​Barcelona reforça la inspecció dels pisos turístics il·legals

Els efectius municipals destinats a aquesta tasca ja sumen 74 després d'incorporar 14 inspector i 20 visualitzadors | La tinent d'alcalde Janet Sanz diu que les mesures serveixen també per evitar un "sentiment de rebot" cap al turisme

Redacció
11 de maig del 2017
Actualitzat a les 14:38h

Dos dels visualitzadors de Barcelona que intercepten pisos turístics il·legals Foto: ACN



L'Ajuntament de Barcelona ha doblat el cos de visualitzadors de pisos turístics il·legals dels 20 als 40 efectius i ha incrementat fins a 34 els inspectors –14 més-, amb la intenció de disposar d'un total de 80 entre ambdues figures en acabar el 2017, i aconseguir els 110 el 2018.

Aquest augment d'efectius compleix al compromís del govern d'Ada Colau amb el grup municipal d'ERC, que va fixar aquesta condició per recolzar el Pla Especial Urbanístic d'Allotjaments Turístics (PEUAT), han recordat en roda de premsa la tinent d'alcalde d'Urbanisme, Janet Sanz, i el portaveu republicà, Jordi Coronas.

Sanz ha destacat que el govern municipal ha obert prop de 5.500 expedients per pisos turístics il·legals, que han generat unes 2.800 sancions –amb 530 ja cobrades- i més de 2.000 ordres de cessament, amb 127 precintes ja efectius, i que han obert expedients sancionadors també a 13 residències d'estudiants que operaven com a allotjament turístic il·legal.

Ha llançat un missatge de seguretat a la ciutadania davant les mesures per garantir que els allotjaments compleixin la llei, i ha defensat "posar en valor aquells que estan fent ben les coses, i anar fins al final amb els quals no ho estan fent bé" i no compleixen amb la normativa i fomenten l'ús de pisos turístics il·legals, que ha descrit com a corrosius per a la ciutat. Just aquesta setmana l'Ajuntament ha incrementat la pressió sobre Airbnb per anunciar pisos il·legals.

ERC: "Acabar amb discursos turismofòbics"

Coronas ha defensat que, reforçant la inspecció, es dificulta que algú opti per aquesta activitat il·legal, i ha defensat: "Tenim molt clar que la regulació i el control d'aquesta regulació són molt necessaris per acabar amb discursos turismofòbics".

Sanz ha assegurat que ja es comença a visibilitzar un decreixement dels pisos turístics il·legals –amb uns 1.000 menys-, i ha assegurat que el govern de Colau ha pres mesures per governar el turisme i minimitzar els efectes negatius sobre els ciutadans, a més de per "contrarestar el sentiment que pugui criminalitzar el turisme".

Preguntada per pintades contràries al turisme en diversos punts de la ciutat, la tinent d'alcalde ha insistit: "Ens preocupa que pugui haver-hi aquest sentiment de rebot al turisme, per això, des del minut zero, hem treballat per donar solucions".

Rèplica municipal al recurs del Gremi d'Hotels

A preguntes dels mitjans sobre el recurs del Gremi d'Hotels de Barcelona (GHB) contra el PEUAT per les condicions de les reformes, Sanz ha recordat que la normativa permet reformes interiors i estructurals, i que només les que siguin invasives en la seva estructura hauran d'implicar una reducció del 20% de les places.

El gremi va alertar que la norma podria provocar la decadència de la planta hotelera, cosa que descarta Sanz, que ha insistit que podran realitzar-se obres, i ha afegit: "La barra lliure a la qual ens tenia acostumats el sector s'ha acabat", després del que ha demanat no criminalitzar-ho.
Arxivat a