Loop Barcelona: una evocació del passat per entendre el futur

La 15a edició del certamen de videoart se celebra entre el 18 i el 27 de maig i compta amb una selecció de treballs i autors "pioners" de les dècades dels 60, 70 i 80

Els responsables del Loop Barcelona, aquest dilluns a la Reial Acadèmia de Medicina
Els responsables del Loop Barcelona, aquest dilluns a la Reial Acadèmia de Medicina | Jordi Jon Pardo
15 de maig del 2017
Actualitzat el 16 de maig a les 7:22h
El festival internacional Loop Barcelona va néixer ara fa quinze anys. Aleshores, el 2003, ja es va erigir com un certamen pioner que volia "sortir del marc lògic i maridar-se amb l'ecosistema cultural barceloní". Així ho explica Carolina Ciuti, la coordinadora de l'esdeveniment, en un marc tan imponent com el de l'Amfiteatre Anatòmic de la Reial Acadèmia de Medicina, el mateix lloc on s'ha enregistrat la videoperformance Cos social [Lliçó d'anatomia], de Joan Morey, guanyadora del tercer del Premi de Videocreació. 

Com si es tractés d'una estranya conjunció entre dissecció i observació, el Loop arriba a la quinzena consolidat entre el públic com un dels certàmens de referència a nivell internacional pel que fa a l'art de la imatge en moviment. Del 18 al 27 de maig, el festival es convertirpa "en un pont entre el passat i el present de la producció videogràfica", idea que ve reforçada pel fet de comptar amb un selecció de treballs i autors dels 60, 70 i 80 –els "pioners"–, amb l'assessorament d'Eugeni Bonet i Antoni Mercader, experts en la història de l'art audiovisual i dels nous mitjans a l'estat espanyol.
 
Les exposicions programades compten amb referents indiscutibles com Eugènia Balcells, David Hall, Beryl Korot, Chip Lord, Mary Lucier, Antoni Muntadas, Nam June Paik, Carles Pujol, Steina i Woody Vasulka o Peter Weibel. Tots ells participaran el festival amb instal·lacions i projeccions. També es comptarà amb les exposicions monogràfiques d'Andy Warhol, Martha Rosler, Tony Oursler, Antoni Miralda i Robert Cahen, amb l'afegit que el Loop arriba, per primera vegada, a fora de Barcelona "i s'expandeix a d'altres contextos". Concretament, a l'Hospitalet. En total, es portarà el videoart a més de 90 espais, amb la implicació de més de 200 artistes.


"Homenatjarem les figures pioneres del vídeo i recuperarem unes peces que no són tan conegudes com creiem que haurien de ser", ha subratllat Ciuti durant la presentació de la programació. La coordinadora ha reiterat que, malgrat la voluntat de fer una anàlisi retrospectiva, "no volem perdre la connexió amb el present", ja que el certamen aposta decididament per la creació i la producció contemporània. En aquest ordre de coses, ha volgut posa de relleu la mostra (Re)visionats, (Re)visitats de l'Arts Santa Mònica i que compta amb peces d'Antoni Muntades, Eugeni Balcells i Carles Pujol. També ha destacat el MNAC, que mostrarà artistes com Nam June Paik.
 
La recreació de la primera peça de videoart a l'estat espanyol

En el transcurs del festival tindrà lloc la recreació de la primera peça de videoart a l'estat espanyol, Primera mort (1969), del col·lectiu Jardí del Maduixer format per Jordi Galí, Sílvia Gubern, Àngel Jové i Antoni Llena, així com de la Mostra de Vídeo Experimentals organitzada pel Festival de la Mercè de 1984, que pretenia abordar les noves pràctiques artístiques sorgides després de l'adveniment de la televisió i l’enregistrament en vídeo.

Dos projectes més complementen aquesta mirada al passat: la digitalització de més de 70 documents de videoart a l'estat espanyol entre 1973 i 1990 i la publicació del llibre Video Writings by Artists, una recopilació de textos d'artistes fundacionals en la història del videoart, com ara Peter Campus, Douglas Davis, Jon Dovey, David Hall, Antoni Muntadas, Nam June Paik, Martha Rosler, Bill Viola o Peter Weibel.

Més enllà de les exposicions: Loop Fair i Loop Talks

Any rere any, Loop Barcelona reuneix artistes, galeristes, col·leccionistes, comissaris, representants d’institucions, crítics i investigadors internacionals estretament vinculats amb les imatges en moviment a través de Loop Fair. A través de la selecció de 45 vídeos i films, a càrrec del comitè de la fira, es proposen les línies principals de pensament crític i recerca. Loop Fair tindrà lloc a l'Hotel Catalonia Ramblas el 25 i el 26 de maig. En paral·lel, el festival acull el programa de xerrades i conferències Loop Talks, que se centra en aquesta edició en l'arqueologia contemporània del vídeo a través de Videotaped.
 

Roda de premsa del festival Loop Barcelona 2017 Foto: Jordi Jon Pardo

Arxivat a