Hisenda catalana: avançament editorial

El Govern vol fitxar 3.000 gestors i inspectors de la Hisenda espanyola durant la desconnexió

L'assaig "I tot això com es paga? Cent claus per entendre la Hisenda catalana", dels periodistes de NacióDigital Ferran Casas i Roger Tugas, explica com s'edificarà el sistema tributari català

L'executiu preveu no modificar les grans figures impositives el primer any per facilitar el trànsit d'un model autonòmic a un de sobirà

El governador del Banc Central de Catalunya s'escollirà a través d'una convocatòria oberta, per despolititzar la institució

| 19/05/2017 a les 06:55h
Especial: Nació Destacat
Arxivat a: Política, procés català, estructures d'estat, Hisenda catalana, fiscalitat
Façana de l'Agència Tributària de Catalunya. | Adrià Costa
La dotació del personal suficient a l'Agència Tributària de Catalunya (ATC) perquè aquesta esdevingui una autèntica Hisenda catalana d'un país independent serà "un dels aspectes més crítics en el procés de creació" d'aquesta decisiva estructura d'estat, segons un informe del Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN). L'ATC acabarà l'any amb uns 800 treballadors -segons els plans del Govern-, però vol assolir una plantilla de 5.000 en pocs mesos, un cop es proclami la independència.

Com s'ho farà, si els processos de selecció i formació són lents? Per una banda, vol incrementar les sinergies amb les administracions tributàries de les diputacions, que ja es troben coordinades en la plataforma Tributs de Catalunya i actualment disposen d'uns 1.100 treballadors i, per l'altra, aspira a convèncer 3.000 dels 3.655 empleats de l'Agència Estatal d'Administració Tributària (AEAT) a Catalunya perquè facin el pas a la Hisenda catalana.

En un escenari de desconnexió pactada, aquesta sessió de part de la plantilla seria relativament senzilla de negociar. En canvi, en el cas d'una independència unilateral, amb un període transitori en què els dos estats intentessin fer prevaldre la seva legislació en el país i, per tant, en què tant l'ATC com l'AEAT pretenguessin recaptar-hi els impostos, aquests fitxatges serien més complicats i dependran de la capacitat de seducció de l'administració catalana, de la seguretat que aconsegueixi transmetre i de la consolidació progressiva de la nova República.

Una obra que analitza la construcció de la Hisenda catalana

Aquesta és una de les informacions que inclou l'assaig I tot això com es paga? Cent claus per entendre la Hisenda catalana, publicat per Ara Llibres, dels periodistes de NacióDigital Ferran Casas i Roger Tugas, que el dilluns arriba a les llibreries després de mesos de treball. En el llibre -prologat per la catedràtica d'Hisenda Pública de la UB i expresidenta del CATN Núria Bosch-, els autors exposen tota la feina feta i que queda pendent per construir la Hisenda Catalana. Se centren en els reptes per fer el salt del marc autonòmic al d'un nou estat, fins i tot amb l'oposició activa del govern espanyol, així com les oportunitats que permet aquest canvi en el marc tributari i en la lluita contra el frau, assenyalant els millors referents a tenir en compte al món. Les altres estructures d'estat que acompanyaran la Hisenda o el debat de la fiscalitat -desmuntant alguns tòpics- també s'analitzen en l'obra, de forma didàctica i per a no especialistes.

Així, per exemple, assenyala que la plantilla de 5.000 empleats és necessària en un primer moment per gestionar les grans figures tributàries a les quals l'ATC haurà de començar a fer front, com l'IRPF, l'IVA o l'impost de societats, ara competència de l'AEAT. Igualment, un inspector tributari triga prop d'un any i mig en ser plenament competent, a partir del moment en què s'incorpora a l'agència, fet que reforça la necessitat de fitxar ja treballadors experimentats. De fet, l'objectiu és assolir a més llarg termini un horitzó de 7.000 o 8.000 empleats, seguint les recomanacions i els estàndards internacionals. En altres casos, com el de les duanes -on actualment el Govern ni hi té competències ni cap embrió d'estructura d'estat-, la capacitat de fitxar personal de l'administració espanyola per confeccionar aquest organisme també serà clau.
 

Els periodistes Ferran Casas i Roger Tugas, amb un exemplar de «I tot això com es paga?». Foto: Adrià Costa


En el cas que la independència no sigui acordada i tingués lloc un període de competència tributària entre l'ATC i l'AEAT, el Govern preveu que no impulsaria reformes profundes en les principals figures tributàries durant el primer any -la negociació no hauria de trigar més en arribar- per facilitar la transició i evitar que els contribuents tinguessin encara més dubtes sobre quins tipus cal pagar d'IRPF o IVA.

180 bases de dades necessàries

Durant aquest temps, a més, hauria de confeccionar la seva pròpia base de dades fiscals, reclamant dades a les prop de 180 fonts d'informació de què els experts calculen que es nodreix l'AEAT (com els bancs, per exemple). I mentre no les tingui totes, la Hisenda catalana aniria recaptant els impostos, deixant per més endavant la inspecció i la verificació de si han estat ben abonats, amb la possibilitat contemplada d'allargar el període de prescripció del frau fiscal (actualment fixat en els quatre anys), per evitar que algú vulgui aprofitar cert moment de feblesa per esquivar el compliment tributari.

El Consell Fiscal de Catalunya no donarà veu a les grans consultories, sinó a sis col·legis professionals i col·lectius d'intermediaris fiscals

Així mateix, l'assaig també treu a la llum altres aspectes de la futura Hisenda catalana, com el fet que el Govern estudia implantar un mètode per negociar solucions alternatives i prèvies al litigi judicial en determinats casos de pagament incorrecte de tributs, o detalla quins seran els membres del ple del Consell Fiscal de Catalunya. Partits com el PSC o Catalunya Sí que es Pot (CSQEP) van criticar en el Parlament que aquest òrgan assessor, obert a la participació no pública, podia privatitzar la normativa tributària o deixar-la en mans de grans consultores com Deloitte o PricewaterhouseCoopers. Finalment, però, les sis vocalies dels col·lectius d'intermediaris fiscals seran per al Col·legi d’Economistes, el d'Advocats, el de Notaris, l'Associació Professional de Tècnics Tributaris de Catalunya i Balears, l'Associació Espanyola de Tècnics Fiscals i el Col·legi de Gestors Administratius de Catalunya.

Fonts documentals i orals

Igualment, el llibre també revela que la Generalitat preveu que el càrrec de governador del futur Banc Central de Catalunya s'ofereixi de manera oberta i pública, i que tothom hi pugui optar -tal com ocorre al Regne Unit- i buscar un procediment garantista per triar el millor candidat. Actualment, el governador del Banc d'Espanya és triat a dit pel consell de ministres, sense ni passar per les Corts, i en canvi, la fórmula de l'executiu català permetria evitar-ne la politització i casos polèmics com els que esquitxen l'anterior cúpula de l'organisme. Els periodistes han elaborat el llibres a partir de la documentació elaborada pel CATN, els informes que el Govern d'Artur Mas va encarregar a diverses consultores i entrevistes a responsables de la Hisenda catalana tant de l'actual executiu com de l'anterior així com diputats de Junts pel Sí i la CUP i experts en fiscalitat.

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te membre de SocNació per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

També us pot interessar

 

COMENTARIS

Fantasies animades
Anònim, 19/05/2017 a les 07:34
+47
-49
Això s'ho pot creu algú? O, simplement, es propaganda gratuita del llibre, l'edicio del qual imagino que ha estat subvencionada.
Jojojoi
Anònim, 19/05/2017 a les 08:00
+39
-48
Durant la desconexió??? Pero aixo no es feua ja??? Els 18 mesos??
Anem amb compte.
Where are you Fromm, Erich?, 19/05/2017 a les 08:27
+53
-20
Vés que no ens passi com amb els Mossos, que van assimilar membres de la Guardia Civil i la Policia Nacional i ara ens trobem amb un número indeterminat - encara que molt petit - de feixistes armats al seu si. No m'hi oposo, que consti, però anem amb compte.
Som les rialles del mon
Anònim, 19/05/2017 a les 08:30
+43
-61
No es cansen de fer el ridícul i, a sobre, de llençar els diners.

La independència és impossible sense pacte o sense guerra.
Me rio de todos vosotros.
Viva España, 19/05/2017 a les 08:35
+32
-62
¿Cuando los conspiradores, chorizosno, banda criminal y golpistas de la Generalitat, den el golpe de estado que tanto anuncian y que luego queda en NADA ( fum, fum, fum), repartirán al hijo del mafioso Jordi Pujol, que está en la cárcel en Zaragoza, por robar a los catalans?
Jo no ho faria
Martí II, 19/05/2017 a les 08:53
+61
-20
Per raons de feina tinc molt contacte amb la Hisenda espanyola i penso que la futura Hisenda catalana hauria de funcionar amb una altra mentalitat. M'explico, la Hisenda espanyola (i els funcionaris que hi treballen) veuen al ciutadà com a un enemic, com a un delinqüent potencial, i com a tal el tracten. No et faciliten les coses (ni tan sols atenen per telèfon o per mail), no tenen cap empatia ni cap consideració, són intrusius, et fan perdre moltes hores, són arbitraris en les decisions i les interpretacions i la sensació que tens quan hi tractes és de sospita permanent i d'indefensió. Hi ha altres sistemes, com per exemple a Suècia, de col·laboració amb Hisenda més efectius i menys onerosos pel ciutadà que valdria la pena implantar aquí.
Un Mundo Feliz, por Arturo el Astuto
Anònim, 19/05/2017 a les 10:23
+32
-42
Un nuevo capítulo de agitprop de los medios del régimen. Hisenda "espanyola", como si hablasen de Australia o de Mongolia. Y resulta que lo único que hacen es desarrollar competencias autonómicas que antes no habían hecho, teniendo todo el derecho del mundo según una de las constituciones más descentralizadas del planeta.
Me hace mucha gracia este tipo de neolengua en la que quieren imponer los modos lingüísticos a la realidad, para así modelar la percepción del mundo de los que vivimos en Cataluña. El mundo es, después de todo, una creación del lenguaje. Parece que Orwell tenía razón, al menos en parte, leyendo los comentarios de por aquí.
@8:53 Qué malos son los españoles, ¿eh? En el futuro mundo feliz de Catadisney los funcionarios de "hisenda" serán tus amigos, y les pagarás impuestos con alegría. Impuestos que, por otra parte, serán mínimos. Y nadie estafará, y los funcionarios te atenderán personalmente al teléfono mientras te desean feliz navidad. Cuanta fraternidad. Por algo sois moralmente superiores.
Que patéticos que llegáis a ser, de verdad. No me extraña la estrategia de Rajoy: el principal problema que tenemos en Cataluña sois vosotros, los indepes, la vergüenza intelectual de occidente.
Jo m'hi apuntaré!
Anònim, 19/05/2017 a les 11:02
+45
-27
Sóc funcionari d'hisenda i estic fins els c****** del vostre país de m****!

I molts companys, també.

Teniu mala peça al teler, CNI's intoxicadors de notícies. Ja cal que milloreu molt el vostre discurs de la por, que a hores d'ara ja és discurs del riure. Ho haureu de fer MOLT millor que votant-vos vosaltres mateixos mil cops els vostres posts (des del 23 d'abril, això té data i tot; fins i tot ni dissimuleu el dia que us manen els amos. Jo jo jo jo, com diu aquell).

Visca Catalunya Lliure!
Gràcies, espanyoleros
Anònim, 19/05/2017 a les 11:29
+50
-22
Els vostres comentaris fingint que us rieu, intentant desanimar-nos (que si fem el ridícul, que si no ens rep ningú, que si tal, que si qual, etc.) ens indiquen que no anem gaire malament.

En aquesta mena d'enfrontaments, la regla és molt senzilla: quan més fingeixi el teu adversari que riu i més intenti desanimar-te, més està intentant amagar la rabia que porta per dins i que està acollonit perquè ho estas fent be i no veu com aturar-te.

Més o menys és el mateix que amb les prediccions catastrofistes: quan més arruinada et diuen els espanyoleros que seria una Catalunya independent, més t'estan dient que saben com seria de rica i la rabia que els hi fa.

La tàctica psicológica de desanimar al contrincant intentant fer-li creure que li passarà el contrari del que tu mateix saps que li passarà (el famós "discurs de la por") fa ja molts anys que va deixar de funcionar, inclús provoca la reacció contraria.
Bienvenidos !
Anònim, 19/05/2017 a les 11:48
+27
-34
A la nación virtual. Vamos a contar mentiras tralalá....

En cuanto al comentario de las 08:53, le aconsejo que se lo haga mirar. Quizás es problema es suyo, como el chiste del que iba en contra dirección por la autopista.
Al final del suposat procés...
Garriguenc, 19/05/2017 a les 12:00
+19
-26
... només en sortirà una nova administració dedicada a prendre els diners als ciutadans. I si nol ja veureu. Tanta feina per això.
Gaudeixo, i molt
Anònim, 19/05/2017 a les 12:47
+33
-13
Llegint els comentaris desesperats del uniópates, senyal que anem bé, molt bé.
Me meo de risa,.
Me rio de los fachas estelados., 19/05/2017 a les 13:17
+25
-32
Hacienda somos todos, menos la banda criminal de los Pujols y Junts pel 3%, que guardan el Botín en Andorra.
ok
Anònim, 19/05/2017 a les 13:44
+25
-31
veig que els separatistes segueixen combregant amb els manaments dels seus essers superiors.

doncs.. vist que les paraules no funcionen (fa anys que els hi advertim de la pastanagueta) que millor

que:

Bastonada de realitat:

1 - primera bastonada, en 18 mesos serem independents, ha arribat el juny i no ho son, peró bonu encara no es suficient, fan falta mes bastonades.

2 - el septembre quan no es faixi un referendum vinculant (es fara una consulta sense efectes que li diran referendum) i no es faixi la independencia. pero no en tindran prou

3 - i darrera bastonada definitiva:
truqueu-me quan surtin les 3.000 plaçes, que jo també m'apuntaré, visca el mundo de yupi JOJOJOJO
Molt bé !
Anònim, 19/05/2017 a les 14:12
+24
-8
Amb els espanyols és molt fàcil. Els dones més diners del que els dona el ministerio i al cap d'una setmana seran més independentistes que el Junqueras.
Para el funcionario que escribe a las 11,02
Anònim, 19/05/2017 a les 14:46
+21
-29
Apreciado funcionario:
Entiendo que estés a la espera de que llegue el ansiado día en el seas "libre" y puedas pegarte todo el día colgado leyendo las webs y sin pegar sello, más o menos lo que haces ahora.
Jo també estic fins c****** del foncionariat de m****
Al ciutadà d'anem amb compre a les 08:27.
Alatriste, 19/05/2017 a les 15:20
+8
-21
El tema pasas però les coses no canvien gaire. De les teves paraules se'n dedueïx quelcom claro: Si el sistema pensado con tu fareu purgues cómo va fer en Franco amb els Carabineros. Potser, fins i tot, algún afussellament per tal de garantir gaudiment al ponle.....
Me puedes explicar la diferencia entre los que piensan como tú y los que hacían los paseillos...😀?? gracias
Aclariment
Alatriste, 19/05/2017 a les 15:27
+1
-0
Oblidava dir-vos dues coses:
No sóc mosso ni res semblant, i no puc suportar el corrector del mòbil 🤣
No riguis tant anònim de les 08:30
Anònim, 19/05/2017 a les 18:45
+20
-5
Com que parles de llençar els diners: el que et paga el sou de mercenari no para de llençar diners en collonades "L'Estat salva El Valle de los Caídos, que acumula un deute de 2,3 milions d'euros". Què en dius d'això?
Con cariño al censor
Anònim, 19/05/2017 a les 19:41
+15
-15
Todos los que nos reímos del "prusés" es que estamos nerviosos, y eso os hace decir "anem be". De verdad, que es como si os fabricasen en serie. Todos los que escribimos en contra del circo del "prusés" somos del CNI y estamos a sueldo. Somos "trolls", "feixistes", "franquistes" y gente de la caverna poco recomendable. Pues oye, si nos paga el CNI, al menos nos pagan, oye. Vosotros sois tan tontos que además de putas ponéis la cama.
Hala, un saludo al censor, que ya nos conocemos desde hace tiempo. A ver cuando saludas tú también, hombre, que de tanto censurarme comentarios te estoy tomando cariño!!
Son les rialles del mon!
Anònim, 19/05/2017 a les 21:45
+6
-5
18:45

No sé de que va esto del Valle de los caídos. Pero ese gasto es calderilla con lo que despilfarra la Gene: proceso independentista(!), embajadas, estructuras de estado(!), Teven3, subvenciones a los medios de manipulacion, giras por el globo para encontrar apoyos a su derecho al butifarrendum independentista (de momento tiene el de Maduro), etc.

Si quieren la independencia que la proclamen ya de una vez. ¿Por que no lo gacen?

¡como os toman el pelo indepes! Sois muy infantiles.
Jo tampoc ho faria
Anònim, 19/05/2017 a les 21:55
+6
-1
No als funcionaris espanyols!. Com diu un altre comentari són prepotents, arbitraris, et fan pagar fins i tot quan s'equivoquen ells i molts no saben ni volen atendre la gent en català. No tenen cap idea millor aquests d'ERC que maneguen el departament d'economia que replicar l' administració espanyola?
Les despeses més escandaloses de l'estat espanyol a coses del BOE
Anònim, 20/05/2017 a les 10:31
+1
-2
Radiografia de les despeses més escandaloses de l'estat espanyol

Pere Aragonès i Andreu Mas ens parlen de 'Les #cosesdelBOE. Un llibre sobre el balafiament de l'estat espanyol

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb el procés d'independència i l'aplicació del 155
 16:04 Catalunya en Comú veu "totalment injustificable aquesta ofensiva autoritària per una DUI que mai ha existit", sobretot tenint en compte "l'oferta clara de diàleg" des de Catalunya. El partit demana un front comú de les forces catalanistes en defensa de la sobirania i crida a la participació massiva a la manifestació a favor de la llibertat de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.
 15:55 DOCUMENT Totes les mesures de l'aplicació del 155 contra les institucions catalanes.
 15:43 «Suport absolut a les institucions catalanes»: la intervenció imprevista de Bartomeu després de l'anunci de Rajoy. El president blaugrana demana una resposta "cívica i pacífica, també al Camp Nou".
 15:39 El Senat aprova el calendari per aplicar l'article 155 contra Catalunya: dilluns constitució de la comissió, dimarts reunió de la junta i la mesa, dijous proposta definitiva i, el divendres, aprovació definitiva en ple.
 15:28 Totes les mesures de l'aplicació del 155 contra les institucions catalanes; per Àlvar Llobet.
 15:26 La reacció d'Ada Colau després de la suspensió de l'autonomia: considera que les mesures del govern espanyol suposen un atac "greu" als "drets i les llibertats de tots".
 15:12 El govern espanyol intervindrà TV3 per «donar informació objectiva, veraç i equilibrada». La vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría assegura que l'executiu espanyol posarà gestors per controlar la cadena pública.
 15:06 La reacció d'Ada Colau: "Rajoy ha suspès l'autogovern de Catalunya pel qual tanta gent va lluitar. Un atac greu als drets i llibertats de tots, aquí i arreu".
 14:50 Urkullu parla de mesura "extrema i desproporcionada". "La Generalitat compta amb el nostre suport per buscar un futur constructiu", assegura el lehendakari basc.
 14:47 Rajoy preveu substituir els Mossos per la policia espanyola «on sigui necessari» en el marc de l'aplicació de l'article 155.
 14:41 Junqueras evita cap referència explícita a l'article 155 i fa una crida a assistir a la manifestació d'aquesta tarda.
 14:38 Puigdemont consensua amb partits i entitats la resposta a la intervenció total de l'autonomia; per Oriol March. El president s'ha reunit amb consellers, formacions independentistes i representants d'ANC i Òmnium durant el matí al Palau de la Generalitat. Se sospesa accelerar la celebració del ple del Parlament destinat a declarar la independència.
 14:31 RESUM Totes les mesures de l'aplicació de l'article 155 contra les institucions catalanes; per Àlvar Llobet.
 14:22 Les JERC "exigeixen"​ fer efectiva la proclamació de la República catalana "de manera immediata"
 14:16 
 14:15 El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, farà una declaració institucional a les 9 del  vespre.
 14:14 Rivera (C's): "Puigdemont menysprea la majoria dels catalans". 
 14:11 ÚLTIMA HORA Puigdemont assistirà a la manifestació d'aquesta tarda a Barcelona
 13:57 AMPLIACIÓ Rajoy suspèn l'autonomia: ordena destituir tot el Govern de Puigdemont i intervé el Parlament.
 13:52 Rajoy agraeix el suport del PSOE i de Ciutadans a l'aplicació de l'article 155 de la Constitució.
 13:49 Rajoy diu que els mitjans públics passaran a estar controlats pels gestors que rellevin el Govern. 
 13:48 Rajoy: "No se suspèn ni l'autonomia ni l'autogovern de Catalunya. Se cessen les persones".
 13:47 Rajoy: "La meva voluntat és convocar eleccions tan aviat com es recuperi la normalitat institucional".
 13:40 ÚLTIMA HORA Rajoy ordena destituir Puigdemont i tot el Govern amb el 155. Informa Irene Ramentol
 13:39 Rajoy: "Si Catalunya s'independitzés, abandonaria la Unió Europea".
 13:38 Rajoy: "Volem tornar a la legalitat, recuperar la convivència, continuar amb la recuperació econòmica i celebrar eleccions".
 13:35 Rajoy: "Hem hagut d'aplicar el 155. No era la nostra intenció ni tampoc el nostre desig".
 13:34 Rajoy: "Es va convidar el president de la Generalitat al Congrés. A la conferència de presidents. A parlar del finançament autonòmic. I no va voler".
 13:34 Rajoy: "Tinc la convicció que alguns volien que s'apliqués l'article 155".
 13:31 Rajoy: "Es va intentar fer un referèndum. I no tenia cap garantia democràtica"
 13:29 Rajoy: "El més antidemocràtic ha estat el que va passar al Parlament el 6 i 7 de setembre.
 13:28 Rajoy: "Hem arribat aquí per un procés unilateral i contrari a la llei que ha buscat l'enfrontament".
 13:26 Comença la compareixença de Rajoy per explicar com s'aplicarà el 155. 
 13:20 El govern de Rajoy en ple assisteix a la compareixença per explicar com s'aplicarà el 155.
 13:25 VÍDEO en DIRECTE Compareixença de Mariano Rajoy per informar dels acords sobre l'article 155.
 13:06 El PP demana que se suspengui el ple ordinari del Senat de la setmana que ve perquè tots els esforços se centrin en la sessió extraordinària de divendres. 
 12:59 Tot a punt per la compareixença de Rajoy, que ha d'exposar les línies generals de l'aplicació del 155 després del consell de ministres extraordinari.
 12:50 Iceta intenta «in extremis» que Puigdemont reculi els plans independentistes. El primer secretari del PSC es va reunir al Palau de la Generalitat amb el president a les portes de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució.
 12:42 Pedro Sánchez, en un acte de partit, ha assegurat que el diàleg ha de ser sobre "com unir-se" i no "com dividir-se".
 12:42 Bartomeu, a l'ANC i Òmnium: «Ningú es pot apropiar del nostre escut ni de la nostra bandera». El president blaugrana veu "inadmissible" l'empresonament de Sànchez i Cuixart "per les seves ideologies polítiques".
 12:26 Mariano Rajoy compareixerà a partir de les 13.00 per informar sobre l'aprovació de l'article 155.
 12:24 ÚLTIMA HORA Acaba el consell de ministres per aprovar el 155 i suspendre l'autonomia de Catalunya.
 12:04 DOCUMENT El govern espanyol justifica el 155 en un argumentari per garantir «la llibertat, la seguretat i la pluralitat».
 11:40 ÚLTIMA HORA La Fiscalia confirma que presentarà una querella per rebel·lió contra Puigdemont si declara la independència.
 11:32 El govern espanyol justifica el 155 per la necessitat de garantir «la llibertat, la seguretat i la pluralitat». Assegura en un argumentari que el Govern ha desplegat un “discurs únic d’imposició de la independència”.
 11:18 VÍDEO «El diàleg és millor que el conflicte»: el discurs del president del Consell Europeu davant de Felip VI i Rajoy. Donald Tusk dedica unes paraules plenes de paral·lelismes amb el context polític actual als premis Princesa d'Astúries.
 11:08 Anonymous comença l'atac en defensa de Catalunya fent caure el web del TC. Els hacktivistes mantenen viva l'#OpCatalunya que van iniciar a mitjans de setembre i avisen de noves accions pel 21 d'octubre.
 10:05 Comença el consell de ministres extraordinari per aplicar l'article 155 i suspendre l'autonomia de Catalunya.
 10:04 ÚLTIMA HORA Primera acció d'Anonymous en defensa de les institucions catalanes: fan caure el web del Constitucional.
 09:57 Assemblees d'ERC proposen un Govern de concentració per fer front al 155. Els republicans valoren l'opció i podrien fer-li arribar a Puigdemont perquè la consideri.
Entrades anteriors »
Mariano Rajoy anunciant la suspensió de l'autonomia | La Moncloa
Irene Ramentol | 6 comentaris
01/01/1970
El consell de ministres aprova la suspensió de l'autonomia que inclou també la intervenció del Parlament i intentar convocar eleccions en un termini màxim de sis mesos
El president blaugrana, Josep Maria Bartomeu, durant el discurs | FC Barcelona
01/01/1970
El president blaugrana demana una resposta "cívica i pacífica, també al Camp Nou"
Un dels balls de la Fira de la Transhumància, a Santa Margarida i els Monjos. | Aj.Santa Margarida i els Monjos
Esteve Plantada
01/01/1970
NacióDigital recomana la Fira de la Transhumància, el Festival Protesta, la Festa del Modernisme de la Colònia Güell, el Filmets de Badalona, i l'UtopiaMarkets Il·lustració
El programa «Filiprim» | TV3
Toni Vall | 2 comentaris
01/01/1970
«Pel que pugui ser, com que m'acompanya una bona memòria televisiva, em ve de gust fer-li un homenatge a aquella que coneixem com La Nostra»
El catedràtic de dret constitucional, Xavier Arbós, en una imatge d'arxiu | ACN
Pep Martí | 18 comentaris
01/01/1970
El catedràtic de Dret Constitucional de la UB respon als interrogants que genera una mesura que "pot incrementar la tensió i no hi ha cap garantia que les seves instruccions es compleixin"
Marta Rovira i Oriol Junqueras, abans d'un consell nacional d'ERC. | ACN
Roger Tugas | 24 comentaris
01/01/1970
Els republicans han informat els seus quadres sobre com reaccionar per preservar l'organització i la logística del partit | El pla s'ha elaborat arran de l'aparició de Tardà i Rufián en els informes que han servit per empresonar Sànchez i Cuixart