L'«impeachment»: què vol dir la paraula que més ressona entre els detractors de Trump?

Els continus escàndols i el "Russiagate" encerclen un erràtic Donald Trump, que pot veure's abocat a un judici per part del Congrés

Donald Trump travessa el seu pitjor moment des que va arribar a la Casa Blanca
Donald Trump travessa el seu pitjor moment des que va arribar a la Casa Blanca | Europa Press
21 de maig del 2017
Actualitzat a les 10:01h
El termòmetre polític a Washington assenyala un ascens de la temperatura fins a nivells impensables fa poques setmanes. Impeachment és la paraula més repetida en els cercles polítics nord-americans. La designació pel departament de Justícia de Robert Mueller, exdirector de l'FBI entre 2000 i 2013, perquè investigui les suposades connexions entre Rússia i la campanya de Donald Trump, han posat l'administració republicana contra les cordes.

Mueller és un personatge respectat i el seu "veredicte" serà crucial per al futur de Trump, que des de la destitució de James Comey al capdavant de l'FBI travessa el seu pitjor moment des que va arribar a la Casa Blanca, el 20 de gener passat. Només han passat quatre mesos i sembla que faci una eternitat que el magnat populista guanyés les eleccions sorprenent al món. Conclourà l'era Trump més aviat del que semblava? Un procés contra ell ja és més que una simple hipòtesi.

- Què és un impeachment i com s'inicia?

És el processament del president dels Estats Units per part del Congrés. La Constitució estableix que un president pot ser processat per "traïció, suborn, delictes greus o abús de poder". En el cas de Donald Trump, el delicte que apareix com a més probable és el d'obstrucció a la justícia, si es demostra que va intentar aturar les investigacions de l'FBI. És la Cambra de Representants, formada per 435 diputats (actualment hi ha 238 republicans i 193 demòcrates, i 4 vacants), la que inicia el procés, que requereix un vot per majoria. Aleshores el comitè judicial de la Cambra estudia el cas. Si es considera que hi ha proves de delicte greu, el procés passa aleshores al Senat, que es converteix en jutge.

- Qui decideix la sort del president?

Segons la Constitució, és el Senat qui té la darrera paraula. Format per cent senadors, actualment està constituït per 52 republicans i 48 demòcrates. Com passa també a la Cambra, no hi ha disciplina de vot i en un tema d'aquesta magnitud, cal esperar que els posicionaments finals dels congressistes no responguin únicament a la seva adscripció ideològica.

- Quina és la xifra màgica? 

La votació final del Senat requereix de dues terceres parts dels seus membres per decidir la destitució del president. Això vol dir 67 senadors. Cal dir que les sessions al Senat són presidides pel president del Tribunal Suprem. En aquest cas seria John Roberts, un conservador designat per George Bush.

-Quants impeachments hi ha hagut? 

S'han iniciat tres impeachments en la història dels Estats Units, però només se n'han arribat a votar dos. Un contra Andrew Johnson, el president que va succeir Abraham Lincoln el 1865. El Congrés l'acusava d'haver cessat el secretari de Guerra sense acord del Senat. Es va salvar per un vot. L'altre cas va ser el 1998, quan Bill Clinton va ser acusat de perjuri sobre la seva relació amb la becària Monica Lewinsky i d'obstrucció a la justícia.

El Senat, de majoria republicana, el va absoldre per 55 vots a 45 de la primera acusació, i per 50 a 50 de la segona. El cas més esmentat, però, és el de Richard Nixon, acusat d'obstrucció a la justícia el 1974 pel cas Watergate. Però no va arribar al Senat. Quan la Cambra va engegar el procediment, Nixon va presentar la seva renúncia. Era el 8 d'agost de 1974.

-Quines possibilitats reals hi ha que tiri endavant?

Des de l'inici del seu mandat, l'impeachment ha estat en la ment dels molts detractors de Trump. La majoria d'analistes ho ha considerat fins ara improbable i un somni dels demòcrates. En aquests moments, però, res és descartable. El caràcter erràtic del president i la suma d'escàndols que s'acumulen sobre ell, així com el seu estil matusser, desconeixent els subtils codis polítics de Washington, acorralen Trump. El seu intent de coaccionar James Comey a la Casa Blanca, demanant que acabés amb la investigació de Michael Flynn, conseller de seguretat nacional forçat a dimitir, ha deixat en evidència el president.

Tot dependrà del Partit Republicà, el nucli dur del qual, malgrat la seva incomoditat envers Trump, ha apostat per intentar governar-hi. De moment han aconseguit començar el procediment per anul·lar l'Obamacare i col·locar un jutge conservador al Tribunal Suprem. En la mesura en què Trump ajudi a tirar endavant l'agenda republicana, l'impeachment serà difícil que s'obri pas. Però al Senat Trump té molts enemics entre els republicans veterans, que ja comencen a fer càlculs del cost que suposa mantenir a la Casa Blanca un personatge tan incontrolable.