2
Quan Espanya diu que Catalunya és “plural”, vol dir que l’està matant nacionalment, digerint-la, hispanitzant-la. Pluralitzar, doncs, és l’eufemisme d’espanyolitzar, de substituir la catalanitat per la hispanitat imposada per la força repressiva.

Espanya pretén que el grau d’autonomia actual (2017) és el més elevat que ha tingut en tota la seva història. És mentida podrida! El grau més alt d’autonomia el va tenir del 1479 al 1714 en què podia batre moneda pròpia i llevar tropes, però sempre amb el permís, el regiment i el control minuciós d’Espanya; llavors es deia monarquia hispana.

Visca la independència-sobirania de Catalunya! No a les terceres vies!
La independència d'una nació és la màxima expressió democràtica.
Anònim, 20/05/2017 a les 14:19
+4
-3
Visca Catalunya catalana, independent, democràtica, completa i republicana.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Alts càrrecs del Govern detinguts, amb Oriol Junqueras i Carme Forcadell, a la Ciutat de la Justícia | Sergi Cámara
01/01/1970
Rajoy no ha volgut obrir el camí del 155 però ha optat per vies menys costoses políticament deixant sense autonomia financera la Generalitat i encaminant la presa de control dels Mossos | El temor a l'èxit del referèndum ha fet que opti per impedir-lo per la força amb una causa general i un desembarcament policial
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb l'1 d'octubre
 23:30 OPINIÓ «La taca creix», l'article de Jordi Bianciotto. 
 23:29 OPINIÓ «1-O: la millor aportació catalana al projecte europeu», l'article d'Aleix Sarri. 
 23:28 OPINIÓ «Televisions i pluralisme (2)», l'article de Gemma Ubasart. 
 23:26 LA VEU DE NACIÓ «Això va de decidir», l'article d'Esteve Plantada.
 23:15 CRÒNICA Brogit policial i judicial contra l'1-O per amagar la supressió encoberta de l'autonomia; per Ferran Casas i Joan Serra Carné. 
 22:47 Mediapro habilita un espai de premsa per la nit electoral de l'1-O.
 22:43 Una jutgessa de Saragossa suspèn la cessió municipal d'un local per fer-hi una xerrada pel dret a decidir.
 22:04 Puigdemont acusa l'Estat de comportar-se com una «dictadura» per frenar l'1-O. El president de la Generalitat, en un acte de campanya del PDECat a Sant Cugat del Vallès, desafia l'Estat a explicar el cost del desplegament policial.
 21:33 Pep Guardiola: "Quan un poble demana votar, demana fer ús de la democràcia".
 21:33 Jordi Turull a Sort: "El 1 d'octubre estem convocats per defensar la diginitat d'aquest país".
 21:07 Carme Forcadell, sobre la denúncia de la Fiscalia per sedició: "A Catalunya no n'hi ha ni n'hi haurà, de violència”.
 21:06 CCOO, UGT, ANC i Òmnium impulsen una plataforma cívica contra les «agressions» de l'Estat.
 21:03 Esquerra Berga afirma que l'empresa que havia de repartir el butlletí ha sofert «coaccions».
 20:54 Forn respon al ministre de l'Interior que «no és necessari cap reforç» per garantir la seguretat; per Joan Serra Carné. 
 20:41 El TC rep els escrits de renúncia dels membres de la Sindicatura Electoral. L'alt tribunal havia imposat multes d'entre 6.000 i 12.000 euros diaris als membres i als síndics territorials.
 20:40 CRÒNICA Rufián, a Santa Coloma de Gramenet: «El franquisme no va morir el 1975 al llit, sinó que morirà l'1-O en una urna»; per Roger Tugas. 
 20:35 ÚLTIMA HORA El TSJC ordena el tancament de la web dels punts de votació de l'1-O.
 20:22 VÍDEOS «Visca Espanya i la Guàrdia Civil»: l'extremadreta es manifesta davant la seu de l'ANC.
 19:52 Marina Garcés apel·la a «una resposta col·lectiva contundent» davant l'Estat; ho explica Jordi Bes. 
 19:51 Requisen ordinadors a un hacker per replicar la web del referèndum; informa Mercè Molist.
 19:42 VÍDEO La paperera de la història, les clavegueres de l'Estat i l'1-O: així és la campanya pel «sí» del PDECat.
 19:41 Lluís Puig, conseller de Cultura, adverteix que la intervenció del pressupost de la Generalitat atura més de 30 actuacions del Departament de Cultura.
 19:36 Ensenyament respon a Millo que "no s'ha donat ni es donarà" cap instrucció als directors d'instituts a l'entorn de l'1-O. 
 19:28 Els agents de la policia espanyola a Reus reaccionen als crits dels independentistes. Han penjat la «rojigualda» a les finestres de les seves habitacions a l'hotel on s'allotgen. 
 19:20 L'alcalde de Mataró, el socialista David Bote, reconeix que l'única sortida al conflicte entre Catalunya i Espanya és "votar". Considera que el referèndum de l'1 d'octubre és il·legal però entén que la situació passa per les urnes. 
 18:54 Sànchez demana respecte pels periodistes dels mitjans espanyols: "Intenten fer la seva feina de la millor manera. Els professionals no són els mitjans de comunicació".
 18:54 Sànchez i Cuixart: «Si ens busquen, ens trobaran al carrer»; informa Sara González.
 18:50 El president d'Òmnium Cultural demana convèncer 7 persones perquè vagin a votar l'1 d'octubre: "Si fem això serem imparables!".
 18:49 Cuixart convoca els manifestants a fer "una encartellada massiva" diumenge a les 11h a les places de cada poble de Catalunya. 
 18:48 Comença el pregó de les festes de la Mercè de Barcelona, que va a càrrec de la filòsofa Marina Garcés.

 18:34 Continua la concentració davant del TSJC. Jordi Cuixart i Jordi Sànchez parlen davant dels milers de manifestants. Cuixart assegura que "el poble de Catalunya sortirà a enganxar els cartells que els doni la gana. Ja ningú ens dirà què hem de fer". 
 18:32 Sant Cugat fa una crida a "la política i el diàleg" per solucionar el "conflicte polític". El consistori emet un manifest donant suport a les institucions catalanes i la democràcia. 
 18:30 Junqueras defensa que la Sindicatura Electoral "ja ha fet la seva feina". El vicepresident recorda que l'organisme ha actuat "en un context de repressió".
 18:22 VÍDEO Josep Maria Jové, rebut amb crits de «No esteu sols» en l'arribada al seu domicili de les Franqueses.
 18:20 La Fiscalia demana investigar la web que informa sobre on votar el dia 1 d'octubre. El ministeri públic ha reclamat aquesta mesura a la magistrada del TSJC, Mercerdes Armas, que investiga Puigdemont i els consellers del Govern pels preparatius de l'1-O.
 18:18 
 18:11 Ada Colau: "Aquesta no és una Mercè com les altres. La festa no pot ser aliena a la reivindicació que omple els carrers de Barcelona i Catalunya: MÉS DEMOCRÀCIA".
 18:10 «Rajoy o República»: el nou lema d'ERC per endurar la campanya de l'1-O.
 18:08 VÍDEO «Veus per la democràcia»: Òmnium recull veus de l'Estat a favor del referèndum.
 18:07 PERFIL Ismael Moreno, l'expolicia franquista que investigarà la «sedició» dels manifestants de l'1-O; per Oriol March. 
 17:54 La Internet Society, l'organització que vetlla pel bon funcionament de la xarxa, qualifica de "desproporcionat" i "inacceptable" el control a les xarxes per frenar el referèndum.
 17:49 Alumnes i professors dels tres instituts de Mollerussa es concentren a favor del referèndum de l'1-O.
 17:48 CANAL MADRID La repressió de Rajoy escampa l'incendi a l'Estat i pertorba l'estabilitat del seu govern; anàlisi de Roger Pi de Cabanyes.
 17:48 L'ajuntament de Saragossa autoritza a Podem l'ús del pavelló municipal Siglo XXI de la capital aragonesa per celebrar diumenge l'"Assemblea de parlamentaris i alcaldes per la fraternitat, la convivència i les llibertats en favor d'un referèndum pactat".
 17:46 El Govern agraeix la tasca de Josep Maria Jové, cessat per protegir-lo del TC.
 17:44 Rússia considera el referèndum de l'1-O com un "afer intern d'Espanya" i assegura que no veu possible "interferir-hi". Així ho ha destacat el portaveu del Kremlin, Dimitri Peskov, en declaracions a l'agència oficial RIA Novosti.
 17:14 La decisió de penjar la pancarta al consistori de la capital catalana compta amb el suport de BComú, el grup Demòcrata (la marca del PDECat), ERC i la CUP, mentre que el PSC ha expressat el seu desacord per no polititzar les festes i C's i el PP també s'han posicionat en contra.
 17:13 L'Ajuntament de Barcelona penjarà aquesta tarda una pancarta amb el lema "més democràcia" coincidint amb el tret de sortida de les festes de la Mercè, segons s'ha decidit en una Junta de Portaveus extraordinària, han confirmat a NacióDigital fonts municipals.
 17:05 El ple de l'Ajuntament de Barcelona de divendres vinent queda suspès i se celebrarà el 6 d'octubre.
 17:05 Tardà reivindica el concepte de Catalunya, "un sol poble", i assegura que si Franco no va aconseguir dividir el poble català, Rajoy tampoc ho podrà fer. "Val el mateix un vot pel sí que un vot pel no", afirma el diputat d'ERC.
Entrades anteriors »
01/01/1970
Manuel Andrino està condemnat a tres anys i onze mesos pels fets de la Diada de 2013
Festa del Porc i la Cervesa de Manlleu. | Joan Parera
Esteve Plantada
01/01/1970
NacióDigital selecciona la Festa del Porc i la Cervesa, projeccions de cinema islandès, la Fira del Bolet i del Boletaire, la Fira de Sant Miquel, i la Fira de Calella i l'Alt Maresme
L'equip d'informatius de TV3 d'aquesta última temporada | TV3
Toni Vall | 8 comentaris
01/01/1970
«TV3 no manipula, no desinforma, no proposa una mirada voluntàriament esbiaixada sobre la realitat que retrata. Cosa que sí fan totes les altres emissores generalistes estatals»
El Seguici marca l'inici d'una festa que reuneix modernitat i tradició | Adrià Costa
Esteve Plantada | 1 comentari
01/01/1970
Tots els actes, concerts i activitats més destacats de les festes de Barcelona, en viu des del divendres 22 al dilluns 25 de setembre: del pregó al Piromusical, passant pel correfoc, els concerts, el seguici o la diada castellera
Manifestació indpendentista al TSJC | Josep Maria Montaner
Karma Peiró | 1 comentari
01/01/1970
«En moments de tensió social i política com els que estem vivint, és més important que mai aplicar el sentit comú abans d’actuar de comunicadors individuals des dels nostres mòbils»