L'Autoritat de Protecció de Dades nega que el Govern obtingui dades fiscals il·legalment

L'informe de l'ens català desmenteix Vidal i assenyala que l'Agència Tributària de Catalunya no ha obtingut informació fora de les seves competències | El govern espanyol també admet que les dades de la Hisenda estatal no han patit cap "extracció massiva no autoritzada"

16 de maig del 2017
Actualitzat a les 18:02h

Rètol de l'Agència Tributària de Catalunya. Foto: Adrià Costa


L'exsenador d'ERC Santi Vidal va mentir quan va assegurar que el Govern hauria obtingut "de manera absolutament il·legal" les dades fiscals dels catalans. Així ho assenyalen les conclusions que l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades (APDCat) ha lliurat aquest dimarts al departament de la Vicepresidència i Economia i Hisenda, qui havia encarregat un informe a iniciativa pròpia per desmentir les polèmiques declaracions -que ja havien estat negades per Oriol Junqueras al Parlament-.

Segons un comunicat de la conselleria -l'ens públic encara no ha penjat el document, "l'Agència Tributària de Catalunya (ATC) no tracta dades identificatives, ni de caràcter tributari, que hagin estat obtingudes de manera irregular o il·legal" i, per contra, utilitza les dades de les quals disposa "exclusivament per a l'exercici de les seves funcions, i no en fa cap tractament per a finalitats incompatibles o funcions que no tingui atribuïdes".

L'APDCat ha treballat durant quatre mesos per fer aquesta auditoria, en els quals ha comprovat els sistemes d'informació de l'ATC -el G@udí i l'e-SPRIU, més nou-, les unitats d'emmagatzematge o les fonts externes que nodreixen les dades, i fet entrevistes a professionals i càrrecs de l'agència tributària, "entre les quals no s'han detectat incoherències o contradiccions en la informació proporcionada".

De fet, el govern espanyol ja havia assenyalat en una resposta parlamentària al diputat del PDECat al Congrés, Ferran Bel, que la Hisenda espanyola disposa d'una "unitat especialitzada de seguretat informàtica" i el seu propi "Servei d'Auditoria Interna, òrgan especialitzat de control intern, que impulsa i supervisa el sistema de control de l'organització i la seguretat de la informació, i coordina el Mapa de Riscos de l'Agència". "L'Agència Tributària no té indicis que s'hagi produït un accés indegut massiu als seus sistemes d'informació, ni una extracció massiva no autoritzada d'informació tributària procedent dels esmentats sistemes", afegeix, negant també, per tant, que l'ATC hagi obtingut informació seva de forma irregular.

L'APDCat demana tres correccions

Malgrat tot, l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades també apunta que hi ha "algunes circumstàncies" relatives al tractament de dades personals de l'ATC "que no s'adeqüen al que preveu la normativa de protecció de dades" i, per això, li requereix tres mesures correctores. En el mateix comunicat, el Govern es compromet a resoldre aquestes qüestions.

En concret, l'informe considera que caldria regular l'ús de dades relatives a famílies nombroses o persones amb discapacitat a càrrec -que es remeten a la Hisenda espanyola per verificar les corresponents deduccions de l'IRPF-, caldria millorar el sistema de contrasenyes dels usuaris al sistema G@udí i, finalment, caldria destruir aquelles declaracions de l'IRPF relatives als exercicis 2013 i 2014 proporcionades pels ciutadans en el marc de la campanya "Declara't a Catalunya", impulsada per l'ANC, entre d'altres. Aquesta informació, que es podia lliurar telemàticament o presencialment, no és accessible "per a la gestió tributària ordinària de l'ATC" i, de fet, l'agència tributària ja ha ordenat eliminar-la.